Kontraktivt värre

" Ända sedan maj hade marknaden stålsatt sig.
Men när vd Börje Ekholm i juli avslöjade hur volymtappet i Kina straffar affärsområdet Digitala tjänster extra hårt blev det en kalldusch för många.
”Det var en väldig besvikelse, att det var så mycket exponering”, säger en telekomanalytiker som inte får uttala sig med namn till Dagens industri.
Sedan affärsområdet bildades, i mars 2017, har bakslagen avlöst varandra.
I juli tvingades Börje Ekholm för andra gången flytta fram när det åtminstone ska nå plus-minus-noll. Först efter 2022 ska området vara lönsamt - på sikt mer än delmålet 4 till 7 procent före skatt.
”Det är ju där de borde ligga, framför allt när det går att aktivera utvecklingskostnader för mjukvara. Men med facit i hand börjar man undra om Digitala tjänster verkligen är ett effektivt mjukvaruhus. Har de rätt kompetens och ledarskap för att optimera försäljningen till exempel?”
Det säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, som efter kvartalsrapporten gick så långt som att föreslå en styckning av affärsområdet.
Som koncept är verksamheten inte så komplicerad - att skriva och driftsätta kod som gör att trafiken i mobilnäten flyter som den ska och operatören har koll på allt från prestanda till fakturering.
”Vi utvecklar mjukvara och levererar tjänster som är kopplade till den”, kokar affärsområdets chef Jan Karlsson ned det för Di.
Men inte nog med att det är ohyggligt mycket mer komplicerat under huven - som virtuell nätverksskivning och molnbaserade tjänster för 5g-kärnnät - Di har också mött en bred och påtaglig irritation över att det är svårt att få insyn.
”Investerare har svårt att tränga in i vad som är problem och vad som är friskt”, säger en större ägare i Ericsson ERIC B +1,64% som Di talat med.
”Du har ingen transparens över huvud taget. Noll”, konstaterar en anonym analytiker.
Hittills har Digitala tjänster förlorat drygt 50 miljarder - och tynger aktien.
I indexet Stoxx 600 Europe är Ericsson trea från botten inom teknik och telekomutrustning med ett skuldjusterat börsvärde på 9,6 gånger nästa års prognostiserade rörelseresultat.
Det lite trubbigare P/e-talet placerar Ericsson tvåa från botten - 14,8 baserat på nästa års vinstprognos - av de tolv bolag man själv identifierat som jämförelseobjekt.
Högarna av förluster handlar delvis om en hårt stressad digitaliseringsprocess inom telekombranschen.
Lösningarna har chockrusat från stordatormonoliter via pc-liknande lösningar till all mjukvara uppflyttad i molnet. Ingen har haft lätt att hänga med i det brutala tempot.
”Jan Karlsson anlitades för att lösa problem som andra hade orsakat”, säger en av Di:s källor.
Digitala tjänster tvingades till exempel i januari 2019 skrota ett nyutvecklat affärsstödssystem, och skriva av 6,1 miljarder.
Ericsson har dock valt en aggressiv väg för vändning, och valt att plöja ned ännu mer pengar i utveckling.
”Jag tror att alla större beslut fattas av Börje Ekholm och Carl Mellander (finansdirektören, reds anm.)”, säger samma källa.
Orderstocken det senaste året pekar mot att vågspelet har lyckats.
Dessvärre har det skett vid en olycklig tidpunkt.
”Hela det teknologiska skiftet på mjukvarusidan är försenat. Det är inte bara hos Ericsson du ser det. Standarden är försenad på grund av pandemin, så då sprack hela schemat. Utöver det har pandemin också påverkat operatörernas prioriteringar”, säger Frank Maaø, telekomanalytiker på DNB, till Di
Han säger sig vara ”jättepositiv” till Digitala tjänster.
”Ericsson har ju tagit en massa kontrakt på 5g Cloud Core, så det är inget tvivel om att Digitala tjänster har lyckats kommersiellt. I Storbritannien har Ericsson tagit tre av fyra kärnnätskontrakt. Men intäkterna börjar komma först 2022, när man har kopplat på näten.”
Fullt så enkelt är det dock inte, anser Handelsbankens Daniel Djurberg.
”Det är en oligopolsituation, man sitter med kunder som är helt inbyggda i Ericssons struktur - och kan inte ta ordentligt betalt. Jag förstår det inte riktigt”, säger han.
Utrymmet för nya besvikelser är noll, enligt Di:s källor. Men svårigheterna att bedöma tillfrisknandet börjar framstå som ett problem i sig.
”Trovärdigheten blir mindre och mindre för varje dag, om bolaget inte ökar transparens omkring affären och planer”, säger en större ägare till Di.
DET HÄR ÄR DIGITALA TJÄNSTER
• Affärsstödssystem (BSS) åt operatörer, som hanterar samtalstid, förbrukad mobildata, fakturering och liknande.
• Driftstödssystem (OSS) åt operatörer, för optimering, övervakning, kontroll och analys av nätverken.
• Molnbaserade digitala lösningar för kärnnät (Cloud Core).
• Omsatte andra kvartalet 2021 7,9 miljarder, en sjundedel av koncernens totala försäljning, och är näst största affärsområde efter Nätverk."