Den här optiken är monumentalt beskrivande!!!
Detta alltså i ett system som bygger på förtroende grundat på en felaktig förståelse av den mekaniska inneboende funktionen i det valutafinansiella systemet!!!
Vad kan nu möjligen gå fel...
" Äntligen har det börjat klirra om de svenska sommarolympierna. Ändå kommer vi att vara långt efter de stora nationerna i medaljligan när Tokyo-spelen avslutas på söndag. Men det skulle inte behöva vara så om aktier var med på OS-programmet. Det kommer inte att hända. Därför har Di har tagit saken i egna händer och arrangerat ett eget börs-OS.
Det första kravet för att få delta är att bolagen måste ingå i världsindexet Stoxx Global 1800. Det rensar ut blåbärsbörser, illikvida aktier eller de som handlas i valutor som inte är fullt växlingsbara eller har andra begränsningar.
Det är fem år sedan förra OS i Rio och vårt andra krav är att aktierna ska ha varit noterade sedan dess. På startlinjen har vi nu 1.695 bolag på utvecklade aktiemarknader.
I sommar-OS är det 33 sporter och 339 idrottsgrenar. På börsen är finans och tung industri också olika sporter. Men även inom dem finns det olika grenar, så kallade sektorer. I var och en har vi på startlinjen ställt upp bolagen som tillhör sektorn enligt ICB:s klassificering. Det är samma som Nasdaq använder för Stockholmsbörsen. Målet för alla är att skapa mest värde för aktieägarna.
Segrare i Di:s börs-OS är bolaget med högst totalavkastning, alltså kurstillväxt plus återinvesterade utdelningar de senaste fem åren mätt i kronor. I potten finns 42 guldmedaljer.
Det är ingen skräll att världens rikaste ekonomi och mäktigaste börsland USA, med nästan 500 deltagare, tar hem vart tredje guld, vinner flest medaljer och har överlägset flest topp-åtta platser. Men studera medaljligan i grafiken. Vilket land finns på andra plats med sex guld, sju silver och två brons? Jo, blågult.
Sverige ligger före aktiestormakter som Japan, Australien, Hongkong och alla stora europeiska länder. Lilla Sverige har uppseendeväckande många bolag som har kvalifikationerna att få delta, 56 stycken. Det är nästan lika många som Tyskland. Men framför allt är aktieprestationerna i världsklass.
Stockholmsbörsen har jordklotets bästa bank – Avanza, rese- och fritidsföretag – Evolution och tobaksbolag – Swedish Match. I sektorn Industriella material är det ännu bättre, guld och silver till SCA respektive Holmen och även i Allmän industri är det dubbelt på pallen med guld till Lifco och brons till konglomeratkollegan Indutrade.
Men ingenstans är den svenska dominansen lika stor som inom fastighetsinvesteringar. Världens främsta fastighetsaktie är Sagax. Silver går till SBB och sedan paraderar övriga svenska fastighetshjältar i tät följd.
En annan svensk specialitet är våra aktiva ägare – investmentbolagen som här tävlar i grenen Investmentbanking och mäkleritjänster. Det blir bara en medalj, silver till Kinnevik, men Latour kunde inte vara närmare och alla andra är på den övre halvan.
Andra silverhjältar är Addlife, Addtech, Beijer Ref och Nibe. Men kanske är det ändå Sinchs bronspeng i mjukvarusektorn, med störst startfält och börsvärde av alla sektorer, som glimmar allra mest.
Alla svenskar är inte med och krigar i toppen. Bara fem av 56 återförsäljare har gjort det sämre än modehandlaren H&M de senaste fem åren och säkerhetsbolaget Securitas är inte bättre än 54:a av totalt 63 bolag inom industriella stödtjänster.
För vissa har branschindelningen satt krokben. Volvo är världsbäst inom kommersiella fordon, men bara tolva i den bredare OS-sektorn Industriella transporter. Samma öde drabbar Sweco, teknisk konsultetta och nu nia inom Bygg och material.
Andra svenskar som SCA, Holmen, Swedish Match, Ericsson har dragit fördel av den svaga konkurrensen i sina grenar med få och svaga utländska konkurrenter till start.
Totalt är ändå 15 medaljer och dessutom nio bolag på plats fyra till åtta överjordiskt bra för ett litet land som Sverige.
Den ekonomiska forskarvärlden förundras över varför placerarna är har en så kallad ”home bias” och inte tar chansen att få en högre avkastning eller lägre risk genom att sprida sina risker mer internationellt än de gör. Högre transaktionskostnader, större valutarisk, sämre kunskap om bolagen och möjligheter att påverka är några skäl att de inte gör det.
Men för alla hemkära svenska privata aktieägare och professionella aktiefondförvaltare är det bara att tacka sin lyckliga stjärna, sina föräldrar eller en flytt att de hamnat i världens näst framgångsrikaste aktieland efter USA. De svenska aktiernas genomsnittliga placering är till och med allra bäst av länderna i medaljtoppen. Ett riktigt deppigt börs-OS har det däremot varit för alla aktienationalister i Frankrike, Belgien, Schweiz eller Norge. De ländernas bolag kammar hem noll guld och vinner få andra medaljer.
Svenska aktiers succé går inte heller att vifta bort som en oförtjänt enstaka lyckoträff eller en bubbla. Aktieinvesterare med tio års placeringshorisont har de senaste 40 åren fått en högre totalavkastning på Stockholmsbörsen enligt SIXRX-indexet än att investera i MSCI:s världsindex under 90 procent av tiden. För de med fem års perspektiv är samma siffra drygt 70 procent av tiden.
Sedan 1980-talet har de svenska börsbolagen fått mycket gratis från devalveringar, kapitalflöden, slopad valutareglering, utländskt kapital, it- och verkstadsrallyn och 30-årig räntenedgång.
Nu är bolagsbredden som skapar kursmagi mycket större. Stockholmsbörsen är fullmatad med hungriga nykomlingar som blommat ut till världsstjärnor i sina nischer, förvärvsmaskiner som ångar på, proffsiga ägare, globala företag, aggressiva fastighetsbolag på en het marknad och klassiska industribolag och banker som är skickliga på att ömsa skinn.
Det svenska aktieundret verkar ha gått världen förbi. Sedan 2014 har utlänningarnas ägande av de svenska storbolagen stått och stampat på 42-43,5 procent av kapitalet. Men å alla svenska aktieägares vägnar tackar Di för den fenomenala uppvisningen. Syns i Paris 2024.
Så bra är de svenska bolagen, bransch för bransch.
Di arrangerar olympiska spel i 42 grenar för aktier.
Medaljregn. Sverige är näst bästa aktieland på jordklotet.