För att vara mindre sarkastisk än annars - väldigt få begriper överhuvudtaget något om funktionen med reassuransmarknaden - så handlar detta om att man numera inte sällan brukar återföra ansvaret för fiffiga försäkringsprodukter dit och det är ju inte så särskilt moraliskt....
" Nätbaserade försäkringsbolag har blivit de nya offren i de kinesiska myndigheternas häxjakt på internetbolag. Relaterade bolag rasar på börserna. Bedömare spår att pressen på det privata näringslivet kommer hålla i sig under flera år.
Den kinesiska regeringens tillslag mot landets privata näringsliv har intensifierats ytterligare efter att myndigheten för övervakning av bank- och försäkringssektorn beordrat nätbaserade försäkringsbolag att upphöra med ”olämpligt beteende”.
”Under de senaste åren har online-försäkringsbolagen lagt sig i omkörningsfilen. Samtidigt har antalet överträdelser skenat”, skriver the China Banking and Insurance Regulatory Commission i ett meddelande.
Myndigheten krävde ”omedelbar rättelse och reglering”.
E-försäkringsfirman Zhongan Online P&C Insurance föll 12 procent på torsdagen på Hongkongbörsen, och försäkringsjätten Ping Ang föll 2,5 procent. Dagen innan hade Huize Holding och Fanhua tappat 5 respektive 6 procent på New York-börsen.
Under de senaste månaderna har Peking iscensatt en massiv häxjakt på Kinas ledande internetbolag, inklusive finansteknologibolagen Ant Group och Tencent, samåkningstjänsten Didi och hela branschen för nätbaserad privatundervisning. Hundratals miljarder dollar har raderats ut från börserna i New York och Hongkong. Flera branscher väntas stå på tur.
Marknaden för nätbaserade försäkringsbolag har exploderat under de senaste åren, enligt den Tokyo-baserade sajten The Diplomat. Vid slutet av förra året fanns 146 online-försäkringsbolag. De omsatte drygt 400 miljarder kronor i försäkringspremier, vilket var 6 procent av hela försäkringsbranschen. Hälsorelaterade e-försäkringar ökade med nästan 60 procent förra året.
Men marknaden har också kallats kaotisk, och plågats av missledande marknadsföring, otillbörliga lockpriser och läckage av kunddata.
”Det här är den största varningsflaggan i dag: Det ser ut som att vi står inför ett mindre tillslag mot internet-försäkringsbolag”, skriver analyshuset Trivium China på torsdagen.
”Det finns mängder av olagliga försäkringsprodukter på marknaden. Vi kommer att hålla ögonen på den här sektorn”.
Trivium noterar också att internetjätten Tencent tagit bort tjänsten ”lån för försäkringar” från bolagets superapp Wechat. Det är troligt att ledarna för Tencent blivit tillsagda redan innan myndigheternas tillslag att ta bort nätbaserade försäkringstjänster från tredjeleverantörsparter, skriver analyshuset.
På onsdagen publicerade kommunistpartiets centralkommitté och regeringens statsråd en ny femårsplan med syfte att stärka rättsväsendet och strama åt reglerna kring landets näringsliv. Det var inte omedelbart tydligt vilka konsekvenser dokumentet kan leda till. Men bedömare spår att flera branscher hamnar under regeringens lupp framöver.
Dokumentet framhöll att regeringen ska ”aktivt promota lagstiftning” inom områden som nationell säkerhet, teknologisk innovation, folkhälsa, kultur och utbildning, med mera. De ska också motverka monopol och finansiella risker.
”Det är svårt att dra slutsatser om implementering och potentiella kommande tillslag. Mycket kommer att bero på hur ledarna kommer prioritera månad för månad”, säger Graham Webster, som leder ett Kinarelaterat projekt, Digichina, vid Stanford Universitys center för cybersäkerhet, till Bloomberg."
di.se
Nya offer i kinesiska häxjakten – bolag rasar på börserna