Talibaner, Kina & Ericsson I Afghanistan

2021-08-31
Satan så oväntat 😃
Hur går det då för ett fåtal svenskar...
De kanske bör minnas följande från 2002:
" Insatsen i Afghanistans huvudstad Kabul samordnas med FN och World Food Program. Inom en vecka kommer man enligt Ekonomi 24 att kunna ringa i det nya GSM-nät som Ericsson byggt upp.
- Det här projektet är unikt och det största för Ericsson Response, säger Kurt Hellström, VD för Ericsson i en kommentar.
Det är först och främst hjälparbetare som kommer använda nätet och Telia ser nu till att Afghanistan får samma landsnummer på GSM-nätet som i Sverige. Telia använder satellitöverföring till sitt nät i Sverige för att allt ska fungera "
Samma landsnummer, där ser man 😉 Men ihop det sitter det inte, basta därmed 😉
Med detta till grund och i ljuset av att ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter, så läser vi följande 😉
" USA:s tillbakadragande ur Afghanistan, efter 20 års närvaro, avslutades lika kaosartat som den inleddes. Bara timmar efter att de sista amerikanarna styrkorna flugits ut bekräftades det att en afghansk familj med tio medlemmar – inklusive sju barn – dödades i en amerikansk drönarattack nära den internationella flygplatsen i Kabul.
En säkerhetspolitisk expert som Di talat med kallar drönarattacken, som var riktad mot medlemmar av organisationen ISIS-K, för ytterligare ett fiasko för Vita huset.
Samtidigt tar Kina och kinesiska företag en alltmer aktiv och självsäker roll i regionen.
Kinas utrikesminister Wang Yi sa i ett telefonsamtal med sin amerikanska motpart Antony Blinken i söndags att USA misslyckats med dess mål att eliminera terrorism i regionen. Wang Yi uppmanade Vita huset att samarbeta med det internationella samfundet för ekonomiskt stöd till Afghanistans nya talibanledda regering.
Men han ställde samtidigt krav. Kinas vilja att samarbeta med USA gällande Afghanistan beror på Vita husets agerande i andra frågor mellan länderna, som USA:s undersökning om coronavirusets egentliga ursprung och teknik- och handelssanktioner.
Regeringen i Peking har under de senaste månaderna visat öppet stöd för talibanerna och har till skillnad från många andra länder inte evakuerat personal från dess ambassad i Kabul.
Peking uppges vilja utnyttja USA:s tillbakadragande för utbyggnad av en strategisk ekonomisk och säkerhetspolitisk korridor genom regionen som del i Pekings infrastrukturprojekt Nya Sidenvägen.
Afghanistan har också stora tillgångar av mineraler, som litium, udda jordartsmetaller och koppar, med uppskattat värde på nästan 9.000 miljarder kronor, enligt studie av amerikanska militären.
”Om talibanernas löfte om att inte ge skydd åt terroristgrupper efterlevs, och om de blir mer engagerade i det internationella samfundet, kommer de troligen utnyttja de värdefulla mineralerna för att stärka landets ekonomi och näringsliv. Frågan är bara vem som kommer bli talibanernas affärspartner”, säger Riad Kahwaji, grundare av en säkerhetspolitisk analysfirma i Förenade Arabemiraten, the Institute for Near East and Gulf Military Analysis, till Di.
För att svara på sin egen fråga säger han att Kina kommer att vara snabba med att flytta fram sina positioner i Afghanistan.
”Peking kan erbjuda vad Kabul behöver: politisk opartiskhet och ekonomiska investeringar. Afghanerna har i sin tur vad Kina värdesätter högt: möjligheter i infrastruktur och industribyggnad samt tillgång till outnyttjade mineralfyndigheter”, skrev Zhou Bo, tidigare överste i Folkets befrielsearmé, i en krönika i New York Times den 20:e augusti.
Flera kinesiska företag uppger att de haft möten med representanter för talibanregeringen, som gett de kinesiska affärsmännen certifikat och lovord om att deras näringsverksamhet är laglig och ska skyddas.
”Militärchefen för distriktet besökte oss i Kabuls China town och sa att de är villiga att hjälpa oss om vi har några svårigheter. Han sa att de ska återställa ordning och reda i staden, samt att de inte ska ta några avgifter av oss, vilket den förra poliskåren gjorde”, säger Yu Minghui, chef för China Arab Economic and Trade Promotion Committee, till South China Morning Post.
Han är också grundare av Kabuls China town, ett område där några dussin kinesiska företag säljer kryddor och driver nudelrestauranger eller tillverkar allt från skor och kläder till enklare elektronikutrustning.
Osäkerheten uppges dock vara fortsatt stor och de kinesiska affärspersonerna säger att det föreligger fortsatt risk för terrorattacker och rån. Ovisshet om framtiden är stor, säger de. Säkerheten i China town har höjts, bland annat med kroppsvisitering på alla som går in och ut.
Amerikanska och europeiska sanktioner mot landet skulle förvärra läget.
”Afghanistans ekonomi är dåligt utvecklad och västerländska sanktioner skulle göra den ännu sämre”, säger Yu Minghui.
Statskontrollerade kinesiska medier målar dock upp en nästan rosenröd bild av hur välkomna de kinesiska företagen är i Kabul.
”Det talibanska ledarskapet har visat en välkomnande attityd till kinesiska affärsmän. De har räckt ut en olivkvist till små och medelstora kinesiska investerare”, skriver kinesiska Global Times.
Situationen för de kinesiska företagen hänger nu på om regeringen i Peking kommer att erkänna den nya talibanregeringen. Bedömare som Di talat med säger att Kina troligen kommer vara snabba med ett erkännande, för att säkra ekonomiska och säkerhetspolitiskt inflytande i regionen.
”De afghanska talibanerna skulle i detta läge välkomna ett erkännande av en stormakt, och kinesiska handel och investeringar skulle välkomnas”, har Joseph Cheng Yu-shek, expert på kinesisk politik och tidigare professor i statsvetenskap vid City University i Hongkong, sagt till Di."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram