Nobel I Baku

2021-06-23
Detta är mycket bra att dra sig till minnes i tider som dessa!
" I Bakus södra förorter ligger eldstemplet Atesgah, ursprungligen byggt på 1600-talet och sedan 1998 uppsatt på Unescos världsarvslista. Här har sedan urminnes tider naturgas sipprat upp ur marken, och i templet brann fram till förra sekelskiftet en evig eld.
Dit kom 1873 en ung svensk ingenjör vid namn Robert Nobel. Han hade hört talas om den flödande oljan strax under marken i Baku och beslöt sig för att vara med och exploatera den. Av en pråmskeppare på Volga köpte han ett smärre primitivt oljeraffinaderi – något i stil med en större hembränningsapparat – och började producera lysfotogen. Affärerna gick lysande, och med hjälp av sina två bröder Ludvig och Alfred expanderade han snabbt verksamheten och bildade oljebolaget Brothers Nobel.
Bröderna Ludvig, Alfred och Robert var uppvuxna och utbildade i St Petersburg, där deras far Immanuel Nobel drev en mekanisk verkstad. Under Krimkriget 1853–1856 tjänade familjen Nobel grova pengar på att tillverka minor för den ryska marinen. Så effektiva var Nobels minor att den engelsk-franska flottan avstod från att gå sig in i Finska viken och bombardera St Petersburg. I stället nöjde man sig med att 1854 skjuta sönder fästningen Bomarsund på Åland.
Efter Krimkrigets slut sjönk efterfrågan på minor, och familjen Nobel såg sig om efter andra inkomstkällor. Alfred reste till Sverige och började experimentera med nitroglycerin, medan Ludvig och Robert smidde planer för att bygga upp ett oljeimperium i Baku.
1875 var Brothers Nobel ett av världens största och modernaste oljebolag med Ludvig som organisatör, Robert som teknisk innovatör och Alfred som finansiär. Produktionsprocesserna moderniserades, man byggde pipelines och oljetankers. På 1880-talet hade Brothers Nobel 50 000 anställda och stod för hälften av all oljedistribution i Ryssland.
1886 avled både Alfred och Ludvig. Ludvigs son Emanuel tog över ledningen av Brothers Nobel. 1903 utbröt spontana strejker vid oljefälten. Det sägs att en av de socialistiska agitatorerna som besökte Baku 1907 var en barsk georgier som kallades ”Stålmannen” – Stalin.
1917 bröt ryska revolutionen ut. Tsaren störtades och bröderna Nobels bolag nationaliserades. De flesta finnar och svenskar i Baku reste hem. De sista svenskarna var ingenjören Axel Blomgren från Smedjebacken och hans familj. När inbördeskriget nådde Baku 1920 räddades de av socialisten och flygaren Anton Nilsson – känd som ”Amaltheamannen” sedan han hade sprängt ett fartyg som användes som förläggning för brittiska strejkbrytare i Malmö år 1908.
I dag flödar oljan ymnigare än någonsin i Azerbajdzjan, och exportinkomsterna fyller landets kassakistor. Det lilla landet har dock ett rykte som genomkorrupt, och det påstås att presidentfamiljen Alijev driver Azerbajdzjan som ett privat familjeföretag.
En chans att bättra på landets renommé kom 2012 när Baku var värd för Eurovision Song Contest. En annat kom den 13–14 september 2013. Då hyrde azererna Berns salonger i Stockholm för en överdådig konferens med efterföljande bankett där man diskuterade kulturarvet efter bröderna Nobel. Namnet Nobel har hög status. Det anses höra till världens mest värdefulla varumärken – ett varumärke som republiken Azerbajdzjan gärna skulle vilja kapa åt sig ett hörn av.
– Faktum är, säger en talare på konferensen, att en femtedel av det ursprungliga kapitalet i Nobel-stiftelsen, som ju finansierar Nobelprisen, kom från Bröderna Nobels oljebolag i Baku. Prisen innehåller alltså azeriska pengar. Vid förra seklets begynnelse fanns för övrigt ett Nobelpris i Baku kallat ”E Nobels pris för bästa arbete och innovation inom oljeindustrin”. Det instiftades 1904 och delades ut tre gånger: 1909, 1911 och 1914. Skulle man inte kunna tänka sig att man blåste liv i detta pris igen och därmed utökade antalet Nobelpris med ett ”Bröderna Nobels energipris”? Det skulle finansieras helt av azeriska staten, så det skulle inte belasta de andra prisen på något sätt. Tvärtom.
– Tyvärr, svarar Nobelkommittén artigt men bestämt. Alfred Nobels testamente säger explicit att det bara är fem pris som ska utdelas – fysik, kemi, medicin, litteratur och fred.
– Men hallå där! invänder en azerisk lobbyist. Det är faktiskt så att Sveriges riksbank på egen hand har hittat på och sedan 1969 bekostar ett alldeles eget ekonomipris ”till Alfred Nobels minne”. Ett pris som dessutom delas ut av svenske kungen samtidigt som de ”riktiga” Nobelprisen. Så varför skulle kungen inte även kunna dela ut ett energipris?
Men Nobelstiftelsen låter sig inte bevekas. Azererna kan inte för all olja i Baku köpa sig ett eget Nobelpris.
I Bakus utkant, omgiven av tio hektar park, ligger ”Villa Petrolea”, bröderna Nobels pampiga palats från 1882. 2007 renoverades villan av azeriska -staten, och den innehåller i dag representationssalar, arkiv och ett museum över oljeutvinningen i Baku genom tiderna. Kanske blir det där som ett nytt Nobelpris kommer att delas ut i framtiden. "
Bröderna Nobel i Baku
nyteknik.se
Bröderna Nobel i Baku
Under andra hälften av 1800-talet drev bröderna Ludvig, Robert och Alfred Nobel ett av världens största oljebolag i Baku vid Kaspiska havet i nuvarande republiken Azerbajdzjan. Nu vill azererna dela ut ett eget Nobelpris i olje- och energiteknik.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram