Länsstyrelsen har beslutat att inte överpröva Östersunds kommuns planer för Gustav den III:s torg. En överprövning kan leda till att detaljplanen upphävs och blir ogiltig.
Så här motiverar landshövdingen länsstyrelsens ståndpunkt:
– Vi bedömer att riksintresset inte får en sådan påtaglig skada som motiverar en överprövning, säger hon i ett uttalande på länsstyrelsens hemsida.
Länsstyrelsen var oenig när beslut om att inte överpröva detaljplanen för Gustav III:s torg. Landshövdingen anser att riksintresset inte får sådan påtaglig skada som motiverar en överprövning.
Det här innebär att länsstyrelsen helt ändrar uppfattning om Östersunds kommuns planer för Gustav III:s torg. Länsstyrelsens samlade bedömning i både samrådsyttrande som granskningsyttrande var att planens genomförande kan innebära påtaglig skada på riksintresset.
Efter länsstyrelsens kritik i samrådsyttrandet kompletterade Östersunds kommun förslaget till ny detaljplan.
Men inte ens då blev länsstyrelsen nöjd. De menade att utformningen och volymerna raderar värdet i områdets uttryck. Kritiken var stenhård. "Den samlade bedömningen är att påtaglig skada på riksintresset kan uppstå om planen genomförs, eftersom ett av de bärande uttrycken för miljön påverkas permanent", skrev de till kommunen.
Trots den hårda kritiken har länsstyrelsen plötsligt ändrat sin ståndpunkt. Nu är länsstyrelsen nöjd och belåten.
– Vi har gjort en helhetsbedömning av den beslutade detaljplanen. Kommunen har dessutom tagit hänsyn till de synpunkter som kommit fram under samrådsprocessens gång, säger landshövding Marita Ljung i sitt uttalande.
När nu Länsstyrelsen gör sitt sista och avslutande utlåtande ser de inte att riksintresset får en sådan påtaglig skada att det kan motivera en överprövning. Myndigheten anser att torget har, sedan det utpekades som riksintresse, ändrat skepnad och inte använts som en samlingsplats och ett torg i den ursprungliga meningen.
Tre tjänstemän reserverade sig mot länsstyrelsens beslut att inte överpröva den nya detaljplanen för Gustav III:s torg.
Vidare tar länsstyrelsen upp det faktum att Östersund är en kommun som växer och kommer växa ytterligare.
– En stad som växer kommer successivt att förändras. Man behöver varsamt ta hänsyn till äldre kulturmiljöer och vår bedömning är att Östersunds kommun gör det, förklarar Marita Ljung.
Men det var en oenig länsstyrelse som tog beslutet. Tre tjänstemän reserverade sig eftersom de anser att detaljplanen bör överprövas. Två av dem har undertecknat en avvikande mening. I deras skrivelse pekar de på att det fortfarande finns risk att den nya detaljplanen kan innebära att riksintresset för kulturmiljövård inte tillgodoses.
Länsstyrelsen ger grönt ljus för ny detaljplan för Gustav III:s torg.
De betonar att det inte är relevant på vilket sätt marken används idag, då det är torget i sig samt de närliggande gatunätet skyddas av riksintresset med koppling till 1800- talets stadsplanering. I deras mening utgör Gustav den III:s torg en väsentlig del av stadsplaneringens utvecklingsskeden.
Detta får till följd att det blir svårare att utläsa stadens utvecklingsskeden
De två tjänstemännen menar att det är viktigt att fortsättningsvis kunna läsa av samspelet mellan en öppen offentlig yta, det vill säga torget, med de närliggande, breda boulevarderna.
I skrivelsen framgår varför de har kommit fram till en helt annan slutsats än landshövdingen och varför de vill att länsstyrelsen överprövar detaljplanen: "Den samlade bedömningen är att påtaglig skada på riksintresset kan uppstå om planen genomförs, eftersom ett av de bärande uttrycken för miljön påverkas permanent. Detta får till följd att det blir svårare att utläsa stadens utvecklingsskeden", skriver de.
op.se
Länsstyrelsens kovändning– godkänner detaljplanen för Gustav III:s torg