Ja nu skall det dras åt flera håll för att optiken skall bli tillräckligt omfattande
" Före pandemin förfasades världen över nyheten om den kinesiska statens så kallade sociala poängsystem. Genom att kartlägga levnadsvanor, ekonomi, vänskapskrets, köpbeteende och mycket tilldelar centralmakten kineserna en "trovärdighetspoäng".
Människor som klassas som "icke trovärdiga" kan till exempel inte köpa tågbiljetter eller ta lån. Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur, har kallat systemet "Amazons kundspårning med en Orwellsk politisk twist”.
Den spontana avsmak det kinesiska systemet framkallar bör vara vägledande i den svenska diskussionen om vaccinpass. Även om krav på att vara vaccinerad för att få tillträde till exempel nattklubbar och idrottsevenemang skulle kunna betraktas som en tillfällig och pragmatisk åtgärd i en exceptionell situation, vore det att på ett farligt sätt överträda en principiell gräns.
Människors rättigheter ska inte villkoras av deras beteende, så länge detta beteende inte är brottsligt. Hellre att staten förbättrar och förlänger de ekonomiska stöden till de sektorer som ännu lyder under restriktioner, än att den börjar rangordna sina medborgare.
Människors rättigheter ska inte villkoras av deras beteende, så länge detta beteende inte är brottsligt.
Att vaccinpass riskerar att öppna en principiell avgrund visar inte minst gårdagens uttalande från Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönwall. Att staten bör "peka ut en riktning som visar att det är rimligt att det finns en skillnad mellan människor som är fullt ut vaccinerade och de som inte är det" är ett närmast anstötligt resonemang. Tyvärr verkar liknande tankegångar finnas i fler delar av det parti som borde stå upp allra längst för frihet och likabehandling – häromdagen lanserade Växjös moderata kommunalråd Oliver Rosengren till exempel idén om en särskild vårdavgift för icke-vaccinerade.
Många av dem som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19 har både dåliga och förvirrade skäl, så det är lätt att förstå lockelsen i att "skapa incitament" för att få upp Sveriges vaccinationsgrad både högre och snabbare.
Men förutom de principiella invändningarna, riskerar krav på vaccinpass att utlösa en samhällskonflikt vi inte vill ha.
I flera länder har införandet av vaccinpass lett till omfattande protester. I till exempel Frankrike arrangerades under helgen demonstrationer i över 200 franska städer – för femte veckan i rad. Bara i Paris gav sig nästan 20 000 människor ut på gatorna för sin frihet att välja och för rätten till likabehandling. I början av augusti dog en vaccinpassdemonstrant i Tysklands huvudstad Berlin, sedan han blivit våldsamt omhändertagen av polis.
Krav på vaccinpass riskerar att utlösa en samhällskonflikt vi inte vill ha
I Sverige har det också genomförts protester mot pandemirestriktionerna. Även om deltagarna huvudsakligen har varit en märklig blandning av konspirationsteoretiker, högerextremister och yogamammor, finns det en uppenbar risk för att den proteströrelsen både får förnyad kraft och fler anhängare. När SVT:s Aktuellt rapporterade från Paris (1/9) framgick det att demonstranterna hade stöd också bland invånare som själva hade valt att vaccinera sig.
I dagsläget är det oklart exakt när Sverige kommer avskaffa de sista restriktionerna och rekommendationerna. Men det är sannolikt inte längre bort än att vi bör ha tålamod att låta bli att tulla på grundläggande delar i medborgarskapet. Vi behöver inte fler kulturkonflikter som polariserar samhällsdebatten och framkallar fiendskap mellan människor. De har vi redan mer än nog av."
svd.se
Nej tack till vaccinpass | SvD Ledare
LEDARE. Vi behöver inte fler kulturkonflikter som polariserar