Flasktrattar i transportsektorn, en pandemi som aldrig tar slut, brist på flera råvaror.
Det finns flera anledningar till att företag över hela världen ökar priserna på sina produkter. Ikea är ett av dessa, strax innan nyår gick möbelföretaget ut och meddelade att de beslutat att höja sina priser med 9 procent globalt.
”För första gången sedan högre kostnader började påverka den globala ekonomin, höjer Ikea de kommande veckorna därför sina priser. Höjningarna ligger globalt och i snitt omkring 9 procent”, skrev då bolaget i ett pressmeddelande.
Att Ikea är så transparenta med prishöjningen är något som hyllas av Mogens Bjerre, som är lektor på CBH, Copenhagen Business School.
– Det är ett smart sätt att agera. Vi kunder hade upptäckt de hör prisökningarna i alla fall. Ärligheten Ikea erbjuder skapar trovärdighet, säger han till BT.

”Kundernas förtroende avgörande”
Enligt Arvid Stigland, presstalesperson på Ikea Sverige är kundernas förtroende helt avgörande.
– Ikea känt för låga priser. Därför är just våra priser en viktig del när vi pratar med våra kunder. Å andra sidan är det ett mycket omfattande arbete som nu pågår med tanke på att vi erbjuder ett sortiment på cirka 10 000 produkter på 32 marknader. Med allt det i beaktande är vår ambition att vara så transparenta som vi kan vara.
Hur tror ni kunderna hade reagerat om ni i stället smugit in prishöjningarna?
– Vi är övertygade om att öppen kommunikation bygger förtroende i en situation som denna. Med tanke på mängden produkter och situationen på de olika marknaderna kan vi inte berätta om allt det vi gör i detalj.
Hur slår då prisökningarna på Ikea? Så här säger Ikea själva i sitt pressmeddelande:
”Höjningarna varierar från produkt till produkt och från land till land beroende på inflationstryck, samt på hur råvaru- och hur försörjningskedjan ser ut för landet och de enskilda produkterna”.

Hylla 33 procent dyrare
I Sverige har priserna på flera varor höjts. Ett exempel är hyllsystemet Ivar. En gavel kostar nu 200 kronor jämfört med 150 kronor för några dagar sedan, en höjning med 33 procent. Motsvarande har priset höjts på ett hyllplan, från 120 till 160 kronor.
Rapporter om prisökningarna börjar dyka upp över hela världen. The Guardian rapporterar att flera populära möbler har fått höjda priser i Storbritannien. Bland annat kostar byrån Malm 149 pund (1 822 kronor) jämfört med 99 tidigare (1210 kronor). En ökning med hela 50 procent.
Prisökningen kommer i en tid då även mycket annat blir dyrare, som bensin och el. Mogens Bjerre tror att den kan komma att gå ut över Ikeas omsättning.
– Om folk generellt har mindre pengar är möbler traditionellt något man väntar lite längre med att köpa, säger han.
Några som jublar är Ikeas konkurrenter. Det tror i alla fall Mogens Bjerre.
– Jag tror att hela branschen klappar händerna och säger ”Härligt!”, för nu kan de följa efter med egna prisökningarna. De har ju samma utmaningar och eftersom Ikea är marknadsledande legitimerar man högre priser.