Börje Om Kinesisk 6G

2021-08-24
Vem kontrollerar nu detta system som tog dessa "trettio år att etablera"....Så bra för Ericsson, eller då snarare förväntningarna på Ericsson....
" Nästa generations system för mobiltelefoni, 5g, har ännu inte rullats ut i full skala. USA, Kina, Japan och Sydkorea har gått först och kommit längst, men i Europa sker utbyggnaden ännu på blygsamma nivåer.
Trots det spekuleras det redan i hur nästa generation, 6g, ska gestalta sig.
En farhåga är att USA:s kampanj mot den globala marknadsledaren Huawei, ett led i det ständigt pågående handels- och säkerhetskriget mellan världens två supermakter, ska resultera i att Kina väljer att utveckla en egen standard.
Då Dagens industri tidigare i somras intervjuade operatörssammanslutningen GSMA:s teknikchef Alex Sinclair varnade han för en upprepning av 1990-talets separata standarder.
”Jag tror att det verkliga problemet är potentialen för geopolitisk fragmentisering. Folk glömmer att det tog oss 30 år att nå ett globalt system”, sa han till Di.
Nu kommer liknande tongångar från Ericssons vd Börje Ekholm, men med tillägget att Kina har ett övertag i en sådan utveckling genom de pengar som plöjs ned i forskning.
”Trots starka 5g-investeringar i USA är det mindre säkert huruvida ett ekosystem i västvärlden kan hålla jämna steg med de omfattande investeringarna i forskning och utveckling i Asien - särskilt Kina - som redan sker”, säger han i en intervju med telekomsajten Light Reading.
Vid flera tillfällen har Ericssons ledning medvetet sänkt priserna för att återta en del av sitt tidigare starka fotfäste på den kinesiska marknaden.
Men tilldelningen i årets två största affärer för 5g-utrustning blev en kraftig tillbakagång för svenskarna.
Hos Kinas, och världens, största operatör China Mobile tog Ericsson 2 procent, att jämföra med 11 procent i fjol.
Av den gemensamma utbyggnad som tvåan och trean China Telecom och China Unicom genomför tilldelades Ericsson 3 procent - också det markant under fjolårets volymer.
Börje Ekholm har också vid flera tillfällen flaggat för ”betydande lägre marknadsandelar” i Kina.
Faktum är att Ericsson tilldelning till och med är bättre än vad flera erfarna telekomanalytiker hade befarat.
Ericssons motgångar i Kina paras med att andra marknader, främst USA men också Europa, gynnar västliga leverantörer i takt med att Huawei och ZTE vänds ryggen.
Börje Ekholm uttrycker också trygghet i att det finns en plats för hans bolag i en polariserad telekomvärld.
”Jag oroar mig mindre för Ericsson i ett sådant scenario. Ericsson kan överleva. Ericsson kan arbeta där. Men kommer det teknologiska ekosystemet i västvärlden vara omfattande nog eller kommer vi att lida inom teknikutveckling och produktivitetsutveckling? Det är den stora frågan”, säger Börje Ekholm till Light Reading, och lyfter i stället risken för en försämrad användarupplevelse.
Ericssons mest omsatta aktie, serie B, föll med 9,4 procent på halvårsrapporten den 16 juli. Sedan dess har kursen inte återhämtat sig, utan i stället backat ytterligare 1,3 procent där jämförelseindexet OMXS30 har stigit 3,8 procent.
Under tiden har också Handelsbanken föreslagit att bolaget bryter upp det förlustdrabbade segmentet Digitala tjänster och för över de friska verksamheterna till andra segment samt säljer eller delar ut det kvarvarande."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram