Absolut världsklass på denna opinionsbildande artikel
" I oktober 2017 ledde oenighet om it-säkerhet till att åklagarmyndigheten kastade ut Ekobrottsmyndigheten, EBM, från sitt nät.
Efter en period som beskrevs som ”ett haveri” av källor till Dagens industri, där USB-stickor delades ut till åklagare, skapade EBM ett eget ”temporärt” nät.
Bara konsultnotan för det är nu uppe i omkring 17 miljoner kronor - av vilket nästan 10 miljoner har gått till en enskild konsult.
Detta ligger ovanpå de fasta kostnader EBM har för att hyra in sig hos åklagarmyndigheten, för EBM har fortfarande inget eget nät för till exempel e-post.
Myndighetens ekonomi är nu så ansträngd att generaldirektör Monica Rodrigo öppet har varnat för att personal kan tvingas gå.
Sedan konsulten började arbeta för EBM, i december 2017, har han i princip arbetat heltid där, med en genomsnittlig månadsfakturering på 228.000 kronor.
Stefan Lundmark, digitaliseringschef på EBM, känner till det höga arvodet.
”Jag har diskuterat hur vi ska få bort den där kostnaden, och nu har jag dragit ned hans arbetstid, och så ska vi avveckla honom vad det lider”, säger han till Di.
När?
”Vi siktar på att avveckla det vid årsskiftet.”
Konsulten har kostat 9,8 miljoner kronor sedan han kom in. Vad säger du om siffran?
”Det är en ansenlig summa, det håller jag med om. Det är dyrt med it-konsulter. Det är en sak när man hyr in spetskompetens för enskilda uppdrag, men när det sedan löper över längre tid är det inget bra”, säger Stefan Lundmark.
Den säkerhetsexpertis som konsulten besitter, varför har ni inte den internt?
”Dels är det så att det nät han satte upp skulle vara en temporär lösning, därför fanns det inget behov av att instifta en intern resurs. Det här skulle bara vara en parentes. Men det här temporära nätet blir bara förlängt och förlängt.”
Har han erbjudits anställning hos er?
”Inte vad jag vet. Vi kan ju inte erbjuda anställning så heller, vi kan bara utlysa tjänster och sedan gå efter bästa personen.”
Som Di tidigare har beskrivit har antalet chefer runt generaldirektör Monica Rodrigo ökat markant under hennes tid på myndigheten. Stefan Lundmark är en av ”medföljarna” från Monica Rodrigos tidigare myndighet Rättsmedicinalverket som anställdes på EBM kort efter att hon bytte arbetsplats.
Om ni hade erbjudit någon en lön på 85.500 kronor i månaden - som du har - hade ni ändå kommit billigare undan än med konsultkostnaden. Har ni inte tänkt den tanken?
”Jo, vi tänker ofta den tanken kring alla konsultinsatser vi har. Men det är också så att om man fastanställer måste man ha ett kontinuerligt behov. Annars är det ofta mest rätt med konsult. Men så finns det en brytpunkt. Det är det olyckliga som blir om det blir förskjutningar - hade man vetat det från början hade det kanske varit bättre att anställa någon.”
Har inte den it-personal ni har kompetens att sköta det nät som konsulten bara skulle sätta upp?
”Vi har inte personal för att drifta ett till nät, varje nät kräver kärlek och omsorg att hålla vid liv. Då skulle vi behöva mer resurser.”
Om ni inte har resurser, varför har ni då utökat chefsgruppen med en it-driftschef från mars 2020 - hade det inte varit bättre att prioritera en it-driftsperson över en it-driftschef?
”Jag förstår hur du menar. Man kan gott ställa sig frågan”, säger Stefan Lundmark."
di.se
Dyr efterräkning för EBM:s it-kaos – medarbetare kan tvingas gå