Se där ja

" I slutet av september i år beslutade FI om nya och väsentligt högre kapitalkrav för Klarna, den svenska betaljätten som i senaste kapitalrundan värderades till 377 miljarder kronor.
Klarnas tidigare kapitalkrav uppgick till 10,55 procent av riskvägt exponeringsbelopp, vilket vid halvårsskiftet i år motsvarade knappt 5,5 miljarder kronor.
Det nya kapitalkravet från FI är 18,83 procent, vilket vid halvårsskiftet i år hade motsvarat nästan 9,8 miljarder kronor.
”Det är en betydande ökning”, säger Karin Lundberg, chef för bankområdet på FI, till Di.
Bakgrunden till beslutet är de förändrade kapitaltäckningsregler som införts genom EU:s bankpaket, vilka bland annat innebär att FI ska fastställa en så kallad pelare 2-vägledning för alla banker. Syftet med den är att ta höjd för att alla banker har tillräckligt med kapital utöver de risker som täcks av andra krav och kan absorbera förluster vid finansiell påfrestning.
FI har tidigare uppgett att pelare 2-vägledningen för de flesta banker kommer att uppgå till 1,0–1,5 procent av de riskvägda tillgångarna.
Utöver det riskbaserade kravet innebär EU:s bankpaket även att banker ska uppfylla ett annat parallellt kapitalkrav avseende bruttosoliditet. Här har FI uppgett att pelare 2-vägledningen för de flesta banker väntas bli 0,2-0,5 procent av exponeringsbeloppet för bruttosoliditet.
För Klarna är dock FI:s pelare 2-vägledning avsevärt högre. Av den underrättelse som FI har skickat till Klarna framgår att banken utöver baskraven bör hålla ytterligare kapital motsvarande 7,5 procent av gruppens totala riskvägda exponeringsbelopp och 6 procent av gruppens totala exponeringsmått för bruttosoliditet.
Det är mycket långt över de 1,0-1,5 procent respektive 0,2-0,5 procent där de flesta banker väntas landa.
”Det här är högre än vad vi bedömt att de flesta banker kommer landa på”, säger Karin Lundberg på FI.
Vad gäller bruttosoliditetskravet innebär FI:s nya bedömning att kravet på Klarna går från 3 procent till 9 procent.
”Det är en betydande del av Klarnas totala kapitalkrav som enligt vår bedömning skulle bestå av pelare 2-vägledning”, säger Karin Lundberg.
På Di:s fråga varför Klarna förtjänar en så hög pelare 2-vägledning hänvisar hon till att pelare 2-vägledningen utgår från stresstester som FI har genomfört för alla banker.
”I stresstestet tittar vi på hur en banks finansiella ställning påverkas av stressade framtida finansiella utfall, och då stressar vi både ut intjäning, kostnader och kreditförluster och andra variabler som är viktiga för att bedöma en banks finansiella ställning. Sedan gör vi också en viss expertbedömning innan vi slutligen fastställer pelare 2-vägledningen”, säger Karin Lundberg.
Ser Finansinspektionen några problem för Klarna Bank att klara de nya högre krav ni vill införa?
”Klarnas kapitalbas överstiger de kapitalkrav som Finansinspektionen har beslutat om.”
Men Klarna och vd:n tillika medgrundaren Sebastian Siemiatkowski vill inte acceptera FI:s nya högre kapitalkrav.
Men hjälp av advokatbyrån Mannheimer & Swartling har den svenska betaljätten lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten i Stockholm där man kräver att få väsentligt lägre krav. I stället för 7,5 procent av riskvägt exponeringsbelopp och 6 procent av totalt exponeringsmått för bruttosoliditet vill Klarna att domstolen fastställer kraven till 0,5 procent respektive 0,9 procent.
Klarna vill med andra ord att förvaltningsrätten sänker FI:s nya krav med 93 respektive 85 procent.
Varför förvaltningsrätten skulle göra det är oklart eftersom Klarnas överklagan inte innehåller någon motivering, utan i den delen begär betaljätten anstånd till den 12 november.
”Skälet till begäran är sak- och rättsfrågornas komplexitet”, skriver Klarna i överklagan som är daterad 21 oktober.
Di har sökt Klarna, men bolaget har inte återkommit.
Enligt Karin Lundberg på FI var det tänkt att Klarnas nya kapitalkrav skulle börja gälla nu i dagarna.
”Men nu träder inte det här beslutet i kraft förrän domstolen har avgjort ärendet”, säger hon.
Enligt vad vd:n Sebastian Siemiatkowski tidigare uppgett kan en börsnotering av Klarna bli aktuell 2022.
I våras förberedde sig en annan svensk fintechjätte, Trustly, för att börsnoteras i Stockholm. Den processen fick dock avbrytas sedan FI i april riktat allvarlig kritik mot bolaget avseende bland annat kundkännedom. "