Störst På Stockholmsbörsen

2021-11-04
Ja det är dags för helgonen att tappa sin gloria och låta den giriga enfaldens sken utgöra ljuset från verkligheten.
Al Amoudi verkar helt ha tappat sin 😉
" Förra fredagen ägde ett tillfälligt tronskifte rum. Största finansfamiljen på Stockholmsbörsen var då inte längre Wallenberg utan Volvoägarna, familjen Li från östra Kina. SvD listar finansfamiljerna du inte får missa på aktiemarknaden.
Det är målfoto mellan utmanaren Li och Sveriges mest berömda finansfamilj, Wallenberg. För närvarande är det fördel Wallenberg.
Wallenbergfamiljen kontrollerar nästan ett 30-tal storbolag, många mycket välkända. SEB, Atlas Copco, Electrolux, Mölnlycke och EQT är bara några av innehaven.
Berättelsen om familjen Wallenbergs makt på Stockholmsbörsen levereras alltid med en brasklapp. Makten sitter inte hos de enskilda familjemedlemmarna, det är i stället Wallenbergs olika forskningsstiftelser som sitter på pengarna och därmed det verkliga inflytandet. De privata förmögenheterna hos kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg är i sammanhanget relativt begränsade.
Tre forskningsstiftelser och ett aktiebolag är centrala i strukturen. Den största stiftelsen heter Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse vars aktieportfölj är värderad till cirka 124 miljarder kronor. Övriga stiftelser heter Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse samt Stiftelsen Marcus och Amelia Wallenbergs forskningsfond, med 12 respektive 9 miljarder i sina aktieportföljer.
Utöver det äger Wallenberg Investments AB aktier för drygt 42 miljarder i bland annat SKF, Stora Enso och SAS.
Portföljen storlek: cirka 187 miljarder kronor.
Det var en historisk dag, fredag den 29 oktober 2021. Inte bara för att Sverige fick sitt första personbilsföretag på börsen. Utan för att familjeföretaget Geely Holding samtidigt petade ner Wallenberg från tronen: Störst på börsen, i samband med börsnoteringen av Volvo Cars. I alla fall tillfälligt.
Geely Holding är huvudägare i Volvo Cars och har kontor i östra Kina. Bolaget kontrolleras av familjen Li, fadern Li Shufu med 91 procent av aktierna och hans son, Li Xingxing, som äger 9 procent.
Utöver Volvo Cars är familjen även sedan 2018 storägare i AB Volvo. De tillverkar lastbilar, bussar och grävskopor. Fler börsinnehav än så har man inte i Sverige.
Det räcker, för det rör sig om gigantiska poster. I Volvo Cars är familjen fortsatt den överlägset största ägaren även efter börsnoteringen och kontrollerar över 80 procent av aktierna. Värdet på innehavet är cirka 148 miljarder kronor.
Investeringen i lastbils-Volvo är också stor, om än inte riktigt lika omfattande. Geely Holding har aktier för 34 miljarder kronor i företaget.
Det innebar att familjen Li med 58-åriga Li Shufu och 36-åriga Li Xingxing äger aktier för 182 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och kan kalla sig för Stockholmsbörsens näst största finansfamilj.
Portföljen storlek: cirka 182 miljarder kronor.
Gustaf Douglas är greven, finansmannen och företagsledaren som under många år ständigt levererat överavkastning till sina aktieägare. I dag är han inte längre med i den operativa verksamheten men hans investmentbolag, Latour fortsätter att leverera.
Investmentbolaget har i huvudsak i två grenar, en helägd industrirörelse och en portfölj med börsnoterade innehav.
Över 90 procent av Gustaf Douglas portfölj består av aktier i Latour, som i huvudsak förvaltas av familjeföretaget Wasatornet, där både maken Elisabeth och sönerna Eric och Carl Douglas är delägare.
Utöver det har man även investerat i Investor, Hufvudstaden och Atlas Copco.
Gustaf Douglas har två söner, Carl och Eric Douglas. Både sitter med i Latours styrelse.
Portföljen storlek: cirka 155 miljarder kronor.
För snart två år sedan lämnade Stefan Persson H&M:s styrelse. Det var efter många år som först vd och därefter styrelseordförande. Nu är det sonen Karl-Johan Persson som håller i klubben. Men posten som ordförande i valberedningen har Stefan Persson fortsatt kvar.
Över 90 procent av Stefan Perssons förmögenhet, 137 miljarder kronor, är placerat i H&M. Andra större investeringar är Hexagon, AB Volvo och EQT.
H&M har haft en skakig resa på börsen de senaste åren, kursen är ner 4–5 procent i år. Pandemin har pressat bolaget och en rad butiker har tvingats stänga ner.
Även i Kina har det varit motvind. Ett uttalande från H&M om arbetsförhållanden i den kinesiska regionen Xinjang har lett till en långvarig bojkott mot H&M:s kinesiska onlinebutik.
Portföljen storlek: cirka 147 miljarder kronor.
Melker Schörling har de senaste åren varit en av de mest framgångsrika investerarna på Stockholmsbörsen. Han var med och byggde upp säkerhetsföretaget Securitas och var även dess vd under en tid. Andra viktiga innehav i portföljen är AAK, som tillverkar vegetabiliska specialfetter, Hexagon, Assa Abloy samt Hexpol. Efter hälsoproblem har Melker Schörling nu dragit sig tillbaka.
I januari 2018 avnoterades MSAB, Melker Schörlings börsnoterade investmentbolag, och något år senare bytte bolaget namn till enbart Schörling AB. Familjen är huvudägare och äger 93 procent av aktierna i Schörling, därutöver har även H&M:s Stefan Persson en mindre ägarandel.
I dag har de två döttrarna, Sofia Schörling Högberg och Märta Schörling Andreen båda styrelseposter i Schörling.
Portföljen storlek: cirka 121 miljarder kronor.
Han har ett brinnande samhällsintresse och kallades länge för den röde baronen, friherren Carl Bennet. Men i dag deklarerar finansmannen inte längre sympatier med Socialdemokraterna utan beskriver sig mer som mittenman och har i flera intervjuer beskrivit sin förkärlek för Centern och partiledaren Annie Lööf.
Carl Bennets aktieportfölj består av nästan 20 bolag men det är två eller tre som är centrala. Viktigast är konglomeratet Lifco, som står för över hälften av portföljens värde, 58 miljarder kronor.
Medicinteknikbolaget Getinge är en annan grundpelare i bygget. Bolaget har fått mycket uppmärksamhet under coronapandemin då de tillverkar respiratorer.
Både Lifco och Getinge har gått starkt på börsen i år, upp 62 respektive 105 procent.
Utöver de två jättarna i portföljen är Arjo viktigt, även det en medicinteknikbolag. Börsvärdet – drygt 7 miljarder.
Portföljen storlek: cirka 94 miljarder kronor.
Fredrik Lundberg är finansmannen som skyndar långsamt men som i slutändan brukar få som han vill.
Medan Wallenbergs Investor har genomfört en rad affärer de senaste åren har det mesta stått stilla på Storgatan, adressen på Östermalm där investmentbolaget Industrivärden, som Fredrik Lundberg kontrollerar, har sitt kontor.
Fredrik Lundberg har två maktcentra, dels Industrivärden, dels byggföretaget Lundbergföretagen, grundat av Fredrik Lundbergs far, Lars-Erik Lundberg.
Lundbergföretagen står för Lejonparten av portföljen, 49 av totalt 59 miljarder kronor. Därefter kommer Industrivärden, Handelsbanken och Sandvik. Fredrik Lundberg har även viktiga innehav i AB Volvo, Hufvudstaden och Skanska.
Portföljen storlek: cirka 58 miljarder kronor.
Börsfamiljer: Kinas Li jagar Wallenberg | SvD
svd.se
Börsfamiljer: Kinas Li jagar Wallenberg | SvD
Förra fredagen ägde ett tillfälligt tronskifte rum. Största finansfamiljen

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram