Zuckerberg & Cambridge Analytica

2021-10-20
 
Kan det möjligen ha att göra med så omtalade namnbytet och att man kan lägga den typen av verksamhet i ett separat Facebook -bolag....
" Anklagelserna kommer från åklagaren Karl Racine vid domstolen i Columbiadistriktet, som innefattar hela huvudstaden Washington D.C.
Enligt honom visar intervjuer och granskning av interna dokument att Mark Zuckerberg fattat avgörande beslut i dataskandalen med analysföretaget Cambridge Analytica.
Karl Racine söker upp till 5.000 dollar, motsvarande 43.000 kronor, för var och en av de 300.000 medborgare i distriktet som blivit utsatta. Det blir en summa på 12,9 miljarder kronor.
Läckan briserade 2018 då det uppdagades att konsultfirman fått tillgång till persondata från 87 miljoner Facebook -användare. Skandalen har redan kostat bolaget 5 miljarder dollar i en uppgörelse med USA:s federala handelsmyndighet (FTC).
Karl Racines undersökning ser ett tydligt skifte runt 2010, då hundratals tredjepartsutvecklare fick fri tillgång till Facebooks användardata. En av dessa var just Cambridge Analytica.
”Under dessa omständigheter är vårt tillägg av Mark Zuckerberg personligen (till stämningen mot Facebook, Di:s anm.) otvivelaktigt motiverat, och sänder ett meddelande till alla ledare och vd:ar att de kommer hållas ansvariga för sina ageranden”, säger Karl Racine i ett uttalande.
De dåliga nyheterna för Facebook har radats upp de senaste veckorna. I september inledde FTC en ny en stämning mot Facebook för ”monopolverksamhet” och så sent som i går beslutades att bolaget ska betala 4,8 miljoner dollar i böter och upp till 9,5 miljoner dollar (motsvarande närmare 82 miljoner kronor) i ersättning i fall som rör diskriminering. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram