Så var det då dags för Swedish Match

" Swedish Match SWMA ska knoppa av sin cigarrverksamhet till aktieägarna och särnotera den i USA enligt besked efter tisdagens börsstängning, som Di skrev om tidigare på kvällen.
”Det här är en milstolpe, sedan ska det ju slutföras också”, säger vd Lars Dahlgren som varit vd i bolaget sedan 2008 och anställd under 25 år varav 17 år i ledningsgruppen.
Han beskriver hur Swedish Match ända sedan han blev vd har fokuserat mer och mer på rökfri tobak genom avyttringar av piptobak och europeiska cigarrer, samtidigt som förvärv gjorts inom rökfritt.
Dagens aviserade affär blir den klart största av de många transaktionerna räknat i rena siffror: nästan en fjärdedel av bolagets rörelseresultat förra året kom från de cigarrer som nu ska knoppas av.
Därtill innebär den drygt en halvering av antalet anställda, säger Lars Dahlgren och beskriver en delvis hantverksbaserad tillverkning på cigarrfabriken i Santiago, Dominikanska Republiken, där runt 3.000 av koncernens totalt 6.700 personer arbetar. Personalen där stansar ut täckblad till cigarrerna, och att optimera hur många täckblad som fås ut från ett tobaksblad är en konst som tar många månader att lära sig. En annan cigarrfabrik finns i USA, men där används en annan mindre personalintensiv teknik.
Tror du att ni kommer att kunna locka till er fler ESG-inriktade fonder nu, som inte vill ta i röktobak?
”Logiskt sett blir det nu ännu tydligare för investerare och andra vilken nytta vi gör i samhället med våra produkter som reducerar hälsoriskerna, så det ger oss definitivt bättre förutsättningar”, säger Lars Dahlgren och påpekar att cigarrverksamheten också är duktig på hållbarhet på flera sätt.
”Det är klart att vi ser att det finns fler och fler ägare som inte investerare i vissa typer av bolag, och en fördel med en avknoppning är att det medger att ägarna får välja själva. Men det här är ett strategiskt initiativ från ledning och styrelse och inte primärt något nuvarande och potentiella ägare har drivit fram, även om vi förstås är lyhörda för olika intressentgrupper.”
Swedish Match har tidigare beskrivit hur synergier inom distributionen mellan cigarr- och snusverksamheterna har gjort att de passar bra ihop i koncernen. Cigarrerna har ”öppnat dörrarna” till butikerna, har det hetat.
”Visst har vi haft stor nytta av cigarrverksamheten i form av kraft och skala, men nu har både vår cigarrverksamhet och vår rökfria affär i USA vuxit så mycket att de med fördel kan stå på egna ben, med egna dedikerade säljkårer, så det synergiargument som tidigare funnits för att hålla ihop verksamheterna är inte längre lika starkt. De är så stora nu att vi har två kärnaffärer i vår USA-verksamhet”, säger Lars Dahlgren om den saken nu.
I sitt pressmeddelande beskriver Swedish Match hur cigarrverksamheten kommer att frodas när den kan utvecklas på egen hand, med egen ledning och fokus på sin egen strategiska agenda.
Har cigarrcheferna velat göra något som du som koncern-vd satt stopp för?
”Med koncernens nuvarande strategi finns en lite högre tröskel för kompletterande förvärv där. Under min tid som finanschef (2004-2008, Di:s anm) gjorde vi ganska många cigarrförvärv, men jag har lite grann satt stopp för den tillväxtstrategin – det har inte varit mitt fokus.”
Försvinner inte en del tobaksinköpssynergier framöver när ni inte behöver lika stora volymer tobak?
”Nej, delvis är det visserligen samma leverantörer i form av de stora internationella tobaksleverantörerna men vi har separata och stora inköpsorganisationer med goda relationer till leverantörerna, och det är mestadels olika typer av tobak.”
Swedish Match har anlitat Goldman Sachs för avknoppningsprocessen. Vad hela övningen beräknas kosta går man inte ut med än.
Finns några börsnoterade cigarrbolag i USA som man kan jämföra värdering med?
”Det är ont om rena cigarrbolag i USA, och marknaden får sätta priset så småningom, men vi har förstås tittat på förutsättningarna storleksmässigt och så vidare, och vår analys är att cigarrverksamheten kommer att vara en attraktiv aktie för många potentiella investerare.”
Swedish Match har sedan 2014 som sin uttalade vision ”en värld utan cigaretter”. Med cigarrerna borta kan det rimligen ändras till ”en rökfri värld”, vilket kan tänkas appellera till fler ESG-institutioner.
Ska ni uppdatera visionen nu?
”Nej, jag ser i dagsläget inte att vi ska det – cigaretter är det stora folkhälsoproblemet relaterat till tobak.”