" Spanien vill ändra kopplingen mellan el- och naturgaspriser, genomföra EU-gemensamma inköp av naturgas och stoppa spekulation i utsläppsrätter.
Det sade Spaniens statssekreterare för energi Sara Aagesen Munoz till journalister på väg in till mötet för EU:s energiministrar.
Hon fick omedelbart mothugg av EU:s mer marknadsvänliga länder.
Sverige och Belgien anslöt sig till ett uttalande från nio EU-länder på måndagen, som försvarade den nuvarande utformningen av EU:s energimarknad.
”Spanien begär ett europeiskt svar på ett globalt, extraordinärt problem. Kommissionens verktygslåda räcker inte. Vårt förslag är mycket ambitiösare”, sade Sara Aagesen Munoz.
Spanien vill minska ”smittoeffekten” från gasmarknaden till elmarknaden genom att ändra prissättningen av grossistpriset för elektricitet, sade hon.
Varje prisökning med en euro per MWh för naturgas betyder 2,7 miljarder euro per år i ökade elkostnader för EU:s hushåll. På så vis flyttas resurser från energiövergången och återhämtningen.
I stället för marginalpriset på gas – det sista, dyraste energislaget – bör elpriset sättas efter ett genomsnittspris på alla energislag, inklusive billiga förnybara, sade Sara Aagesen Munoz.
Vidare vill Spanien att EU köper in optionskontrakt för naturgas som kan aktiveras när EU-länder ser att leveransstörningar eller höga priser hotar energisäkerheten.
Spaniens tredje förslag är att förhindra spekulation inom utsläppshandelssystemet ETS. Det kan ske genom att begränsa överskottsrätter som kan köpas, som Schweiz och Kalifornien gör i sina system.
Vidare föreslog Spanien att ”spekulativa” aktörer utesluts från att delta i ETS.
Att begränsa giltigheten för utsläppsrätter kan också undvika spekulation, ansåg Spanien.
En fjärde åtgärd mot spekulation kan vara att införa ett prismål eller ett prisspann för utsläppspriset.
Luxemburgs energiminister Claude Turmes argumenterade kraftigt emot det spanska förslaget när han anlände till energiministermötet. Luxemburg är ett av de nio EU-länder som på måndagen skrev under ett uttalande.
”Spanien är alltför kopplat till spotmarknaden. Varför är konsumentpriserna mycket lägre i Portugal än i Spanien?” frågade Claude Turmes.
”Det Spanien mest behöver är ökad sammanlänkning med resten av EU”, sade han.
Luxemburgaren avfärdade också gemensam upphandling av naturgas som åtgärd mot höga energipriser. Det skulle ta år att sjösätta, sade han.
”Och var ska man lagra gasen? Spaniens regering lovar för mycket”, sade Claude Turmes.
Han förespråkade att använda kommissionens verktygslåda, där varje EU-land stödjer sårbara hushåll genom bidrag och skattesänkningar.
De nio EU-länderna som på måndagen försvarade nuvarande energimarknader är Tyskland, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Irland, Luxemburg och Österrike.
De nio motsatte sig en reform av grossistmarknaden för el och andra ingrepp mot marknadsmekanismer.
Gruppen försvarade också EU:s klimatpaket från i somras mot förslag från östliga EU-länder, som Tjeckien, Polen och Ungern, att vattna ur paketet på grund av stigande energipriser.
Klimatpaketets energiövergång med energieffektivisering och mer förnybar energi är inte problemet, utan en del av lösningen, sade de nio i sitt uttalande."
di.se
Spanien vill se stora förändringar av EU:s energimarknad – mothugg från Sverige