" Aung San Suu Kyi står även anklagad för fler brott, bland annat korruption och för att ha avslöjat statliga hemligheter. Om hon skulle dömas på alla åtalspunkterna riskerar hon 100 års fängelse.
Militärjuntan hävdar att hon fuskade i valet 2020 men internationella observatörer anser att allt gick rätt till. Såväl FN som USA har fördömt anklagelserna och krävt att hon ska släppas. Enligt lokala observationsgrupper har över 10 000 personer gripits efter militärkuppen.
För sin långa kamp för demokrati satt hon även i husarrest av den styrande militärjuntan mellan 1989 till 1995 samt 2000 till 2010.
Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 och vann 2015 det val som betecknats som landets första demokratiska.
Hon har varit populär hos den buddistiska majoriteten men anklagelser om militärvåld och etnisk rensning mot den muslimska folkgruppen rohingyer har fått resten av världen att omvärdera sin syn på henne.
– Jag tycker inte att det är en etnisk rensning som pågår, etnisk rensning är ett för starkt uttryck för vad som händer. De (armén, reds. anm.) är inte fria att våldta, plundra och tortera. De är fria att gå in och slåss enligt konstitutionen. Militära frågor ska lämnas till armén, sa hon 2017 i en intervju med BBC men medgav att det fanns problem.
När Internationella domstolen i Haag 2019 inledde ett åtal mot Myanmar för folkmord på rohingyer nekade Aung San Suu Kyi. I stället menade hon att rohingyerna, där över 700 000 flytt till Bangladesh, var ”terrorister” som spred desinformation om läget. Kritiken mot henne har gått så långt att flera organisationer, som Amnesty, har krävt att hennes Nobelpris dras tillbaka."
dn.se
Fyra års fängelse för Aung San Suu Kyi
En domstol i Myanmar dömer den avsatta ledaren Aung San Suu Ky