Men detta är ju inte alls planerat och koordinerat...
" Raset i Evergrande sprider svallvågor och europeiska börser pressas av den kinesiska fastighetsjättens skuldkris. Nu gäller det att Peking agerar rätt, enligt SEB-strategen Per Hammarlund, som ser ytterligare nedsida.
”Skulle kinesiska staten inte ingripa så skulle det skapa stor oro på marknaden – det är inget snack om saken”, säger han.
Samtidigt dyker det krisande fastighetsbolaget upp bland flera svenska aktiefonders innehav.
Det ser allt mörkare ut för det kinesiska fastighetsimperiet Evergrande, som bland annat äger den svenska elbilsutvecklaren Nevs. Evergrande väntas i veckan missa kommande räntebetalningar och på marknaden ökar oron över att fastighetsbolaget går mot en kollaps, vilket Di tidigare rapporterat om.
På måndagen dök Evergrande drygt 10 procent på Hongkongbörsen och var som mest ned 17 procent under handelsdagen
SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier Per Hammarlund anser att situationen är allvarlig.
”Det är ändå drygt 300 miljarder dollar i skulder vi talar om och Evergrande har ägarintressen i flera länder inklusive Sverige. Skulle kinesiska staten inte ingripa så skulle det skapa stor oro på marknaden – det är inget snack om saken”, säger han.
Han räknar dock med att Peking försöker stävja situationen.
”Vi förväntar oss att Evergrande tillåts missa räntebetalningarna i veckan men att kinesiska myndigheter griper in för att förhindra att det får för stora följdverkningar på kredit- och aktiemarknaden.”
Evergrandes ras gav avtryck när Europas börser öppnade och vid lunchtid på måndagen är Stockholmsbörsens breda index OMXSPI ned 2,4 procent. Per Hammarlund spår att orosmolnet kommer att finnas kvar i investerarnas blickfång i veckor framöver och pekar på risken för att räddningsaktionerna från Peking inte lyckas.
”Det finns alltid en risk för att stödet inte kommer vid rätt tidpunkt eller att det inte går till rätt bolag. Marknaden vet inte riktigt hur det här kommer att falla ut och då väljer man att sälja, tror jag. I USA och Europa är många börser högt värderade och då blir de mer känsliga för den här typen av negativa nyheter.”
Oron kring Evergrande är den senaste i en rad smällar mot den kinesiska aktiemarknaden. Regimen i Peking har den senaste tiden gjort frekventa utspel om ökad reglering inom olika sektorer, bland annat gällande utbildnings- och tekniksektorn, vilket pressat aktiekurserna.
Sedan årsskiftet har Hongkong-börsens Hang Seng-index backat 11,5 procent och sedan toppen i slutet av februari summeras nedgången till 23 procent.
Per Hammarlund ser ytterligare risker på nedsidan.
”Jag tror inte att Peking är klara med sin regleringsvåg och det skulle inte förvåna mig om vi ser en nedgång på ytterligare 5 procent i Hang Seng. Vi har ännu inte nått bottnarna från förra året”, säger han.
Den dystra utvecklingen avspeglas i graferna för flera populära svenska Kinafonder, som Swedbank Robur Kinafond och Handelsbanken Kina Tema. De båda fonderna är ned 17 respektive 19 procent sedan februaritoppen.
Nedgångarna har även fått fondspararna att agera. Sedan mars noteras nettouttag ur Kinafonder varje månad fram till och med augusti, enligt statistik från Fondbolagens förening.
De svenska förvaltarna av aktivt förvaltade Kina- och Asienfonder kan dock skatta sig lyckliga över att Evergrande inte finns med i någon av fonderna. Däremot syns krisbolaget bland innehaven i flera passivt förvaltade fonder, enligt ägardata från Bloomberg.
Den indexnära Roburfonden Access Asien hade drygt 387.000 aktier i fastighetsbolaget per den 30 juli. I och med Evergrandes kurskollaps är dock posten endast värd strax under 1 miljon kronor – en spottstyver i fondsammanhang.
Länsförsäkrings fond Tillväxtmarknad Indexnära hade 293.000 Evergrande-aktier i portföljen vid utgången av augusti. SPP-fonderna Aktiefond Global och Emerging Markets SRI hade tillsammans drygt 193.000 aktier vid samma tidpunkt, enligt Bloomberg.
Per Hammarlund på SEB ser ett möjligt köpläge i Kina när Pekings regleringsiver ebbat ut.
”Så småningom kommer Kina att hitta en regleringsnivå som de är nöjda med och då kommer vi att se en vändning i sentimentet på marknaden”, säger han.
De fastlandskinesiska börserna höll stängt under måndagen. "
di.se
Krisbolaget med i svenska fonder – expert varnar för mer