Anläggningen har enligt Larsson varit igång för att det råder brist på planerad elproduktion i södra Sverige. Elpriset är just nu ovanligt högt och Karlshamnsverket är med och budar på den nordiska elbörsen Nord pool. När det är liten tillgång blir det lönsamt att starta upp verket.
– Reservanläggningar ska inte behöva köras så frekvent som Karlshamnsverket gjort. Sverige har stängt ner 6 av 12 kärnkraftsreaktorer, det får en påverkan på elförsörjningen, säger Larsson.
Hade ni behövt starta upp verket om reaktorerna fortfarande varit i drift?
– Nej det är jag ganska övertygad om att vi inte hade behövt.
Hur ser du på miljökonsekvenserna att elda så mycket olja?
– Det är inte optimalt. Vi är angelägna att köra fossilfritt så mycket som möjligt. Vi är mycket bekymrade över att södra Sverige inte har tillräckligt med planerbar fossilfri elproduktion och hade gärna investerat i det om det funnits incitament för det.
Lönsamt att köra verket
Svenska kraftnät, systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige, delar Ygemans bild av att det är av marknadsmässiga skäl som Karlshamnsverket har varit igång.
”Varken av nät eller balansskäl har det funnits några behov av stöttning från Karlshamnsverket. Karlshamn deltar på elmarknaden som vilken annan kommersiell aktör som helst. När priserna är tillräckligt höga blir det lönsamt att köra verket.” skriver driftchef Pontus de Maré i ett mejl till Aftonbladet.
aftonbladet.se
Verket bränner 140 000 liter olja i timmen: ”Inte optimalt”