Ovanligt Tekniskt Problem Med RIX

2021-11-23
Någonting stort har börjat att röra på sig...
Med så prominenta gäster på besök i landet så får ju naturligtvis jordens äldsta Centralbank - den i valuta regimen, en alldeles särskilt betydande roll i det geopolitiska spelets utveckling.
................................................................................................
"Riksbanken drabbades av ovanliga tekniska problem på måndagen. Det svenska betalningssystemet RIX, som bland annat används av bankerna för clearing internt, upplevde svårigheter att kvittera transaktioner.
Riksbanken svarade med förlängd handel och en telekonferens med aktörer på marknaden.
”Vi förlängde öppethållandet i RIX under måndagen för att i lugn och ro kunna försäkra oss om att aviseringar fungerar som de ska. Problemet avhjälptes under kvällen”, berättar Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken apropå tekniska problem som enligt honom följde på en systemuppdatering under veckoslutet.
Tomas Lundberg säger att en begränsad andel transaktioner, omkring 750 av cirka 30.000 påverkades. Han understryker att den så kallade avvecklingen av betalningar kunde genomföras som vanligt, men att kvitteringen inte fungerade för några hundra transaktioner. Banker kunde alltså se pengar flytta på sig i RIX, men utan att få bekräftelse på att betalningar genomförts.
”Det är väldigt sällan vi upplever problem med RIX”, säger han med hänvisning till det svenska betalningssystemet.
Problemen adresserades bland annat genom en telefonkonferens med aktörer på marknaden. Riksbanken senarelade också stängningen, eller avvecklingen, av måndagens handel. Istället för klockan 18 så senarelades denna till klockan 20:30 på måndagen.
Störningarna på plattformen för interbankflöden fick, såvitt Di kan bedöma, inga effekter på prissättning för räntor eller valutor.
Riksbanken uppger vidare att ingenting tyder på att problemen kan kopplas till någon form av extern påverkan, så som en hackerattack."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram