" Under måndagshandeln sjunker Ericssons B-aktie med nära 4 procent efter att bolaget offentliggjort sitt bud på molnkommunikationsbolaget Vonage. Budet på för 55,5 miljarder kronor är ett av de största någonsin av ett svenskt bolag.
Orsakerna till den negativa kursreaktionen är flera enligt experter som Di varit i kontakt med.
”Jag tror att Ericssons historik kring förvärv kan spela roll. Genom åren har man försökt att växa utanför sitt naturliga habitat som ju är hårdvarusidan inom telekomutrustning, vilket inte har varit lönsamt alla gånger. Därför möts den här typen av köp med en viss skepsis”, säger Joakim Bornold.
Tidigare större förvärv som Ericsson har gjort historiskt är bland annat Marconi, Cradlepoint samt avdelningen Digital Services.
”Just den den senare, som bestod av flera uppköp, har varit ett sorgebarn. Den historiken spökar lite grann. Det har varit svårt historisk för Ericsson att gå utanför telekombolagen som kunder”, fortsätter Joakim Bornold.
Sparekonomen, som har följt Ericsson i över 20 år, tror även att den stora prislappen har bidragit till marknadens negativa syn på den tilltänkta affären. Ericsson betalar 21 dollar per aktie vilket motsvarar en premie på 28 procent jämfört med Vonages stängningskurs på Nasdaq i New York i fredags.
”Just nu är det här en ganska upphaussad marknad där det kan ses som ganska dyrt. Ericsson har tenderat att köpa bolag i högkonjunktur och sälja i lågkonjunktur. Bolaget är dessutom betydligt mindre i dag än vad det var för tio år sedan på många sätt. Nu gör man ett nytt försök att växa och bygga upp och skapa ett bredare Ericsson. Jag förstår att man inte köper det. Ericsson har mycket att bevisa.”
Även Stefan Olsson, analytiker på Ålandsbanken, har sin bild klar till marknadens skepsis kring uppköpet.
”Det är ett stort förvärv, även med Ericssons mått. Affären förväntas bidra positivt med vinst per aktie först 2024. Det är en sak, men jag tror att det centrala i kursreaktionen är att många investerare undrar om det är rätt att fortsätta förvärva verksamheter som är riktade mot företagssegmentet”, säger Stefan Olsson och fortsätter:
”Men man ska inte döma ut satsningen, men frågan är när det här slår in och intäkterna kommer”.
I och med förvärvet äts i praktiken Ericssons hela likvida medel upp. Vid utgången av det förra kvartalet uppgick det till just 56 miljarder kronor.
”Det är möjligt att det har funnits vissa förhoppningar om att det beloppet ska komma aktieägarna till godo i form av utdelning eller återköp. De förväntningarna gick nog om intet i och med det här, även om Ericsson inte är en traditionell utdelningsaktie”, säger Stefan Olsson.
Inge Heydorn, portföljförvaltare och partner på GP Bullhound, tycker att kursreaktionen är orättvis.
”Jag tror affären är strategiskt riktig då vi sett över tid att den vanliga basstations-affären inte växer över tid och är väldigt cyklisk. Vi som följt bolaget en längre tid vet att de satsade stort inom detta område tidigare och hade till och med ett omfattande samarbete med HP. Denna satsning var dock ett misslyckade då marknaden inte var mogen för nya tjänster. Jag tror dock att marknaden är mer mogen nu och tjänsterna runt företag och wireless växer redan starkt i dag. Jag tycker att Ericssons aktiekurs sjunker lite väl mycket på förmiddagen”, skriver han i en kommentar till Di.
Förvärvet är godkänt av Vonages styrelse, men affären är villkorat av godkännande från Vonages aktieägare och andra regulatoriska godkännanden. "
di.se
Experterna: Därför faller Ericsson tungt på börsen – ”har mycket att bevisa”