Om tur är när omständigheter kommer till förberedelser så...
" Belarus president Lukasjenko tros ha uppnått vad han ville med migrantkrisen vid belarusiska gränsen – och för Vladimir Putin handlar det om ett ”drömläge”, anser en Belarusexpert. ”Putin är nog extremt lycklig.”
Putin ”extremt lycklig” – kan destabilisera väst
Bilderna från ingenmanslandet mellan Polen och Belarus, de huttrande barnen bakom sylvass taggtråd, de frivilliga läkarna som inte tillåts hjälpa och de långa raderna av polska gränspoliser och soldater tros ha spelat den belarusiska ledaren Aleksandr Lukasjenko i händerna.
– Han har visat hur lätt det är att destabilisera väst och skapa allvarliga problem för EU. Det är ett vapen som kan sättas in när som helst, och omvänt dras tillbaka när Lukasjenko får som han vill, säger Belarusexperten Ryhor Nizhnikau vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors, till SvD.
– Som när man höjer eller sänker temperaturen.
Måndagens beslut i Bryssel sågs som en framgång för regimen. Sanktionerna som utrikesministrarna enades om riktar sig mot flygbolag, resebyråer och enskilda personer som hjälpt till att organisera migrantströmmen.
– Sådana åtgärder har noll effekt. Lukasjenko bryr sig inte ett skvatt, säger Ryhor Nizhnikau.
Han pekar på att migrantkrisen vid gränsen började när EU i det föregående sanktionspaketet i slutet av juni 2021 siktade in sig på den för Belarus avgörande exporten av kalium och olja, som står för en tredjedel av landets utförsel.
I samma ögonblick startade spänningarna vid gränsen.
– Enda målet var att förhindra ytterligare sanktioner som verkligen biter, tror Ryhor Nizhnikau. Till exempel åtgärder som slår ännu hårdare mot energisektorn.
Måndagens EU-beslut om förhållandevis mjuka sanktioner innebär att regimen i Minsk nu kan börja sänka trycket igen. Därmed minskar också risken för att Belarus ska förlora kontrollen över utvecklingen och att de migrantkritiska stämningarna i befolkningen ska koka över.
Vasily Astrov, Belarusexpert vid Vienna Institute for International Economic Studies, är övertygad om att Aleksandr Lukasjenko har stärkt sin position med hjälp av migrantkrisen.
– Han sitter säkert nu. Gentemot EU har han demonstrerat styrka. Och för Moskva är han i dag den enda proryska politikern som är kvar i leken. Alla andra sitter i fängelse, säger han.
Ekonomin är dessutom i oväntat gott skick. Förra året var Belarus en av få ekonomier som inte backade – främst på grund av att det inte fanns några coronarestriktioner – och i år växer bruttonationalprodukten med 2,5 procent, enligt Wieninstitutets senaste prognos.
– Det finns absolut ingen risk för ekonomiska problem som skulle kunna utlösa social oro. I alla fall inte så länge Ryssland håller Belarus under armarna, säger Vasily Astrov .
Beroendet av Moskva betyder å andra sidan att Aleksandr Lukasjenko inte länge kan fortsätta att spela ut Ryssland mot EU som han skickligt ägnat sig i decennier.
– Ekonomiskt är han nu i händerna på Vladimir Putin. Och relationerna till Bryssel är så förgiftade att en flirt med EU är omöjlig.
För Vladimir Putin är det däremot ett ”drömläge”, säger Ryhor Nizhnikau.
– Putin är nog extremt lycklig. För det första kan han utmåla EU:s flyktingpolitik och asylrätt som rent hyckleri. För det andra visar han att han behövs för att lösa västvärldens problem. Och för det tredje är Lukasjenko nu helt beroende av Moskva."
svd.se
Putin ”extremt lycklig” – kan destabilisera väst | SvD
Belarus president Lukasjenko tros ha uppnått vad han ville med migrantkrisen vid belarusiska gränsen – och för Vladimir Putin handlar det om ett ”drömläge”, anser en Belarusexpert. ”Putin är nog extremt lycklig.”