Orealistiska Säkerhetsförslag Enligt Norges Utrikesminister

2021-12-21
https://sputniknews.com/20211220/norwegian-foreign-minister-calls-russias-security-proposals-to-us-nato-completely-unrealistic-1091658967.html?fbclid=IwAR2LZP3ivvUKsWV7DjA5jfNrtd2o_YxqrCcRPjXNAOHE2kAUaCK6PfdoNhw

Men kan inte Hultkvist lösa detta med sitt avtal med Ukraina....

Lite mer allvarligt uttryckt så - Moskva: Om USA, NATO avslår säkerhetsförslag, kommer Ryssland att tvingas skapa mothot.
................................................................................
I utkast till säkerhetsförslag som lades fram av Ryssland förra veckan uppmanas den västra alliansen att kassera sin militära verksamhet i Ukraina och andra före detta sovjetrepubliker, samtidigt som både Nato och Ryssland är skyldiga att inte placera ut medel- och kortdistansmissiler i områden där de kan slå varandra.
Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt har kallat listorna med förslag Ryssland skickat till Nato och USA, som innebär ett stopp för alliansens expansion österut och avlägsnande av vapen från medlemsländer som ingår i blocket efter 1997, för orealistiska.
"Kraven är helt orealistiska" Huitfeldt berättade nationell broadcaster NRK , med argumentet att det skulle vara "vända 30 år tillbaka klockan".
I maj 1997 slöt Nato och Ryssland det så kallade grundfördraget, som föreskriver samarbete mellan den västerländska försvarsalliansen och Ryssland, inklusive ett permanent råd för samtal.
I det samarbetsavtalet gavs inga löften om att Nato inte skulle ta in nya medlemmar. Emellertid gavs försäkringar om icke-expansion till den förre sovjetledaren Mikhail Gorbatjov, vilket Ryssland fortsätter att påminna Nato om vid varje tillfälle.
1999, två år efter att grundfördraget undertecknades, valde Polen, Ungern och Tjeckien att gå med i Nato. Slovakien, Bulgarien och Rumänien följde 2004 tillsammans med de före detta sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen. Sedan dess har Nato öppnat upp för ukrainskt och georgiskt medlemskap, men hittills har inga framsteg gjorts.
Enligt Huitfeldt är det helt upp till varje land att välja vilka internationella organisationer man ska vara medlem i.
"Det är varje självständigt lands ansvar att bestämma hur utrikespolitiken ska organiseras. Det är viktigt för Norge, det är viktigt för de före detta sovjetrepublikerna. De har valt [NATO] genom demokratiska beslut i sina nationalförsamlingar. Det är den grunden för vilket lands självständighet som helst", sa den norske utrikesministern.
Huitfeldt hävdade vidare att det är Ryssland som är ansvarigt för spänningarna med Ukraina och västvärlden efter en påstådd militär uppbyggnad vid gränsen som föranledde ännu en rädsla för en rysk "invasion", även om förflyttningen av trupper skedde helt inom Rysslands egna gränser. .
"Det finns ingen grund för den ryska styrkeuppbyggnaden. Den är destabiliserande och den skapar en säkerhetssituation för Europa som vi inte har sett på länge", sade Huitfeldt och uppmanade Moskva att lätta på spänningarna.
Enligt Huitfeldt är dialog nyckeln i nuläget.
"Vi ber Ryssland att avstå. Samtidigt är vi måna om att behålla lågspänningen i norr, och lyckligtvis har vi inte sett någon styrka där", avslutade Huitfeldt.
Den nytillverkade utrikesministern uppmanade tidigare att begränsa Nato-trafiken nära Ryssland och föreslog att det låg i Norges intresse att använda sina egna väpnade styrkor som ett sätt att balansera avskräckning med trygghet.
Den 17 december publicerade det ryska utrikesministeriet två utkast till avtal om säkerhetsgarantier mellan Ryska federationen, USA och Nato som hade överlämnats till amerikanska tjänstemän.
Bland annat uppmanas Nato att överge sin militära verksamhet i Ukraina, Kaukasus och Centralasien, samtidigt som Nato och Ryssland åläggs att inte placera ut medel- och kortdistansmissiler i områden varifrån de kan träffa varandra. Båda parter är också skyldiga att inte genomföra övningar ovanför brigadnivån nära en överenskommen gränszon, att regelbundet utbyta information om varandras militärövningar och att upprätta heta linjer för nödkontakter.
Moskva: Om USA, NATO avslår säkerhetsförslag, kommer Ryssland att tvingas skapa mothot
I en kommentar till utkasten till förslag betonade Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov att de inte är "formulerade som en meny, där det är möjligt att välja och vraka", utan snarare "förstärker varandra och måste utvärderas i sin helhet".
Biträdande utrikesminister Alexander Grushko sa att Ryssland kommer att tvingas vidta åtgärder för att skapa ett system med mothot om USA och Nato avvisar Moskvas säkerhetsförslag.
Västerländska medier fortsätter under tiden att snurra berättelsen om Ryssland som samlar trupper med det enda syftet att invadera Ukraina, till den grad att publicera kartor över den framtida "invasionen", som Moskva upprepade gånger har avvisat som absurt. Kiev, däremot, söker hjälp från väst i form av dödliga vapen för att "försvara" sig själv och har lovat Ryssland att "många kistor kommer tillbaka" i händelse av fientligheter.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram