Ja det gäller att stalla frågor, inte minst till sig själv.
I boken ”Frågvisare”, som ges ut den 26 oktober av bokförlaget Volante, argumenterar it- debattören Nicklas Berild Lundblad och filosofen Fredrik Stjernberg att frågor är väsentliga för mänskligheten. Trots detta är frågor ett ämne som inte uppmärksammas tillräckligt och det är motivationen bakom boken.
”Vi är båda två väldigt fascinerade av frågor, de är halva kunskapen. Vi har massor av svar i huvudet men om vi inte uppmärksammar frågorna så är det som att vi tappar halva vår värld”, säger Nicklas Berild Lundblad.
Boken illustrerar hur viktigt det är att kunna ställa bra frågor. En bra ställd fråga kan föra mänskligheten framåt i utvecklingen. Det är även något centralt i vardagen. Från att en läkare kan ge rätt diagnos till att man löser en knepig situation – allt grundar sig i den skickligt ställda frågan.
Målet med boken är att läsaren ska bli medveten om makten som finns i att ställa frågor.
”Det är en superkraft som alla har, förmågan att ställa frågor. som kan förändra både världen och oss själva. Om man ägnar lite tid åt hur man frågor, om man ställer lite fler frågor – tio procent mer. Kan man få ett mer spännande och rikare liv”, säger Nicklas Berild Lundblad.
Finns det dumma frågor?
”Den dummaste frågan är den som inte ställs. Ställer du inga frågor så har du ingen chans att förändra din kunskapsbild, det kan i slutändan leda till att du fattar fel beslut på grund av det. Det finns frågor som är mer eller mindre välinformerade. Om man exempelvis ställer frågan om varför man inte använde penicillin mot digerdöden då har man missförstått tidsordningen för när penicillin uppfanns. Men ställer du den frågan så får jag å andra sidan chansen att berätta för dig om penicillin och du har då utökat din kunskap.”
Finns det dåliga frågor?
”Ja, det tydligaste exemplet är den bekräftande frågan – frågan som bekräftar det som man redan vet. Den börjar typiskt med ”är det inte så att..”. Det är en fråga som krymper ens värld helt enkelt.”
Hur blir man bra på att ställa frågor?
”Det första är att ge sig själv tillstånd till att ställa frågor. Många tvekar inför att ställa frågor eftersom de tycker att det är lite genant. Men om man bara arbetar med sig själv och plockar bort den lilla tröskeln som vi har, då tror jag att man kommer att våga ställa många fler frågor. Man måste bara komma över rädslan för att verka dum.
För Nicklas Berild Lundblad symboliserar frågor nyfikenhet och en vilja att lära sig.
”Det handlar om att man vill veta hur det hänger ihop.”
di.se
Nya boken ska utforska ”superkraften som alla har”
Vad är en bra fråga? I boken ”Frågvisare” utforskar Nicklas Berild