Kan ju möjligen vara bra att minnas nu också....
Ericssons historia i Polen
1876 öppnade Lars Magnus Ericsson en verkstad där han reparerade skadade telegrafer. Två år senare sålde han den första telefonen han tillverkade. 1881 skrev Ericsson de första större kontrakten i Norge, Ryssland och Sverige och i början av 1900-talet sysselsatte Lars Magnus Ericssons företag över 1 000 personer.
Ericssons början i Polen
I Polen dök Ericsson upp tack vare Cedergren – ett företag som fick licens att bygga ett telefonnät i Warszawa, som ersatte Bell. Warszawas nätverk betjänade över 2 000 abonnenter. År 1904 under förra seklet blev Ericsson permanent ansluten till Warszawa och Polen. Den första telefonväxeln utrustad med Ericsson-utrustning byggdes på Zielnagatan 37. Byggnaden ritades av JG Glason, professor vid Stockholms Tekniska Högskola, och inredningen ritades av den polske arkitekten Bronisław Brochwicz-Rogóyski. Öppnandet av den nya växeln utrustad med Ericsson-apparater ägde rum den 16 november 1904. Då var cirka 5 200 telefoner aktiva i Warszawa. Antalet telefoner i Warszawa växte så snabbt att högkvarteret snart måste utökas med en intilliggande byggnad: Zielna 39. När det togs i bruk var det den högsta byggnaden i hela det ryska imperiet. I Warszawa berövades det prioritetspalmen först under mellankrigstiden.
Utvecklingen av Warszawas telefoni stoppades av kriget. Under första världskriget, när den tyska armén ockuperade Warszawa 1915, stängdes alla polska abonnenter av från nätet. Kommunikationen – statens nervsystem – låg i ockupantens händer. Den minnesvärda 11 november 1918 kom äntligen. Polen återvann självständighet. Massavväpningen av ockupanterna började. Polska anställda vid HT Cedergren deltog i att avväpna tyskarna och ta över telefonväxlar från dem. Sällskapets montörer rapporterade genast till arbetet, under de första veckorna arbetade de från gryning till skymning. Det kritiska telekommunikationssystemet måste fungera felfritt till förmån för den oberoende republiken Polen. De första åren efter att Polen återvann självständighet ägnades åt att ta bort skadorna och återuppbygga högkvarteret och nätverken. Enligt statistiken den 1 januari 1921.
Utveckling av telefonin under mellankrigstiden
Den dynamiska utvecklingen av telefonin under mellankrigstiden säkerställdes av moderna automatiska SALME-växlar från Ericsson. De fullgjorde sin uppgift så länge att nästa tekniska språng blev installationen av AXE-växlar baserade på datateknik, som fungerar än idag. Under många år var AXE-börser Ericssons flaggskepp.
Det var LM Ericsson som tillhandahöll utrustning för att bygga telefonnät i Warszawa och andra städer. Snart blev han ägare till operatörsbolaget, d.v.s. HT Cedergren, och tog över övervakningen av hela processen med att bygga telefonlinjer i Polen och utrusta abonnenter med moderna telefoner. Från 1918 bör Cedergren likställas med Ericsson, även om namnet Cedergren fortfarande användes för kontinuitetens skull. Den polska marknaden visade sig snart vara så absorberande att LM Ericsson lanserade sina egna monterings- och produktionsanläggningar i Polen.
Regeringen i det oberoende Polen, som tog hand om kommunikation och kommunikation, var tvungen att hitta en lämplig partner för att samarbeta för att utveckla telefonkommunikation. Valet föll på ett beprövat företag som hittills framgångsrikt utvecklat Ericssons telefonnät i Polen. PAST skapas.
Efter en kort övergångsperiod, när det provisoriska avtalet trädde i kraft, etablerade den polska regeringen och svenska Cedergren Joint-Stock Company Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna (PAST) för att bygga och driva telefonnät. Den PAST-stadgan godkändes av industri- och handelsministern och finansministern den 25 maj 1922. Från och med nu kommer företagets huvudkontor att vara beläget i byggnaden på Zielna-gatan 39 (fortfarande den högsta i Warszawa), som blev känd som den "FRIDA byggnaden". Tidigare anställda bestod av ett högkvalificerat team av proffs som använde de modernaste enheterna som ägs av Ericsson.
1924 bildades ytterligare ett företag med ett svenskt kapital på 5 miljoner zloty. Polska Akcyjna Spółka Elektryczna "Ericsson", eller PASE, etablerades. Dess ledning var belägen i Warszawa, i den historiska byggnad som fortfarande finns på Al. Ujazdowskie 47. Företaget öppnade sin egen teletekniska verkstad i Warszawa, på Mokotowska Street 60. Den ökande efterfrågan fick PASE att öppna produktionen av Wełnowiec (Katowice) 1932. Det resulterande företaget hette Wytwórnia Telefonów i Sygnałów Kolejowych Telsyg Sp. Akc.
Beställningarna växte. Det nationella telenätet utvecklades mycket dynamiskt. PASE fortsatte att investera. Som indikerat av den polska regeringen överfördes produktionen till COP, det centrala industridistriktet. Produktionsanläggningar i Radom (numera RWT) har startat. Ericssons sista investering i Polen slutfördes 1938. På tröskeln till andra världskriget sysselsatte Ericsson och dess närstående företag totalt 5 500 personer i Polen.
Inte bara telekommunikationsenheter tillverkades. Förutom telefoner, växel och militär kommunikationsutrustning producerade LM Ericssons anläggningar även till exempel järnvägssignalapparater. Den totala kapaciteten för Warszawa-börsarna 1939 översteg 90 000 nummer och antalet abonnenter - 77 000. Alla PAST automatiska växlar var OS (SALME) från LM Ericsson.
Under den nazistiska invasionen och belägringen av Warszawa förblev de anställda vid Warszawas telefoner på sina positioner och upprätthöll kommunikationen. Den oberoende statens nervsystem fungerade fortfarande. Vid behov organiserade telefonister backup-kommunikation. Många tidigare anställda deltog i underjordsstriden. Under ockupationen underordnades PAST det tyska östpostkontoret.
Erövringen av byggnaden av Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna, allmänt känd som PAST, var en av de största militära framgångarna under upproret. Innan upproret bröt ut stängde tyskarna av några av de privata kamerorna i Warszawa. Liksom andra telefonstationer i staden bemannades PAST av en förstärkt tysk besättning.
De åtta våningar långa PAST-spelen, som tornar upp sig över området, gjorde det svårt för upprorsmän att operera i Śródmieście. Från byggnadens höga våningar sköt tyskarna maskingevär mot civila. Flera försök att komma PAST misslyckades först. Men efter den 15 augusti 1944 lyckades rebellerna skära av den belägrade byggnaden från resten av världen. Det sista, segerrika anfallet ägde rum natten mellan den 19 och 20 augusti. PAST tillfångatogs av hemarméns enheter "Kiliński".
I Warszawa skadade kriget 4 byggnader och automatiska kontrollpaneler och efter upprorets fall tog tyskarna bort oskadade kontrollpaneler och förstörde huvudkablarna på Warszawas vänstra strand. Under efterkrigsåren började en lång process med att bygga om och återställa telekommunikationsinfrastrukturen till dess förkrigshärlighet.
Återuppbyggnad efter kriget
Kort efter Warszawas befrielse, i januari 1945, inrättades kontoret för återuppbyggnad av telefonapparater i huvudstaden (BOTUS) vid post- och telegrafministeriet. Dess uppgift var att fastställa omfattningen av skadorna på SALME-växlar och deras linjeenheter, återuppbygga de förstörda enheterna och starta automatisk telefonkommunikation. Monteringsgrupperna bestod huvudsakligen av tidigare PAST-anställda.
Den första ombyggda automatiska växeln var CA Śródmieście i SALME-systemet. Lanseringen av högkvarteret den 25 november 1945 behandlades som en viktig toppmodern händelse. Huvudkontoret i centrum utökades under de följande åren, och ytterligare ett SALME-högkvarter lanserades i Mokotów.
Vid ul. Nowy Świat 42, Ericssons tekniska kontor öppnades 1948. Det var Ericsson som renoverade denna byggnad, förstörd under kriget. Kontoret varade fram till mitten av 1980-talet. Men under dess existens, på grund av politiska skäl, noterades inga särskilda framgångar i samarbete med Polen. I början av 1970-talet var det till och med planerat att lägga ner kontoret.
Efterkrigstiden var relaterad till begränsningen av Ericssons verksamhet i Polen. Nationaliseringen av Polska Akcyjna Spółka Telefoniczna och fabriken i Radom tillkännagavs. Emellertid tecknades kontrakt för leverans av telekommunikationsutrustning och ett licensavtal för tillverkning av korsväxlarväxlar vid Radom-fabriken.
Genom det polsk-svenska avtalet 1947 skapades möjligheterna att leverera Ericssons telefonväxlar till Polen. Post- och kommunikationsministeriet beslutade att införa de modernaste korskontoren vid den tiden. Ett leveransavtal tecknades samt ett licensavtal som omfattar omfattande assistans från Ericsson för att starta produktionen av automatiska tvärflödescentraler i Polen.
Tyvärr, i motsats till uppfattningen från den stora majoriteten av polska specialister och ingenjörer, annullerades båda kontrakten av den polska sidan. Tillverkningen av korsbaser i landet skulle börja 1953. Det var inte de år som var gynnsamma för att utveckla samarbetet med företag från länder utanför sovjetblocket.
Ericsson är en världsmakt
Samtidigt, i världen, fortsatte Ericsson att expandera och diversifiera sin produktportfölj och berikade dem med den senaste tekniken. Från 50- och 60-talen har företaget producerat ny utrustning för användning i bl.a. för militära ändamål och i rymden. Den tog upp digital teknik och datorisering, även av sina telefonväxlar, mycket tidigt. En annan milstolpe i företagets utveckling är utvecklingen av informationsöverföringssystem, och slutligen trådlös och mobiltelefoni.
Den senaste historien i Polen
Det var först 1992 som Ericsson återvände till Polen för gott. Företaget Schrack Ericsson etablerades i Warszawa för att även representera det österrikiska företaget Schrack, i vilket Ericsson ägde 80 % av aktierna. 1996, det polska företaget Ericsson Sp. Zoo
Till en början var företagets säte vid ul. Solec 48, sedan den 17 januari, där det verkade i 3 år, under det globala varumärket Ericsson, från 1994 till 1997. Under åren 1997-2002 genomfördes det vid ul. Kasprzaka 18/20. Slutligen, 2002, hittade Ericsson ett representativt huvudkontor på Al. Jerozolimskie 92.
För närvarande har företaget status som marknadsledare inom 2G och 3G mobilteknik. I slutet av 2011 hade den också 60 procent. andel på den globala LTE-marknaden. Som en del av managed services hanterar Ericsson fasta och mobila nät. Ericsson är en ledande tillverkare av OSS/BSS-system som stödjer driften, verksamheten och driften av telekommunikationsföretag.
I Polen samarbetar Ericsson med alla större mobiloperatörer. I dagsläget är Ericssons största kunder Polkomtel, T-Mobile och Netia. Företaget förser operatörer med toppmodern infrastruktur, mjukvara, underhåll och nätverksstöd.