Svartskäggs Svenska Kanoner

2021-11-23
Jag minns en Maxi 108 som nödvändigtvis skulle döpas till Queen Anne 😉Ofredsår
19 tim  ·
Svartskäggs svenska kanoner.
Den 22 november 1718 mötte en av historiens mer ökända pirater sitt slutliga öde. Kapten Edward ”Svartskägg” Teach dödades i strid utanför North Carolinas kust.
Han var känd i sin samtid under många namn varav Blackbeard bara var ett, ”havets djävel” var ett annat, och han såg till att odla myten om sig själv. Genom att jaga skräck i handelsfartygen vid blotta åsynen av hans piratskepp, eller om man kom tillräckligt nära, Svartskägg själv, lång och storvuxen, utstyrd med brinnande hampa i hatten så att det bokstavligen rök och osade kring honom. Tillsammans med rykten om hans blodtörst kunde man komma över bytet utan att sjömännen vågade göra motstånd.
Men den 22 november 1718 tog turen slut. Löjtnant Robert Maynard på HMS Pearl lyckades genom att gömma större delen av sitt manskap under däck överraska Svartskägg som när han kom ombord, och enligt Maynards utsaga, träffades av fem skott och tjugo hugg under en våldsam strid.
Det är svårt att bena ut vad som är fakta och vad som är myt i de karibiska sjörövarhistorierna. Men ett är säkert. Man har hittat och marinhistoriskt undersökt Svartskäggs gamla piratskepp Queen Anne's Revenge (ett erövrat franskt slavskepp, La Concorde), och bland de undersökta kanonerna finns förstås artilleri tillverkat i Storbritannien – men också Sverige.
Bland annat sexpundiga kanoner (som sköt kanonkulor omkring tre kilo) märkta IEC och 713 vilket betyder att de göts 1713 av Jesper Ehrencreutz på Ehrendals bruk (Frustuna socken, Gnesta kommun). Fyndet är bekräftat av Thomas Roth på armémuseum (som också har flera kanoner från samma tillverkare).
Trots exporten av krigsmateriel under hela stormaktstiden från den svenska krigsindustrin, många av kanonerna på Europas slagfält och de stora oceangående fartygen var av svenskt fabrikat, så var tillverkningen så stor att när den svenska huvudarmén försvinner vid Poltava, så fanns det tillräckligt stor kapacitet för att rusta Stenbocks helt nyuppsatta armé som stred mot den danska invasionen året senare. Alla soldater hade inte uniformer, men de hade vapen.
Viktigt för att förstå hur den svenska krigsmaskinen kunde fungera även under de mest kritiska av skeden.
Pennan & Svärdet: https://artiklar.pennanochsvardet.se/vptksb9j-valkommen...
BILD Svartskäggs sista strid (J. L. Gerome Ferris, 1920) + marinarkeologiska bilder över pjäser funna ombord på Queen Anne’s Revenge utanför North Carolinas kust.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram