Tänka sig så det kan bli...
Men om det måste svida i plånboken för att Svensson skall reagera...
" Kapitalrundan är fyra gånger så stor som den nyemission som Northvolt offentliggjorde i september i fjol – och blir en av de allra största i svensk näringslivshistoria.
De ledande investerarna i nyemissionen är de fyra svenska AP-fonderna tillsammans med den kanadensiska pensionsfonden Omers, som blir helt nya delägare i Northvolt. Men den existerande ägargruppen – med AMF, Baillie Gifford, Goldman Sachs och Volkswagen i spetsen – fyller också på med mer pengar.
”Vi drog igång den här finansieringsprocessen något tidigare än vi egentligen hade planerat och fick ett väldigt bra gensvar från marknaden. Inte minst från våra befintliga ägare som verkligen ville försvara sina andelar, det var nästan en utmaning att få in några nya investerare”, säger Peter Carlsson, Northvolts vd och grundare, till Di.
Bolaget offentliggör inte sin värdering i transaktionen. Men enligt Di:s uppgifter uppgår den till runt 9 miljarder dollar, motsvarande cirka 75 miljarder kronor, vilket är nästan tre gånger högre än i fjol.
Hittills har Northvolt och flera andra industrisatsningar i norra Sverige till större delen finansierats av utländskt kapital. Hur känns det att få in AP-fonderna på ägarlistan?
”Vi är väldigt glada. AP-fonderna är en långsiktig partner som kan vara med länge, Northvolts finansieringsresa är långt ifrån slut med de ambitioner vi har. Jag tycker att det är viktigt att det finns en stark koppling mellan svenskt pensionskapital och nyindustrialiseringen i norra Sverige”, säger Peter Carlsson.
Northvolt har under våren säkrat en jätteorder från sin delägare Volkswagen, som efter nyemissionen behåller 20 procent av aktierna. Totalt har Northvolt ingått avtal till ett värde om 29 miljarder dollar, motsvarande 245 miljarder kronor, där några andra stora kunder är BMW och Scania.
Den storskaliga produktionen av battericellerna i Skellefteå väntas komma i gång i slutet av året, men leveranserna till Volkswagen startar först 2023 och kräver ytterligare en utbyggnad av anläggningen för att öka kapaciteten.
Med hjälp av det nya kapitalet ska Northvolt expandera sin fabrik i Skellefteå från 40 till 60 gigawattimmar i årlig kapacitet.
”Både våra befintliga och potentiella nya kunder har skruvat upp sina volymprognoser för 2023, 2024 och 2025. Det beror på att de ser en ökad försäljning, men också att elektrifieringen kommer gå snabbare än tänkt. Vi behöver bygga extra kapacitet, den första fasen av Skellefteå är redan slutsåld”, säger Peter Carlsson.
Northvolt hade tidigare ambitioner om att tillsammans med Volkswagen bygga en stor batterifabrik i Tyskland. Men fordonsjätten valde under våren 2021 att köpa ut Northvolt från det samriskbolag som drev projektet, för att i stället avisera att de ska bygga sex helt egna batterifabriker i Europa fram till 2030.
”Vi ser att finansmarknaderna i dag värderar både batteriproducenter och rena elbilsbolag betydligt högre än de traditionella biltillverkarna. Det är klart att de, och speciellt deras företagsledningar, vill ta del av den omvärdering som pågår.”
Ser du någon intressekonflikt i att Volkswagen kan bli en framtida konkurrent till Northvolt, samtidigt som de är en av era största ägare och kunder?
”Värdekedjan för batterier kommer bli oerhört viktig när hela bilen blir elektrisk, eftersom det utgör en stor del av kostnadsmassan, och det finns olika strategier för att säkerställa tillgången. Volkswagen har valt en hybridmodell med partnerskap och egna fabriker, just eftersom det handlar om så enormt stora volymer”, säger han.
Fram till 2030 ska Northvolt ha byggt upp en kapacitet om totalt 150 gigawattimmar, vilket skulle ge en marknadsandel om 25 procent i Europa, genom att bygga ytterligare minst två fabriker i Europa i egen regi. Den ena ser ut att hamna i Tyskland.
Men Peter Carlsson har ett par hinder att komma över på betydligt kortare sikt än så.
”Vi har två stora utmaningar framför oss under 2021. Vi håller just nu på att installera utrustningen och om 150 dagar ska den första battericellen vara ute från fabriken i Skellefteå. Men vi måste också bygga ut vår forsknings- och utvecklingskapacitet i Västerås för att kunna hantera fler projekt och ta in fler kunder”, säger Peter Carlsson. "