Eva Lundin

2022-01-02

Miljardärskans tragiska slut efter familjelyckan

Blev 87 år gammal.
Eva Lundin med sönerna Lukas och Ian.
Foto: Åke Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Adolf Lundin och Marian Radetzki i debatt om framtidens oljepriser.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN
Ian Lundin.
Foto: JAN DÜSING

Eva Lundin var överklassflickan som gifte sig med en äventyrare med en pojkdröm om att bli oljebaron.

När Adolf Lundin gjorde dåliga affärer var det hennes pengar och känslomässiga stöd som räddade honom.

Han lyckades bygga sitt imperium – och när han dog blev hon familjens överhuvud.

Men hans jakt på värdefulla råvaror tog honom till krigshärdar och diktaturer som skulle kasta en lång skugga över hans arv.

På juldagen omkom Eva Lundin i en olycka på en privatägd ö i Karibien.

Nyheten om dödsfallet kom på annandag jul.

”Det är med stor sorg vi tvingas meddela att vår mor, Eva Lundin, gick bort den 25 december 2021 efter en olycka på ön Mustique i St. Vincent och Grenadinerna”, skrev hennes fyra barn Lukas Lundin, Ian Lundin, Mona Hamilton och Nico Mordasini i ett meddelande till Dagens industri.

Polisen i Saint Vincent och Grenadinerna är fåordig om dödsfallet.

– En obduktion kommer att göras, säger en talesperson för polisen till Expressen och tillägger:

– Inget brott misstänks.

Ön Mustique ägs av The Mustique Company och beskrivs av företaget som ett ”gömställe för de rika och berömda”.

Ön köptes år 1958 av den brittiske aristokraten Colin Tennant och väckte internationellt intresse sedan han gett bort en tomt i bröllopsgåva till prinsessan Margaret, skandalomsusad lillasyster till drottning Elizabeth.

Att Eva Lundin firade jul just där var ingen tillfällighet.

”Många glada stunder” på privata ön

Familjen äger en fastighet på ön, Villa Alumbrera, och där tillbringade Eva Lundin och hennes make Adolf Lundin ”många glada stunder tillsammans” medan han var i livet, berättade barnen i sin kommentar till Di.

Till vardags bodde Eva Lundin på hästgården La Tuilière i Frankrike, intill gränsen mot Schweiz. I en intervju med Dagens industri 2017 berättade hon om den livslånga passionen för hästar.

– Jag red från det att jag var 9 år tills att jag blev 80 år. Nu sköter jag allt möjligt annat, som unghästar och föl. På slutet kunde jag ändå bara skritta ut i skogen.

Båda hennes föräldrar och hennes morfar var vana ryttare, berättade hon för Di.

Men det var inte bara ridintresset hon fick med sig hemifrån.

Född in en av Sveriges rikaste familjer

Eva Lundin föddes rakt in i en av Sveriges mest förmögna familjer. Hennes morfar Paul U. Bergström var grundare av det legendariska varuhuset Pub i Stockholm och hennes farfar Ernst Wehtje var vd och senare styrelseordförande i Skånska cement AB.

Evas pappa Walter Wehtje var under hennes levnadsår varuhuschef för Pub. Senare blev han vd för Atlas Copcos föregångare Atlas Diesel och därefter vd för Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

Familjerna Wehtje och Wallenberg knöt också band genom giftermål; Evas syster Olga är mor till Marcus Wallenberg.

Eva Lundin med syster Olga Wallenberg år 2016.
Foto: Cecilia Liljeton/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från år 1939 bodde familjen Wehtje i den 553 kvadratmeter stora 17-rumsvillan Villa Wehtje i Djursholm. När den såldes för tio år sedan var priset 60 miljoner kronor.

Efter studenten reste Eva Wehtje till USA för studier vid University of Vermont i Burlington. Sommarledigheten tillbringade hon på en ranch i Klippiga bergen, berättade hon för en lokaltidning i Burlington.

– Jag red in får och var med om märkning av boskapen – upplevde precis allt det jag drömt om, sade hon enligt Dagens Nyheter som refererade artikeln.

Adolf Lundin med den dåvarande styrelsemedlemmen Carl Bildt.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG / DN
Eva Wehtje uppgavs ”livligt gilla den amerikanska formen för collegeliv”. Artikeln publicerades på sida 20 i Dagens Nyheter den 9 december 1954.
Foto: Dagens Nyheter/ Faksimil

Gift med en oljeletare

Drygt två år senare omnämndes Eva Wehtje åter i Stockholmstidningarna. Nu rapporterade man om vigseln i Djursholms kapell mellan direktörsdottern och den nyutexaminerade bergsingenjören Adolf Lundin.

Han hade stora drömmar om att bli en oljebaron i amerikansk stil, rå och effektiv, men hans karriär fick en trög start.

Hans första jobb som oljeletare för Shell i Colombia blev inte lyckosamt och han fick öknamnet ”Salt Water Lundin”.

Maken Adolf Lundin (1932-2006).
Foto: PETTER OFTEDAL

I sin sista intervju, med magasinet Institutional investor berättade Adolf Lundin att han fick ekonomiskt stöd av sin svärfar Walter Wehtje för att läsa in en Master of Business Administration i Genève.

Därefter fick han, åter med svärfars hjälp, arbete på Nynäs petroleum som chef för utforskning av nya fyndigheter i bland annat Nordsjön.

Men tanken på att vara anställd skavde i Adolf Lundin som inte hade övergett sina tonårsdrömmar.

Hans idol vid den tiden var Armand Hammer, Occidental Petroleums egensinnige styrelseordförande, som gärna gick in i de länder andra oljebolag undvek, som Libyen och Sovjetunionen.

Bakslag och framgångar

1966 sade Adolf Lundin upp sig från Nynäs petroleum. Familjen flyttade till Genève där han blev biträdande rektor på Centre d’Etudes Industrielles i Genève och samtidigt började investera släktens pengar i olje- och gruvbolag världen över. Flytten innebar att familjen lämnade Sverige för gott.

De följande åren blev en ekonomisk berg- och dalbana. Adolf Lundin gjorde en miljonförlust när han investerade stort i ett australiskt gruvbolag efter att ha feltolkat insiderinformation om att stora nickelfyndigheter hade gjorts. Den episoden fick till och med Wallenbergfamiljen att vända honom ryggen under en period, sade han i intervjun med Institutional Investor.

Adolf Lundin på besök i sin zinkgruva i Askersund.
Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Även makan Eva fick följa med ner i gruvan.
Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL / TT NYHETSBYRÅN

År 1972 uppvaktade han emiren av Qatar och lyckades få köpa rättigheterna till ett oljefält. Men han och hans affärspartner hade så lite eget kapital att de bara kunde behålla 5 procent av andelarna i det konsortium de byggde upp.

Det dröjde fyra år innan borrningarna började, och familjen Lundin fick så ont om pengar att de inte längre hade råd att bo kvar i sin villa vid Genèvesjöns strand. I stället köpte de den hästgård på andra sidan franska gränsen där Eva Lundin bodde fram till sin död.

Ekonomin tvingade dem också att ändra sin livsstil. Eva Lundin körde de fyra barnen till skolan i en bucklig gammal bil medan Adolf tog sig till kontoret i Genève på en vespa.

Adolf Lundins barndomsvän Bertil Gylling sade till Institutional investor att det var Eva Lundins pengar och känslomässiga stöd som höll Adolf över ytan under de åren.

– Han var väldigt lyckosam som hade en fru som hon, som trodde på honom även när saker gick så dåligt.

Imperiet byggs

1976 kom vändningen. Fältet i Qatar visade sig ruva på en av världens största fyndigheter av naturgas. Adolf Lundins andel i konsortiet var snart värd hundratals miljoner kronor.

Den första grundstenen var lagt till det affärsimperium som i dag är känt som Lundingruppen.

I en intervju med Affärsvärlden 2017 sade Eva Lundin att både hon och barnen alltid har varit inblandade i affärsverksamheten.

– Vi har alltid diskuterat och jag har alltid varit road och ställt frågor. Vi levde alla med det. Särskilt pojkarna. De drogs ju in väldigt tidigt. Det var det enda som existerade, sade hon.

Prinsessan Christina tillsammans med Eva Lundin på Bukowskis 2008.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT / NTB SCANPIX

Precis som sin idol Armand Hammer drog sig Adolf Lundin inte för att leta råvaror i politiskt problematiska områden. Han investerade i guld i apartheidregimens Sydafrika, koppar i Zaire under diktatorn Mobutu, naturgas i Putins Ryssland.

Men mest uppmärksammade och kritiserade är oljeborrningarna i Sudan, mitt under pågående inbördeskrig 1997–2003.

Adolf Lundin kommenterade kritiken i en intervju med kanadensiska Financial Post:

– Om du vill hitta verkligt stora fyndigheter i dag, oavsett om det är malmkroppar eller oljefält, är du tvingad att operera i länder som inte är populära hos den breda allmänheten.

En lång skugga

Adolf Lundin hann dö innan de svenska åklagarna inledde sin förundersökning.

Men i dag, mer än 20 år efter händelserna, står sonen Ian Lundin åtalad för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Den sudanesiska militären och regimallierade milisgrupper genomförde enligt åklagarens gärningsbeskrivning anfall mot rebellgrupper för att skapa förutsättningar för Lundinföretagens verksamhet.

Anfallen skedde utan att göra skillnad på militära och civila mål. Ian Lundin och den medåtalade bolagstoppen Alex Schneiter ska ha främjat brotten genom att ställa krav på regeringen att armén skulle säkra området.

Lundin Energy har gjort klart att de tilltalade ”nekar bestämt” till anklagelserna.

Eva Lundin har inte kommenterat brottsmisstankarna offentligt.

När Adolf Lundin dog i leukemi 2006 tog Eva över som familjens överhuvud, har sonen Ian sagt i en intervju med Dagens industri. I samma intervju beskrev han familjen som ett ”matriarkat”.

Bara ett halvår efter makens död, satte hon sin prägel på imperiet när Lundinfamiljen köpte auktionsfirman Bukowskis. Eva Lundin satt i bolagets styrelse fram till sin död.

Expressen har sökt familjen Lundin, som avböjer att kommentera.

https://www.expressen.se/dinapengar/miljardarskans-tragiska--slut-efter-familjelyckan/?fbclid=IwAR1qeoPX6TWZmYO_qmsNcuGtj74jrov1ykz1oOQ9Lhlf6LgNTHjWrDLeXRg

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram