Vi såg den komma på nanodelen av en sekund då värde PM gick ut som han gjorde och precis som vi svarat de som frågade så är detta stacklad teater och vad det då är som skall fällas torde ingen behöva tvivla på längre. De möjliga utvecklingsriktningarna, tjaaeee det är väl allt från monopol och karteller till rasbiologiska historiska betraktelser
" Di:s politiske redaktör PM Nilsson skriver i sin ledare att en framgångsfaktor för svensk industri i allmänhet och Investor i synnerhet är att meritokratin har fått avgöra vem som är bäst lämpad för ett jobb. När Investor nu har inrättat en Mångfalds- och inkluderingsgrupp beskriver PM Nilsson det som att ”Investor bestämt sig för att börja fråga både sina anställda och blivande anställda om deras börd”.
Investor reagerar med ”stor förvåning” och uppger att det inte stämmer.
”Att fokusera på eller efterforska ”börd” i samband med rekrytering är helt främmande för oss”, skriver bolaget i en kommentar på sin hemsida.
Enligt PM Nilsson betyder Investors nya grupp i bästa fall inte så mycket och att en klok chef ser till att inte diskriminera i rekryteringen och upprätthåller en öppen och tolerant kultur på arbetsplatsen.
”Men det är lätt hänt att även kloka chefer tar centrala företagsdokument på allvar, upprättar handlingsplaner och gör som den yttersta ledningen säger. Alla vill vara duktiga, till och med kloka chefer på Investor”, skriver han.
”Det som då händer i Investorsfären, det vill säga i företag som Atlas Copco, ABB, Astra Zeneca, SEB, Epiroc, Ericsson, Nasdaq, Husqvarna, Saab och Electrolux är att cheferna börjar kartlägga de anställdas könsidentitet, etnicitet, religion, handikapp och sexuella läggning. Annars vet man ju inte om man har en balans vad gäller mångfaldsvariablerna.”
PM Nilsson beskriver tänkandet som ”totalitärt till sin natur”.
”Västerlandets kanske viktigaste institution, meritokratin, att inte fråga efter börd utan efter talang, är distinkt hotad. En klok ägare till Investor bör slå vakt om sitt vackra arv och se till individens egenskaper, inte vad hon representerar i andras ögon.”
Investors syn är att mångfald och inkludering inte står i kontrast till att rekrytera topptalanger och personer med relevanta erfarenheter och kompetenser.
”Vi mäter inte eller följer självfallet inte upp individers sexuella läggning, etnicitet, religiösa övertygelse eller dylikt.”
Di:s politiske redaktör står fast vid kritiken och pekar på formuleringarna i Investors dokument.
”Det är bra att Investor tar avstånd. Men i deras plan för mångfald och inkludering står det tydligt att man i alla enheter ska eftersträva en balans vad gäller nationalitet, kön, bakgrund, etcetera, och då måste chefer ta reda på de anställdas och blivande anställdas olika typer av identiteter, annars famlar de i blindo, eller i värsta fall bara går på hudfärg”, säger han.
di.se
Investor ”tar avstånd” från Di-ledare
Di:s politiske redaktör PM Nilsson beskriver i måndagens Di under