Svenskt Om Kagans Alarmistiska Krönika

2021-10-26
Robert Kagan är gift med Victoria Nuland.....
" Peter Wennblad på SvD:s ledarsida publicerade en artikel med samma budskap i början av månaden, med slutklämmen att vi ”måste rusta oss för det otänkbara”.
Sveriges två största morgontidningar varnar alltså för att USA är på väg att avskaffa folkstyret.
Det är inget litet påstående, och bör tas på allvar.
Först måste det dock sägas att varken Wolodarski eller Wennblad är några ledande USA-kännare som plötsligt kommit fram till samma slutsats efter oberoende analys.
Båda har läst den konservativa tänkaren Robert Kagans uppmärksammade och alarmistiska krönika i Washington Post (23/9) och upprepat hans slutsatser.
Men det finns anledning att nyansera bilden en aning.
I artikeln konstaterar Robert Kagan att Donald Trump fortsatt har ett starkt grepp om det republikanska partiet, vars väljare till stor del håller med om att valfusk låg bakom Joe Bidens valvinst.
Trump kommer därför att utses till partiets presidentkandidat 2024, enligt honom.
Så kan det mycket väl bli.
Enligt en färsk mätning från CNN anser hela 78 procent av republikanerna att Biden inte är legitim president.
En absurt hög siffra, som skvallrar om Trumps inflytande, trots Florida-exil och avstängning från sociala medier.
Å andra sidan ska man inte glömma de juridiska processer som alltjämt pågår mot Trump.
Eller hans ålder: 2024 kommer ex-presidenten att vara 78 år.
Mycket kan hända under kommande tre år som kan hindra honom från att ens kandidera.
Kagan konstaterar vidare att den mäktiga personkulten runt Trump är ett hot mot USA:s konstitution, som bygger på att de folkvalda ska vara mer lojala mot landet och det demokratiska systemet än mot ett parti eller en person.
Han menar att det enda som hindrade Trump från att stanna kvar vid makten efter valförlusten var att några enstaka individer inom partiet och rättsväsendet sa ifrån, men att detta motstånd nu successivt monteras ned. Trump & Co bereder marken för att återta makten 2024, med alla tillgängliga medel.
Mycket av det som Kagan refererar till pågår inför öppen ridå i USA.
Republikaner som motsätter sig Trump-linjen hängs ut i sociala medier och utmanas internt genom välfinansierade primärvalskampanjer.
Med samma systematik luckras vallagarna i republikanskt styrda delstater på olika sätt upp. Valsystemet delegitimeras.
Men det betyder inte att allt motstånd kommer att besegras. Det är att underskatta de krafter och institutioner som visade sig fungera i samband med presidentvalet 2020 och dess efterspel. Som trots allt förhindrade Trump från att stanna kvar i Vita huset.
Förutom vicepresident Pence och några tappra republikaner på delstatsnivå gäller det rättsväsendet, där inte minst Högsta domstolen stod upp för konstitutionen.
Dels gäller det Pentagon, som enligt rapporter ska ha förberett sig på att trotsa presidentens order, om det hade behövts. Båda lär vara svåra att infiltrera i den grad som krävs för att de ska släppa fram en illegitim president 2024.
En annan faktor som talar emot statskuppsscenariot är den inkompetens som Trump och hans team uppvisade under mandatperioden.
Nu har de visserligen tid för en allmän professionalisering, inklusive att byta ut de förvirrade själar som kallades jurister. Men de kan däremot inte smida sina planer inifrån Vita huset längre, vilket innebär en begränsning – inte minst när det gäller kommunikation.
Och även etablissemanget har tid att förbereda sig på ex-presidentens återkomst. Kagans artikel må vara alarmistisk, men den bidrar till att öka medvetenheten om riskbilden, vilket är viktigt.
Ingen lär längre underskatta Donald Trump.
Sen finns även ett annat fullt realistiskt scenario som är värt att ha i åtanke inför 2024, nämligen att Trump vinner valet på egna meriter.
Joe Biden har ju inte direkt rosat marknaden så här långt.
Sammanfattningsvis finns inget skäl att måla statskupp på väggen redan nu. Men risken för att Trump återvänder till Vita huset på ett eller annat sätt ska heller inte underskattas.
Oavsett odds bör den svenska statsförvaltningen bereda planer för olika scenarion.
USA är ett alldeles för viktigt partnerland för att vi ska unna oss lyxen av att bara hoppas på det bästa. "
USA är inte på väg mot en statskupp
di.se
USA är inte på väg mot en statskupp
LEDARE: ”Medan vi blundar förbereder Donald Trump en ny statskupp

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.
Carl på social media

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram