Dyrare El Som Väckarklocka

2021-09-30
Som sagt, det gäller att få människor att vakna nu....
" Aldrig förr har svenska hushåll betalat lika mycket för sin el som i dag. Under coronakrisen har priset fördubblats i vissa delar av landet.
Det finns flera förklaringar.
Priset på gas, kol och EU:s utsläppsrätter påverkar svenska elpriser, och alla har stigit kraftigt det senaste året.
– Gas och utsläppsrätterna har aldrig varit så dyra och kolpriset är det högsta sedan 2008, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB i Oslo.
Att svenska elpriser påverkas av gas– och kolpriset kan låta kontraintuitivt. Svensk elproduktion släpper i princip inte ut någon koldioxid alls och Sverige producerar mer el än vad vi förbrukar – mest i form av vattenkraft och kärnkraft.
Att svenska hushåll ändå påverkas av kostnaden för kol, gas och utsläppsrätter beror på att Europas elsystem är tätt sammankopplat via export och import.
– Svenska vattenkraftsproducenter vill få så bra betalt som möjligt och sätter därför priset på sin vattenkraft utifrån vad kostnaden är för att producera el nere på kontinenten, förklarar Christian Holtz, energimarknadsanalytiker på Merlin & Metis.
I Sverige har dessutom vattenkraftverkens vattenmagasin sinat på grund av att det har regnat mindre än normalt – något som också har pressat upp elpriset.
Enligt Holtz är det de höga elpriserna som har gjort det lönsamt för Karlshamnsverket i södra Sverige att dra igång sitt gamla oljeeldade kraftverk för att producera el, inte att det råder elbrist.
Bjarne Schieldrop tror att elpriset kan stiga ännu mer till vintern.
– Vintern blir jättesvår, säger han.
Elpriserna kommer sedan att minska på grund av vårfloden och att gas– och kolpriset faller under 2022 och 2023, men inte alls till samma nivåer som innan coronakrisen. Och de högre priserna lär blir något som svenska hushåll får vänja sig vid, enligt Bjarne Schieldrop.
– Hushållen bör förvänta sig att deras elräkning kommer att vara 30-40 procent dyrare än vad den har varit i snitt de senaste tio åren, säger han.
Skälet stavas stigande priser för EU:s utsläppsrätter som företag måste köpa för rätten att släppa ut mer än en viss mängd koldioxid.
Det senaste året har priset på utsläppsrätterna mer än fördubblats. En anledning är att kraftverken, på grund av höga gaspriser, bränner mer kol än vanligt vilket leder till fler köp av utsläppsrätter. Kol släpper nämligen ut mer än dubbelt så mycket koldioxid som gas.
De dyra utsläppsrätterna har också andra förklaringar. Förra året beslutade EU att höja sitt utsläppsreduktionsmål 2030 till 55 procent från 40 procent jämfört med 1990 års nivåer – något som har fått investerare att spekulera i stigande priser.
– I nuläget är det mycket som talar för att vi går mot en striktare klimatpolitik i EU snarare än vice versa. Och ska man fasa ut koldioxiden helt ur systemet så kommer det sannolikt att krävas ett högre utsläppspris, säger Christian Holtz.
De högre elpriserna kommer onekligen att bränna hål i många hushålls plånböcker, men också hjälpa miljön eftersom det möjliggör stora investeringar i förnybar energi. Det spår Bjarne Schieldrop på SEB.
– Högre elpriser gör att det blir mer lönsamt att investera i förnybar energi, säger han.
Från den synvinkeln är det alltså bra att elpriset stiger?
– Det är nödvändigt och det är bra, säger Schieldrop. "
Expert: Räkna med 40 procent dyrare elräkning | SvD
svd.se
Expert: Räkna med 40 procent dyrare elräkning | SvD
Högre pris på koldioxid slår mot svenska elpriser som nu är

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram