EQT Säljer Igenomix Till Vitrolife

2021-07-10
Investors investeringar är uppdelade inom Noterade Bolag, Patricia Industries och Investeringar i EQT. Noterade Bolag består av Investors långsiktiga strategiska noterade innehav. Patricia Industries innehåller Investors helägda dotterföretag och andra onoterade investeringar. Investeringar i EQT innehåller Investors investeringar i EQT AB och i EQT:s fonder.
Medicinteknikföretaget Igenomix, som verkar inom kvinnors hälsa och tester för reproduktionsgenetik, säljs av majoritetsägaren EQT för 12,7 miljarder kronor.
Köparen till Igenomix, vars försäljning de senaste tolv månaderna uppgick till 79 miljoner euro, är medicinteknikföretaget Vitrolife.
• Apportemission: 6,4 miljarder kronor finansieras genom en apportemission på drygt 17 miljoner aktier till säljaren EQT. EQT har ingått avtal om att sälja aktier värda drygt 3 miljarder kronor till William Demant Invest (som i dag är Vitrolifes största ägare), investeringsbolaget Bure (som är näst största ägare) och Fjärde AP-fonden. EQT kommer att äga 6,6 procent av aktierna i Vitrolife efter affären.
Fertilitetsbolaget Vitrolife presenterade på torsdagskvällen sitt överlägset största förvärv hittills. Bolaget betalar 12,7 miljarder kronor för det Valencia-baserade bolaget Igenomix som de två senaste åren har varit i EQT:s ägo.
Igenomix arbetar precis som Vitrolife inom fertilitetsområdet, men de båda bolagen är inte konkurrenter.
Vitrolife tillhandahåller främst produkter till fertilitetsbehandlingar, medan Igenomix är ett servicebolag som i sina 26 laboratorier världen över gör genetiska tester på uppdrag av IVF-kliniker.
”Vi kompletterar varandra, så det är ett förvärv som är lätt att förklara för Vitrolife. Båda jobbar för att kunna komma med så bra lösningar som möjligt på de frågeställningar som kliniker och kunder har när de gör en IVF-behandling”, säger Vitrolifes vd Thomas Axelsson till Di.
Han konstaterar att Vitrolife i och med förvärvet får ett bättre erbjudande mot kunderna i och med förvärvet, när bolaget nu kan tillhandahålla olika typer av tester som klinikerna själva inte kan göra.
Finns det fler liknade bolag att förvärva på marknaden?
”Vitrolife har under flera år breddat vår portfölj så vi har produkter med mjukvara också. För att fortsätta växa och vara lönsamma i den snabba förändringen och förbättringen som sker på området så är det en grund för oss att förvärva teknikbolag, definitivt”, säger Thomas Axelsson.
Igenomix har cirka 560 anställda att jämföra med Vitrolifes personalstyrka på 400. Det förvärvade bolaget förväntas uppnå en försäljning för de senaste tolv månaderna till och med juni motsvarande 1,2 miljarder kronor, vilket var ungefär lika mycket som Vitrolife sålde för under det pandemidrabbade fjolåret.
Det justerade rörelseresultatet förväntas bli motsvarande 366 Mkr för Igenomix del jämfört med Vitrolifes fjolårsresultat på 454 Mkr. Igenomix uppvisar därmed betydligt lägre marginaler än Vitrolifes som brukar ligga på strax under 40 procent.
Får man räkna med lägre marginaler i Igenomix eller finns det förbättringspotential?
”Det är dilemmat som finns för oss. Vitrolife har en väldigt hög marginal, och när vi köper något är det svårt att hitta bolag som är lika lönsamt som Vitrolife. Men det finns en stor fördel här eftersom det finns skalbarhet inom Igenomix”, säger Thomas Axelsson
Han säger att det fortsatt är relativt få behandlingar som använder sig av genetisk diagnostik i laboratorier som Igenomix sysslar med, så marknadspotentialen ser han som stor.
”Den andra biten är att Vitrolife har en stark säljarkår och möter alla kunder i dag, så vi har både möjligheter att förbättra skalbarheten i laboratorierna och få synergier via våra säljkanaler. Jag är inte orolig för deras marginal utan tycker snarare att den är väldigt stark om man jämför med andra bolag.”
I samband med nyheten om storförvärvet passade Vitrolife också på att släppa en resultatuppdatering om det nyss avslutade andra kvartalet.
Försäljningen under perioden uppgick till 382 Mkr, jämfört med 209 Mkr under motsvarande period förra året som var starkt påverkat av pandemin. Det preliminära ebitda-resultatet ökade till 134 mkr från 40 Mkr under fjolårskvartalet medan marginalen förbättrades till 35 från 19 procent.
”Det är tydligt att de flesta marknader i världen är tillbaka i en ganska normal situation. Självklart gör den tråkiga utvecklingen i Sydostasien och Indien att vi inte är tillbaka på samma nivå som 2019 i antalet behandlingar. Men det är en bra tillbakagång och vi håller uppe lönsamheten. Jag är mycket nöjd med kvartalet”, säger Thomas Axelsson.
EQT säljer bolag för 12,7 miljarder | SvD
svd.se
EQT säljer bolag för 12,7 miljarder | SvD
Medicinteknikföretaget Igenomix, som verkar inom kvinnors hälsa och tester för reproduktionsgenetik, säljs av majoritetsägaren EQT för 12,7 miljarder kronor. Köparen till Igenomix, vars försäljning de senaste tolv månaderna uppgick till 79 miljoner euro, är medicinteknikföretaget Vitroli...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram