"Är detta verkligen så bra för Carl Bildt, vi ser någonting helt annat nämligen...
Btw hette inte en av Hillary Clintons större svenska bidragsgivare Lundin.... Frågar åt en kompis ..................................................... " Domstolsprocessen mot Lundin Energys huvudägare och ordförande Ian Lundin samt tidigare vd Alex Schneiter har dragit ut på tiden. Kort efter att kammaråklagare Henrik Attorps lämnat in en stämning mot de båda männen och bolaget 11 november valde Alex Schneiter att yrka om en avvisning av stämningen, vilket Di tidigare har uppmärksammat.
Detta med anledning av att han är schweizisk medborgare och att han vid tidpunkten för det misstänkta brottet, som skedde i Sudan 1999–2003, var bosatt i Schweiz. Enligt Alex Schneiter är en stämning mot honom inte förenlig med svensk lagstiftning av nämnda orsaker.
Stockholms tingsrätt och chefsrådmannen Malou Lindblom har nu gjort en annan bedömning och har nu godkänt Henrik Attorps stämning.
”Jag kan konstatera att att tingsrätten inte har delat Alex Schneiters bedömning kring grunderna för en avvisning. Nu har stämning utfärdats mot samtliga”, säger Tomas Zander vid Stockholms tingsrätt som handlägger målet som ansvarig domare.
Alex Schneiter kommer nu att överklaga beslutet och kräver fortsatt att yrkandet om stämning ska avvisas. ”Vi kommer inom kort att lämna in en missnöjesanmälan och sedan kommer vi att överklaga det här beslutet eftersom det är felaktigt. Vi räknar med att högre instans kommer att ändra det ”, säger Alex Schneiters försvarare Per E Samuelson.
Både Ian Lundin och Alex Schneiter har vidare begärt att åtalet och ett flertal bilagor ska översättas till engelska. Enligt en skrivelse från Ian Lundins försvarare Thomas Tendorf så är orsaken att ”Ian Lundins förmåga att läsa svenska är begränsad, vilket gör att all skriftliga kommunikation med vår huvudman sker på engelska”.
”Nu har det här skickats till översättare. Den tid som är satt med att komma in med bevisuppgifter och andra yttranden är satt till 11 februari, men det datumet kan flyttas fram beroende på hur snabbt det går med översättningen”, säger Tomas Zander.
Först när de kompletterande uppgifterna från försvaret har inkommit till tingsrätten kommer ett så kallat planeringssammanträde att kunna genomföras. Därefter kan huvudförhandlingen bokas in. ”Tidigast kan huvudförhandlingen inledas någon gång i början av hösten, men det beror helt på vad som kommer in framöver och vad som sägs på det här planeringssammanträdet”, säger Tomas Zander.
Står det fortsatt fast att de tilltalade ska närvara vid förhandlingarna?
”Normalt sett inställer sig tilltalade i brottmål, så det är utgångspunkten. Det finns inget annat ställningstagande i dagsläget.”
Straffskalan för grovt folkrättsbrott är fängelse på viss tid, lägst fyra och högst arton år, eller på livstid.
Huvudförhandlingen väntas pågå i cirka ett och ett halvt år.
DETTA HAR HÄNT • 1997 sluter Lundin Oil sluter ett avtal med dåvarande Sudans regering om rätten att utvinna oljefyndigheter i ett område kallat Block 5A som ligger i nuvarande Sydsudan.
• 2001 hittade Lundin Oil olja i Block 5A i Sudan. Bolaget såldes samma år till det kanadensiska oljebolaget Talisman för 3,9 miljarder kronor. Före affären knoppades tillgångarna i Sudan av till det nybildade bolaget Lundin Petroleum.
• 2010 startade kammaråklagare Magnus Elving förundersökningen om vad som hände i Sudan mellan 1997 och 2003 till följd av en rapport från European Coalition on Oil in Sudan, Ecos.
• I Ecos-rapporterna anklagas flera oljebolag, däribland Lundin Oil och Lundin Petroleum som var aktiva i Block 5A i södra Sudan, för att ha bistått regimen med att tvinga bort lokalbefolkning för att underlätta oljeprospektering.
• 2016 delgavs Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.
• I början av 2018 gjorde svensk och schweizisk polis husrannsakan mot Lundin Petroleums kontor i båda länderna. Även familjen Lundins kontor i Schweiz undersöktes.
• 2021 nekas försvaret prövningstillstånd av Högsta domstolen i ett försök att få utredningen nedlagd.
• Lundinbolagen har hela tiden avfärdat anklagelserna som felaktiga.
• 11 november stämmer kammaråklagare Henrik Attorps Ian Lundin och Alex Schneiter för medhjälp till grovt folkrättsbrott.""