" Googles anställda i Sverige – över 300 medarbetare – måste vaccinera sig om de ska få komma tillbaka till kontoret. Det blir följden av sökjättens nya coronapolicy, kan SvD Näringsliv berätta.
Sundar Pichai är vd för Google och dess ägare Alphabet.
Anna Wikland styr Googles svenska verksamhet.
Mejlet kom från den allra högsta chefen. På onsdagen skrev vd:n Sundar Pichai till Googles anställda för att informera om ett nytt beslut.
”Alla som kommer in och jobbar på våra kontor kommer att behöva vara vaccinerade”, skrev Sundar Pichai i mejlet som även finns att läsa på Googles blogg.
Teknikjätten skickade hem sina anställda redan i mars 2020. Nu börjar företaget successivt att återigen öppna sina fysiska arbetsplatser. Målet är att de flesta anställda ska jobba tre dagar per vecka på kontoret.
Men bara den som är vaccinerad kommer alltså att vara välkommen.
”Vi rullar ut denna policy i USA under de kommande veckorna, och kommer att expandera den till andra regioner under de kommande månaderna”, skrev Sundar Pichai.
Även Facebook kommer att införa ett liknande krav för sina anställda i USA.
Enligt Wall Street Journal har vaccinkrav varit ovanliga på privata företag i USA, speciellt när det handlar om företag av Facebooks och Googles storlek. I takt med att allt fler svenskar vaccineras, och många företag planerar för en återgång till kontoren, kan frågan bli aktuell även här.
Googles svenska kontor ligger, något anonymt, i ett hus på Kungsbron i centrala Stockholm. För närvarande är det helt öde.
Men Google har över 350 anställda i Sverige, som lyder under Sverige-chefen Anna Wikland. Just nu pågår också planeringen för en gradvis återgång till kontoret.
Om Sundar Pichais vaccinpolicy införs här kan Google bli en av de första betydande privata arbetsgivarna i Sverige som kräver vaccinering för att få komma tillbaka till kontoret.
SvD har sökt Google Sverige, som har avböjt en intervju. I stället hänvisar bolaget till det som står i Sundar Pichais mejl.
Kommunikationschefen Joakim Larsson uppger dock för SvD Näringsliv att vaccinationspolicyn på sikt kommer att gälla företagets samtliga kontor globalt.
Därmed kommer det även att gälla i Sverige.
Som SvD Näringsliv tidigare har rapporterat kan frågan vara känslig.
LO:s jurist Sofie Rehnström har pekat på att anställda inte måste svara på om de är vaccinerade eller inte. Däremot uppgav hon att det inte vore omöjligt att separera arbetsstyrkor i vaccinerade och ovaccinerade.
– Men det kräver väldigt starka skäl och arbetsgivaren får alltså inte föra register om vem som är vaccinerad eller ej, sade Sofie Rehnström till SvD.
Det behöver i sig inte vara något hinder för Googles policy. Men däremot kan det bli problematiskt att kontrollera om en anställd är vaccinerad eller inte.
Bolag som Ericsson, Telia och Investor uppgav nyligen för SvD att de inte tänker ställa frågan.
– Nej, det gör vi inte eftersom vi tycker att det inkräktar på den personliga integriteten, sade Investors presschef Viveka Hirdman-Ryrberg.
Investor tänker heller inte göra någon skillnad på vaccinerade och ovaccinerade.
– Vi har samma princip för alla, återigen av integritetsskäl. Men vi ser framför oss att vi efter sommaren i ökad utsträckning kommer att arbeta från kontoret, uppgav Viveka Hirdman-Ryrberg.
I Frankrike har parlamentet nyligen röstat igenom en lag som gör vaccinpass obligatoriskt för att exempelvis få gå på bio, museum eller sportevenemang.
Kontrollen blir hård. En barägare som inte ber om gästernas covidpass riskerar dryga böter.
Men det mest kontroversiella är att vaccination ska bli obligatorisk för vårdpersonal. Den som vägrar ska kunna få sin lön indragen.
Både Facebook och Google-ägda Youtube har bannlyst desinformation kopplat till coronaviruset. Fortfarande sprids dock, enligt Washington Post, propaganda från vaccinmotståndare där.
USA:s president Joe Biden sade nyligen att han hoppas att Facebook ska göra mer för att stoppa den ”skandalösa desinformation” som sprids på plattformen kring vaccin."