Miljonmuta I OS-Boxning

2021-09-30
Skönt att inga svenskar finns inblandade....
" Kanadensaren Richard McLaren blev känd för allmänheten för ett par år sedan, som den vars utredning avslöjade omfattande och statsstyrd rysk dopning.
Hans senaste rapport visar att det funnits stora problem med fiffel och fusk inom boxningen, inte minst under OS i Rio 2016 och i kvalet till spelen.
– Fröna till det här sattes många år tillbaka i tiden, säger McLaren på en presskonferens enligt Reuters.
Bland annat har man upptäckt en muta på 250 000 dollar (nära 2,2 miljoner kronor) som ska ha erbjudits för att styra resultatet i herrarnas semifinal i lättvikt mellan Mongoliets Otgondalai Dorjnyambuu och Frankrikes Sofiane Oumiha, skriver Inside The Games.
Utredningen har också funnit ”problem” kring beslutet att tilldela OS-guldet i supertungvikt till fransmannen Tony Yoka, som mötte Storbritanniens Joe Joyce i finalen, säger McLaren.
Huvudansvaret för sportens omfattande problem under Rio-OS lägger han på taiwanesen CK Wu, dåvarande ordförande i Internationella boxningsförbundet (Aiba).
– Matcher manipulerades för pengar, för att man ansåg att det skulle gynna Aiba, eller som tack till nationella förbund och deras olympiska kommittéer – och ibland även olika tävlingsarrangörer – för deras ekonomiska stöd och politiska backning, säger Richard McLaren.
– Boxningen har ett problem och det handlar inte om regler och strukturer. Det handlar om personer.
Det är Aiba som har beställt utredningen, med förhoppning att McLaren ska reda ut eventuella oegentligheter inom sporten. Den består av två delar, där OS i Rio de Janeiro 2016 är den första.
Ifrågasatta domare och tveksamma domslut under Rio-spelen var en av anledningarna till att Internationella olympiska kommittén (IOK) slängde ut Aiba från sommarens OS i Tokyo. Aiba fick inte arrangera OS-kvalet och inte heller ha representanter på plats i Tokyo. "
Ny rapport: Miljonmuta i OS-boxningen | SvD
svd.se
Ny rapport: Miljonmuta i OS-boxningen | SvD
Den hårda kritiken mot OS-boxningen i Rio 2016 var befogad. Det

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram