Många svenskar tänker sig nog att läkare som döms för sex-, vålds- eller drogrelaterade brott automatiskt blir av med sin legitimation. Eller åtminstone att deras lämplighet utreds grundligt av ansvariga myndigheter.
Men så fungerar det inte. Myndigheterna får inte ens reda på att dom fallit alla gånger.
Domstolarna är förvisso skyldiga att rapportera domar mot legitimerad vårdpersonal till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Problemet är att det inte alltid görs. Så har det varit länge.
En förklaring är att den åtalades yrke inte alltid nämns under en rättsprocess, säger Charlotte Driving, rättschef på Domstolsverket, till Läkartidningen.
På tidningens fråga om man inte kan införa rutinen att yrke alltid registreras, svarar hon, ”Det är en komplicerad fråga. Var i ledet ska uppgifterna i så fall komma in? Ska man fråga i varje mål?”
Ja, varför inte? Det låter inte öronbedövande komplicerat.
Det går i slutändan ut över gemene man, som helt i onödan riskerar att stöta på olämpliga eller rentav farliga läkare.
Driving tror också att kunskaperna om rapportskyldigheten varierar mellan domstolarna. Alla har inte järnkoll. Och Domstolsverket, som samordnar domstolarna arbete, varken kan eller får granska hur domstolarna sköter sin skyldighet. Verket kan bara informera domstolarna och skriva riktlinjer.
Det går i slutändan ut över gemene man, som helt i onödan riskerar att stöta på olämpliga eller rentav farliga läkare.
År 2020 samkörde TV4 Nyheterna listan över legitimerade läkare i Sverige med belastningsregistret. Man hittade 111 fall där domstolarna missat att underrätta Ivo. 25 av läkarna hade begått vålds- och sexbrott, 55 var dömda för missbruksrelaterade brott och 31 hade åkt dit för andra illgärningar, som urkundsförfalskning och bedrägeri, skriver Läkartidningen.
SR:s Kaliber har senare grävt i samma unkna mylla, med liknande resultat. Det är med andra ord inte raketforskning det handlar om.
Domstolsverket har tillsammans med Socialstyrelsen och Ivo grunnat över om Domstolsverket skulle kunna få tillgång till register över legitimerad personal, för att sedan slå dem mot domar.
Detta trots att det saknas lagstöd för en sådan åtgärd.
Det låter väl utmärkt. Möjligen kan det behövas lagändringar för att möjliggöra detta. I så fall borde regeringen lägga nödvändiga lagförslag för riksdagen.
Samtidigt är det i sig oacceptabelt att svenska domstolar inte sköter sin rapporteringsskyldighet.
I söndagens Expressen skrev ledarsidan om hur Malmö stad har börjat kräva utdrag ur belastningsregistret av den som vill jobba inom vård och omsorg. Detta trots att det saknas lagstöd för en sådan åtgärd.
Samtidigt kan legitimerad vårdpersonal – läkare, sjuksköterskor, tandläkare, psykologer, sjukgymnaster och många fler yrkeskategorier – slinka undan karriärmässiga konsekvenser av allvarlig brottslighet för att regler som faktiskt finns, inte efterlevs.
Många svenskar tänker sig nog att det råder bättre ordning än så i det offentliga Sverige.