Detta borde ju faktiskt i kombination med de senaste delningarna kunna väcka vem som helst
................................................................................................................................................
" Den nya lagen Lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, i dagligt tal visselblåsarlagen, trädde i kraft den 17 december. Den bygger på ett EU-direktiv och ersätter den lag vi nu haft i några år om visselblåsarskydd. Det visar sig att lagen kanske inte ger det skydd som förväntats till privatanställda, men även fiffigt kringgås av det offentliga.
En vecka före dopparedagen – den 17 december 2021 – trädde ett förstärkt visselblåsardirektiv i kraft. Det ursprungliga från 2017 lyder: - Skydd för visselblåsare innebär att en arbetsgivare inte får hindra eller försöka hindra rapportering, eller på grund av rapportering vidta repressalier mot en rapporterande person.
Det nya direktivet har på flera sätt uppmärksammats: Fackförbundet ST har publicerat en rapport med rubriken ”Tyst stat” sedan 1 500 medlemmar intervjuats.
Var tredje oroar sig för repressalier om man framför organisationskritik. Vanligast enligt undersökningen är att löneutveckling och karriär äventyras. 16 procent uppger att de själva drabbats. 28 procent har kännedom om andras erfarenheter.
ST-ordföranden Britta Lejon menar att utvecklingen inspirerats av kulturen i näringslivet och att gällande lagstiftning inte är tillräcklig. Hon efterlyser en öppenhetsombudsman.
Samtidigt avslöjar tidningen ETC att Expressen underrättat journalisten Frida Sundkvist om avsked därför att hon kritiserat tidningens tystnadskultur. Hur sexuella övergrepp på chefsnivå ignorerats och tystats ned. Några närmare sakskäl har inte presenterats.
Mårten Schultz kommenterade i SvD den 10 december att den nya visselblåsarlagstiftningen ligger Expressen i fatet. Samtidigt redovisade han hur svensk grundlag under sekler har skyddat visselblåsare. I regler om meddelarfrihet och källskydd. Så har ”den fria svenska pressen” tryggt kunnat utvecklas.
Med en hake enligt Schultz – grundlagens visselblåsarskydd gäller enbart offentliganställda. Hur stämmer det här?
Hur fri är den svenska pressen och finns i praktiken någon skillnad mellan privat- och offentliganställdas grundlagsskydd?
Den tysta statens spelplan kräver närmare beskrivning: Sveriges Radio har under snart tio år med jämna mellanrum intresserat sig för så kallade utköp i kommuner och regioner. Som räknas i tusentals varje år.
Utköp är det andra steget i den trestegsraket vars första beskrivs i ST-rapporten.
Det första heter på byråkratspråk kränkande särbehandling i arbetslivet. På vanlig svenska arbetsplatsmobbning.
Ansvarig myndighet var tidigare Arbetarskyddsstyrelsen och numera Arbetsmiljöverket. Regelverket skrevs tidigt 90-tal i föreskriften AFS 1993:17, Om kränkande särbehandling. Den uppdaterades 2015.
Inget fall av arbetsplatsmobbning har någonsin upptäckts.
Bägge versionerna används helt som handböcker för mobbande chefer. Metodboken är betydligt mer omfattande än vad som framkommer i ST-rapporten.
Det andra raketsteget heter utköp. SR och andra beskriver detta som en laglig och regelbundet använd metod för att avyttra anställda som inte duger.
Priset är i allmänhet några månadslöner. Sedan väntar arbetslöshetskassa eller långtidssjukskrivning.
Radioreportage har berättat om drabbades missnöje med facken men inte mycket mer än så. Utköp är framprovocerad egen uppsägning. Mot betalning.
Att metoden är olaglig framgår av namnet. Men ingen tycks veta vilka lagrum som styr och kan åberopas.
Steg två sorterar förtjänstfullt bort nästan alla återstående visselblåsare. Varför varje rättrogen svensk helst tiger på arbetet är alltså lätt att förstå.
Raketsteg tre återstår för det fåtal som vägrar följa fackens obligatoriska rekommendation om ”muta för att sluta”.
Då följer uppsägning på personliga skäl eller avsked. Det senare biter bättre, här stoppas lönen direkt.
En skillnad bör uppmärksammas.
De privata facken lämnar i det läget inte alltid sin medlem i sticket. Medlemmen besparas då risken att helt ställas på bar backe. Offentliga fackförbund meddelar varje gång att ”vi struntar i dig, skaffa egen jurist!”
Arbetstvister regleras i lagen om rättegång i arbetstvister (1974:371). Arbetstagaren förlorar vanligtvis.
En viktig skillnad är att offentliganställda alltid förlorar!
Första instans är i allmänhet tingsrätten. Arbetsdomstolen har sedan 1993 (notera årtalet!) behandlat ungefär ett ärende per år efter stämning från fack eller överklagad tingsrättsdom. Som väntat rör 92 procent privat sektor och 4 procent vardera staten och kommuner/regioner.
I 4 procent av AD-prövade fall förlorar arbetsgivaren.
Varför varje rättrogen svensk helst tiger på arbetet är alltså lätt att förstå. Hur offentliganställda ens kommer på tanken är obegripligt. Risken för att en svensk chef – privat eller offentlig – fälls enligt gällande regelverk för det slags kränkande särbehandling som beskrivs i ST-rapporten är noll procent.
Anställd i välfärdssektorn som påtalar organisationsbrister har noll procents chans att med stöd av lagar och regler se sitt visslande krönas med framgång.
Tusenfalt vanligare är utslagning från den offentliga arbetsmarknaden (den privata hälsar ofta välkommen), i värsta fall långtidssjukdom och för tidig död.
I SVT-nyheterna den 15 december bekräftas att Expressen fullföljer avskedsbeslutet mot Frida Sundkvist. Hon förväntas dagen efter att underteckna och på så vis godkänna avskedet. Expressenchefen Klas Granström vill inte närmare redovisa bakgrunden frånsett att beslutet baseras på flera års händelser: Lagen om anställningsskydd 18 §: - Avskedandet får inte grundas enbart på omständigheter som arbetsgivaren har känt till antingen mer än två månader innan underrättelse lämnades enligt 30 § eller, om någon sådan underrättelse inte lämnats, två månader före tidpunkten för avskedandet.
Att Klas Granström inte kan LAS må ursäktas. Att tidningens juridiska rådgivare förefaller odugliga är värre.
Frida Sundkvists slutsats i kulturnyheterna – att landets journalister nu blir ännu tystare – är oundviklig.
Visselblåsardirektivet från den 17 december artar sig till en sjujädra blåsning!"
Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.