Bortsett från det där häromdagen med trixandet medellivslängden då...
" Är den ojämlika folkhälsan ett misslyckande för Sverige?
– Ur ett globalt perspektiv är folkhälsan i Sverige god och i flera avseenden utvecklas hälsan positivt – medellivslängden ökar, fler skattar sin allmänna hälsa som god och förtida död minskar. Däremot finns fortfarande en ojämlikhet. De grupper som är socialt och ekonomiskt mest utsatta löper störst risk att drabbas av ohälsa och för tidig död. Hälsoklyftorna måste utjämnas genom att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
Varför ser det ut såhär?
– I Sverige, liksom globalt, har livsstilsrelaterade sjukdomar som övervikt och fetma ökat de senaste decennierna och trenden går mot mer stillasittande i vår vardag. Vi behöver göra mer för att vända den här utvecklingen.
Vad gör ni åt det?
– För att nå en god och jämlik hälsa krävs att människor har jämlika livsvillkor. Folkhälsoarbetet är ett gemensamt ansvar och kräver insatser från de flesta sektorer i samhället – från det offentliga, från det privata och från de ideella organisationerna samt från individerna själva. Vi har sedan 2018 ett nytt folkhälsopolitiskt ramverk och det övergripande målet har ett tydligt fokus på jämlik hälsa.
– För att vända utvecklingen med övervikt och fetma ska regeringen tillsätta en kommitté som ska lämna förslag på åtgärder som främjar fysisk aktivitet. Livsmedelsverket har också fått i uppdrag att skapa förutsättningar för en överenskommelse i branschen om att sänka salt- och sockerhalten, och ta fram kunskapsunderlag om hur konsumtionen av energirika och näringsfattiga livsmedel kan minska."
dn.se
Lena Hallengren: ”Vi måste vända utvecklingen med livsstilsrelaterade sjukdomar” - DN.SE