LKAB Storköper Maktaktier I SSAB

2021-06-07
Nu är det stacklat bigtime....
" Våren 2021 är ett minst sagt turbulent år i SSAB:s ägarlista. I slutet på april minskade finländska Solidium sin ägarandel och i början på maj sålde investmentbolaget Industrivärden hela sin stora maktpost.
Det följs nu upp med att LKAB, där den tidigare statsministern och nuvarande Swedbankordföranden Göran Persson är ordförande, på måndagsmorgonen flaggade för att ha ökat sitt innehav i SSAB till 16 procent av rösterna från tidigare 10,5 procent. LKAB har den senaste tiden, efter Industrivärdens försäljning, köpt röststarka A-aktier i SSAB och samtidigt sålt röstsvaga B-aktier. Därmed är LKAB:s kapitalandel helt oförändrad på 10,5 procent.
”Med Industrivärdens utträde ur SSAB ser vi det som viktigt för bolaget att det finns en stabil industriell ägargruppering. Utifrån vår portfölj med A- och B-aktier så har vi viktat om så att vi i princip har hållit kapitaldelen intakt men gått upp i röststyrka för att SSAB ska ha en industriell huvudägare”, säger Jan Moström.
Efter Industrivärdens försäljning blev ni automatiskt SSAB:s största ägare både sett till kapital och röster. Varför behöver ni markera genom att öka röstandelen ytterligare?
”I SSAB:s transformering till att bli det fossilfria stålalternativet så kommer det att behövas en tydlig strategi. Vi har ett stort intresse av att bygga SSAB till en stark fossilfri stålproducent. Ägandet i SSAB är en strategisk fråga för oss.”
Menar du att SSAB inte har en tydlig strategi?
”För oss är det viktigt att SSAB fortsätter utveckla sina specialprodukter och en av de viktigaste specialprodukterna kommer att vara fossilfritt stål”, säger Jan Moström.
SSAB utvärderade i vintras ett jätteförvärv i Holland av Tata Steels stålverk Ijmuiden.
”Vi ställde oss tveksamma till Tata-inspelet”, säger Jan Moström.
Är det över huvud taget aktuellt att SSAB med LKAB som största ägare gör större förvärv i Europa för att konsolidera stålindustrin?
”Det som är viktigt är att SSAB är en ledande aktör i den enorma omställningen till fossilfri stålproduktion. Förvärv är en styrelsefråga men för vår del anser vi att omställningen bör prioriteras. I vilken utsträckning bolaget har kapacitet att därutöver bidra till konsolidering är en fråga för styrelse och vd, även vi som huvudägare kommer att vara med i en sådan diskussion.”
Varför är just 16 procent av rösterna en rimlig långsiktig ägarnivå. Varför behöver det inte vara mer?
”Vi har nu på ett smidigt sätt sålt av B-aktier för att köpa A-aktier. Är det något som ändras får vi göra en ny utvärdering men nu passar det här oss”, säger Jan Moström.
LKAB och SSAB har sedan länge ett nära samarbete genom en integrerad produktionsstruktur mellan LKAB:s gruva i Malmberget och SSAB:s stålverk i Luleå. SSAB är LKAB:s största järnmalmskund.
Sedan några år tillbaka samarbetar bolagen även för att utveckla storskalig fossilfri stålproduktion.
Leder den nya ägarsituationen till att det blir ytterligare samarbeten mellan SSAB och LKAB?
”Egentligen inte. Vi kopplar inte det operativa samarbetet mellan LKAB och SSAB till vårt ägande. Vi har en väldigt lång relation där vi jobbat nära varandra, det har vi utvecklat ordentligt de senaste åren och det är inte beroende av ägandet. Med en omställning till fossilfri järnsvamp för vår del och till fossilfritt stål i ljusbågsugn för SSAB så blir det nödvändigt att vi jobbar nära varandra”, säger Jan Moström och understryker:
”Det som är viktigt är att vi har ett SSAB som transformerar sig från masugn till ljusbågsugn.”
Hur påverkas styrningen av SSAB av att LKAB är en helt dominerande huvudägare?
”Vi arbetar nu med konsekvenserna av att vi blev största ägare när Industrivärden klev av.”
Planerar ni att kalla till extra bolagsstämma för att göra förändringar i styrelsen?
”När och om en sådan blir kommunicerar vi det då.”
Kommer Bengt Kjell att fortsätta vara ordförande för SSAB efter nästa stämma?
”Det är en fråga för nomineringskommittén.”
Vill LKAB att nomineringskommittén sätter i gång sitt arbete tidigare än normalt?
”Utifrån en ny ägarstruktur ska en ny nomineringskommitté bildas. Den processen får löpa på nu.”
Vad tror du att era järnmalmskunder, som konkurrerar med SSAB, tycker nu när ni ännu tydligare blir största ägare i SSAB?
”Jag tror och utgår ifrån att de har förtroende för att vi inte på något sätt snedvrider konkurrensen på stålmarknaden i Europa, vilket vi konsekvent har kommunicerat. Vi har inte någon annan relation till SSAB jämfört våra andra stålkunder.”
SSAB:s ägare har endast fått aktieutdelning fyra av de senaste 10 åren samtidigt som koncernen har genomfört två nyemissioner.
Varför ska aktieägarna i SSAB:s ägare hoppas på bättre tider nu när LKAB är största ägare?
”Vår högsta prioritet är att skapa ett konkurrenskraftigt stålbolag som är lönsamt. Antingen använder man den lönsamheten till att dela ut till aktieägarna. Eller, vilket kanske är fallet en tid framåt, så investerar man överskottet i att utveckla verksamheten för att det i längden ska generera ett högre aktieägarvärde”, säger Jan Moström. "

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram