Hållbara Kärnkraftslägen

2022-01-04

Energiministern: ”Finns lägen där kärnkraft kan vara hållbar”

Uppdaterad
Publicerad

EU planerar att lista kärnkraften som ett hållbart energislag. Sverige har ännu inte valt sida i frågan som delar unionen i två läger.

– Det finns lägen där den kan vara hållbar, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) i SVT:s Morgonstudion.

I ett läckt utkast från EU-kommissionen, som flera internationella medier tagit del av, föreslås att både kärnkraft och naturgas listas som hållbara energislag i den så kallade taxonomin – regelverket för gröna investeringar.

För kärnkraften bygger det på att vissa krav följs, bland annat att avfallet måste förvaras säkert. Men frågan om kärnkraftens status delar EU-länderna. Bland förespråkarna som vill se kärnkraften som en framtidslösning finns Frankrike, medan Tyskland står för motståndet och i stället vill se naturgas som en lösning i steget från fossilt till förnybart.

Upp till investerare

Sverige har ännu inte ställt sig på någon sida.

– Det finns de lägen där den kan vara hållbar, om man jämför med vad man annars skulle använda, hur man har skaffat sig bränslet, uranet, och hur man lagrar avfallet. Beroende på de faktorerna så kan den i vissa länder vara hållbar, säger Khashayar Farmanbar.

Enligt energiministern spelar kärnkraften en viktig roll i Sverige i dag. Om kärnkraften även ska finnas med som ett framtida energislag i den gröna omställningen är upp till dem som är beredda att investera.

– Man pratar om nästa generations kärnkraft, men ingen har sett den på riktigt utanför ett labratorium. Och det kan man inte binda upp ett framtida energisystem på, säger Khashayar Farmanbar.

Europas största kapacitet i Finland

Nyligen startade Finland en tredje kärnreaktor, 16 år efteratt bygget påbörjades. Den nya reaktorn i kärnkraftverket Olkiluoto har Europas största kapacitet, men Khashayar Farmanbar ser andra energislag som mer lönsamma i dagsläget.

– I dag producerar vindkraften el för 30 öre per kilowattimme, den finska reaktorn kostar en bit över 1 krona. Det är över tre gånger så dyrt att producera elen, och det kommer att driva upp priset permanent för kunderna, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/energiministern-finns-lagen-dar-karnkraft-kan-vara-hallbar?fbclid=IwAR2wwFwvKPNG4FqgpcacffrmbDzCebRyuZDUA4bdt8dcIdPQCrYailvftEg

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram