Kanske finns det fler fakulteter som skulle må bra av en granskning. Med Sveriges enda veterinärutbildning har SLU något av ett marknadsmonopol. Ledningens agerande emot mig visar inte bara att de håller näringen om ryggen, utan även att man som student vid universitetet inte kan ta sin yttrandefrihet för given. Att Sveriges veterinärer utbildas i en sådan miljö riskerar att ge konsekvenser för studenternas förmåga till kritiskt tänkande och öppen reflektion, och därmed för djurskyddet.
Problem finns även inom andra myndigheter. Sedan 2007, då Djurskyddsmyndigheten lades ned, ansvarar Statens jordbruksverk för landets djurskydd. Verket har även på sitt bord att öka den svenska köttproduktionen samt lönsamheten i denna. Det säger sig självt att något ibland får stå åt sidan.
Alla vet om lagbrottet
I svensk djurskyddslag står det att djur skall behandlas väl och skyddas från onödigt lindande. Trots detta är det fullt tillåtet att grisar slaktas med en bedövningsmetod som ger dem ”högsta möjliga nivå av rädsla och ångest i sina försök att överleva”. Citerat en forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (2015), finansierad av just jordbruksverket.
Alla inom branschen är medvetna om att kommersiell grisslakt inte följer djurskyddslagen. Men metoden är den för näringen mest lönsamma – och det accepteras av jordbruksverket.
Ett systemfel som måste åtgärdas
Det är inte rimligt att landets djurskydd överlämnas till myndigheter med dubbla intressen. De senaste veckornas granskning av Skogsstyrelsen visar återigen hur statliga myndigheter riskerar att styras av näringens ekonomiska intressen. Det handlar inte om enskilda företeelser – det handlar om systemfel. Systemfel som ger omfattande konsekvenser för miljontals djur, naturen och oss själva.
Det är dags för ledande politiker att ta sitt ansvar. Oberoende universitet, yttrandefrihet även för studenter och myndigheter som håller sig till en stol åt gången. Är det för mycket begärt? "
expressen.se
DEBATT: Dubbla intressen hotar det svenska djurskyddet