Kinesisk Elbrist & Svenska Företagskonsekvenser

2021-10-23
😉
Den kaosartade elbristen i Kina sätter nu tydliga spår hos de svenska företagen i landet, enligt en ny undersökning. Skenande shippingkostnader påverkar också svenska exportbolag. Flera vittnar om stor produktionsminskning.
Bristen på el i Kina, som lamslagit stora delar av landets fabriksproduktion, skapar nu allvarliga effekter för svenska företag med verksamhet i landet. En färsk undersökning av Business Sweden och Svenska Handelskammaren i Kina visar att över hälften av företagen drabbats direkt eller indirekt i leverantörsleden av elbristen.
”Det här kommer naturligtvis ha direkt påverkan på bolagens lönsamhet”, säger Ludvig Nilsson, ordförande för Svenska Handelskammaren i Kina och tillika chef för riskkapitalbolaget Jade Invest.
Nästan hälften av de 92 tillfrågade företagen (45 procent) uppger att de kommer tappa mer än 10 procent av deras totala årsproduktion på grund av tillverkningsstörningarna, vissa så mycket som upp emot en tredjedel av produktionen.
Ludvig Nilsson säger att elbristen är ytterligare en börda för företagen efter den senaste tidens brist på insatsvaror som halvledare och stigande transport- och logistikkostnader.
Ett flertal affärspersoner i Hongkong med tillverkning i Guangdongprovinsen och andra delar av Kina som Di talat med beskriver en nästan kaosartad situation med tillverkningsstopp och bristfällig information om leverensstatus.
”Allt är politiskt laddat och väldigt komplex. Ingen kan ge klara besked och de blir nästan arga när vi frågar. Situationen har påverkat vår produktion allvarligt”, säger en europeisk inköpschef vars företag tillverkar ryggsäckar och andra produkter i flera provinser i Kina, till Di.
Regeringen förklarar att elbristen beror på nya striktare miljöregler samt stigande priser på kol. De höga kolpriserna har lett till att kraftverk minskat sin produktion då det är för dyrt att tillverka el, enligt analyshuset Plenum China. Kolbristen beror delvis på Kinas handelskrig med Australien, där import av kol stoppats.
Den senaste veckan har dock kolpriset fallit drygt 30 procent efter att regeringen i måndags meddelade att man ska ingripa, skriver TT. Men kolbristen väntas fortsätta.
Bedömare framhåller också att nya hårda energikvoter lett till att lokalregeringar strypt energi- och elproduktionen för att möta centralt satta utsläppsmål.
Skenande shipping- och logistikkostnader under senaste året har också tyngt många av de svenska företag som exporterar från Kina. Pris för containerfrakter från Kina har ökat med flera hundra procent, bland annat på grund av störningar i kinesiska hamnar och i Suezkanalen.
Många av de svenska företagen i Kina har dock Kina som främsta avsättningsmarknad, alltså ”i Kina för Kina”, och påverkas inte avsevärt av de globala shippingproblemen.
Flera analyshus spår att elbristen kan kommer att hålla i sig under resen av året. De flesta svenska företagarna uppger att de tror att den nuvarande elbristen inte är en engångsföreteelse utan att något att förvänta med jämna mellanrum.
Ludvig Nilsson har en något mer positiv syn.
”Den här typen av kaos och kris som vi ser nu kommer inte vara långvarig, åtminstone inte i den här magnituden. Kanske en månad till. Jag tror också att många av våra medlemmar har mer optimistisk syn i dag än när vi gjorde undersökningen för en vecka sedan”, säger han.
Japanska Nomura har sänkt helårsprognosen för Kinas BNP-tillväxt från 8,2 till 7,7 procent.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram