Covidstolpiller För Umeå?

2021-12-30
Covidpillret närmar sig – ”som en milstolpe”
Spridningen av coronaviruset Publicerad 30 dec 2021 kl 17.08

Överläkaren: "Man måste ha respekt för att siffrorna ökar"

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS

Coronapillret Lagevrio hindrar viruset från att spridas i kroppen på insjuknade.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Snart kan Sverige få sitt första covidpiller.
Socialstyrelsen ska köpa in Lagevrio, som stoppar viruset från att spridas i kroppen på insjuknade personer. 
– Man kan se det som en milstolpe, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Text
Jennifer Snårbacka


Socialstyrelsen har tecknat avtal med läkemedelsföretaget MSD om Sveriges första covidpiller: Lagevrio. Den verksamma substansen är molnupiravir, som kan förhindra svår sjukdom och sjukhusinläggningar. 
”Detta avtal tecknades strax innan jul (22 december)”, skriver Susanne Bergman, samordnare och utredare vid Socialstyrelsen, i ett mejl. 
Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till Sveriges Radio att pillren kan vara tillgängliga inom ”några veckor”. 
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror att pillren kommer göra stor skillnad i behandlingen av covid-19.
– Om man tar det här pillret inom fem dagar efter att man fått symtom så minskar risken för att bli svårt sjuk eller inlagd på sjukhus med 30 procent. Tidigare studier visar att risken minskade med 50 procent, sen har det kommit ny data, säger han.
Äldre och sköra patienter i fokus
I kombination med snabbare PCR-tester inom sjukvården tror Arnberg att läkemedlen kan göra större skillnad.
– Ju snabbare man sätter in den här typen av läkemedel desto bättre effekt har de. 
De patienter som framför allt kommer ha nytta av Lagevrio är enligt Arnberg äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
– Det är äldre, sköra, som oftast har vaccinerat sig men där vaccinet inte har gett det goda skyddet. Också de med nedsatt immunförsvar och som hamnar på iva. 
Enligt Arnberg kommer Lagevrio bli tillgängligt en bit in på 2022 – men mer exakt är svårt att säga. Pillret biter även på omikronvarianten.
– Det kommer med stor sannolikhet fungera lika bra även mot andra, kommande varianter, och sannolikt även mot andra kända coronavirus som också orsakar luftvägsinfektioner. 
Okända biverkningar
Niklas Arnberg ser covidpillret som en ”milstolpe”. 
– Det är lika viktigt som utvecklingen av vacciner. Och betydelsen som dessa läkemedel kommar ha för kommande pandemier. Under de senaste 20 åren har vi haft tre stora utbrott av coronavirus. 
Enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är yrsel, illamående, diarré och huvudvärk vanliga biverkningar av pillret. Det verkar inte som att Lagevrio orsakar några allvarliga biverkningar, men risker finns alltid, enligt Arnberg.
– Det går aldrig att säga att något läkemedel är helt ofarligt för alla, men Läkemedelsverket har tittat igenom det här som man gör med alla mediciner och bedömt det utifrån nyttan mot risken.
Fler piller i planerna
Ett annat covidläkemedel som Läkemedelsverket har gett godkännande för innan julen är Xeduvy. Det fungerar som vanliga antikroppar och ges intravenöst. Fördelen med Lagevrio är att det är i tablettform, enligt Arnberg.
– Man kan troligen ge piller till fler människor, säger Arnberg. 
Och utbudet av covidpillren kan utökas. Ett annat covidpiller som godkänts av EMA är Paxlovid, som tillverkats av Pfizer och uppges minska risken för akutvård och dödsfall med 89 procent. 
Enligt Bergman har Socialstyrelsen en dialog med läkemedelsbolagen om kommande läkemedel.
”Myndigheten har löpande dialog med läkemedelsbolag om olika läkemedel som kan användas i vården till patienter som insjuknat i covid-19.”
Läkemedel mot covid-19 i Sverige
Remdesivir: Ett antiviralt läkemedel som ges i två intravenösa injektioner.
Ronapreve: Monoklonala antikroppar som ges som en engångsinjektion intravenöst. 
Etesevimab: Monoklonala antikroppar som ges genom en intravenös injektion. 
Xevudy: Monoklonala antikroppar som ges genom en engångsinjektion intravenöst. 
Lagevria: Innehåller substansen molnupiravir, och ges i pillerform framför allt på sjukhus eller äldreboenden, under fem dagar. 

Källor: EMA, Socialstyrelsen, Niklas Arnberg

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/covidpillret-narmar-sig-som-en-milstolpe/?fbclid=IwAR20p-KXIBYBKcJeQcIc3x3BbNIiDQX96ZwhdWxL1r95TXAVjKug1QZvP6I

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram