Vi kan väl säga att detta passar rätt så hyfsat väl in på effekterna av en problemformulering som är grundad på en avsikt att bekämpa den Djupa Staten...
" Mer än två år har gått sedan Lars-Johan Jarnheimer tog över ordförandeposten i delstatliga Telia och Allison Kirkby utsågs till ny vd, och sedan dess har förändringstempot varit högt. Det dysfunktionella partnerskapet i Turkiet är avvecklat och de globala nätverkslösningarna är sålda.
Internt pågår även ett omfattande arbete med att effektivisera verksamheten, och för att driva igenom det har stora delar av koncernledningen bytts ut. Utöver vd utgörs koncernledningen i dag av 12 personer, varav 7 på kort tid har rekryterats av Allison Kirkby. Bland dessa finns flera utländska chefer som visat sig stå för ett annat ledarskap än det inlyssnande och konsensusstyrda som i hög grad präglar svensk företagskultur – inte minst Telias.
”Det som jag känner av Telia, från när jag var på andra sidan, var att mycket av styrelsens och ledningens beslut blev ett inlägg i debatten”, säger ordförande Lars-Johan Jarnheimer som tidigare varit vd på konkurrenten Tele2.
”Dit ska vi inte. För att leda förändringsarbete måste du vara tydlig – en förändring måste komma från någon som bestämmer, annars får du samma sak igen”, fortsätter han.
Den kanske främste representanten för dessa utländska toppchefer, som inom delar av organisationen fått öknamnet ”främlingslegionärerna”, är den tyska operativa chefen Rainer Deutchmann som uppges ha en starkt hierarkisk syn på ledarskap. Tillsammans med inte minst den österriska strategichefen Markus Messerer har han en nyckelroll i Allison Kirkbys förändringsagenda, vilket enligt Di:s uppgifter orsakat en kulturkrock och skapat såväl osäkerhet som oro i organisationen.
”Han är en person som inte bryr sig om var han är, utan är på samma sätt oavsett om det är i Indonesien eller i Sverige. Han vill ha det på sitt sätt och är inte särskilt intresserad av vad andra tycker”, säger en källa med insyn i Telia.
Nyligen lämnade den prisade hr-chefen Cecilia Lundin, och enligt flera källor söker sig ytterligare chefer bort från Telia. I första hand handlar det om chefer på nivån under koncernledningen, enligt Di:s uppgiftslämnare.
”Det är såklart tråkigt att bra personer inte mår bra, men med nya chefer kommer å andra sidan förändring. Jag hoppas bara de förstår vad de håller på att göra med engagemanget på firman”, säger en annan källa med insyn i händelseutvecklingen.
En tredje källa med god insyn i Telia understryker att den nuvarande turbulensen på sikt kan visa sig nyttig för bolaget.
”Det kanske är precis vad Telia behöver, att det skakas om ordentligt”, säger källan.
Enligt Di:s källor visar den senaste medarbetarundersökningen också på ett minskande förtroende för Telias ledning, vilket ordförande Lars-Johan Jarnheimer bekräftar.
”Det finns ett ordspråk i Tyskland som säger att om man hyvlar blir det spån. I ett förändringsarbete blir det alltid en oro i organisationen, och min erfarenhet är att förtroendet för ledningen alltid går ned då”, säger han.
Lars-Johan Jarnheimer tonar även ned omfattningen av förtroendetappet i medarbetarundersökningen.
”Det är aldrig bra när det går nedåt, men med tanke på det arbete man gör så är det så marginellt. Om du ringer mig om ett år och säger att förtroendet för ledningen har fortsatt gå ned – då är det givetvis något som vi får titta på och analysera”, säger han.
Enligt Di:s uppgifter har fackliga representanterna även reagerat på hur man i styrelsen pratar om Telias anställda som lata. Lars-Johan Jarnheimer tror uppgifterna kommer från en incident före coronapandemin.
”När jag kom in i bolaget tyckte jag det var jävligt konstigt att kontoret började avfolkas på torsdagen, och på fredagen var det väldigt få människor där. Jag ifrågasatte det och undrade om vi verkligen har koll på att alla gör sina timmar, och då var det en facklig representant reagerade och tyckte det var konstigt att jag ifrågasatte det”, säger han.
Att Telias anställda generellt skulle jobba lika effektivt hemifrån tror Lars-Johan Jarnheimer inte på.
”Det finns säkert många som jobbar mycket mer, men jag tror det finns en stor grupp som jobbar mindre. Om det tolkas som att jag såg en lathet kan jag inte uttala mig om.” "
di.se
Turbulens inför Telias förändringar – ”skakas om ordentligt”