Ja tänk så märkligt, man får ju nära nog en känsla av det har förelegat någon form av dold strategisk planering bakom detta
Nyheten är nästan oemotståndlig. Den 32-årige rapstjärnan Asap Rocky, i Sverige (ö)känd för en filmad misshandel, har ”gått in som investerare i Klarna”.
En kontroversiell artist.
En ständigt ifrågasatt svensk framgångsmaskin som håller på att gå om Spotify i värdering.
Det är receptet på vad nyhetsredaktioner brukar kalla för en ”snackis”. Den typen av pr går knappast att köpa för pengar.
När SvD Näringsliv skriver om investeringar brukar vi gärna vilja ha svar på ett antal grundläggande frågor.
Hur stor ägarandel köper investeraren?
Hur mycket betalas för aktierna?
Rapporteringen om Asap Rockys delägarskap är fri från finansiella detaljer. En vild gissning är att han – likt andra megakändisar som lever på sitt varumärke – inte betalar ett marknadsmässigt pris, om ens några pengar alls.
Svaren från Klarna? ”Det går vi inte in på”. Och ”den där frågan ingår faktiskt inte i mitt Q&A” (företagsspråk för ett papper med färdiga frågor och svar).
Men det kanske inte spelar någon roll.
Asap Rocky är ingen vanlig investerare. Hans kapital är kulturellt, inte finansiellt.
Rapstjärnan har precis har blivit tillsammans med Rihanna och krönts till världens snyggaste man. Han är en pjäs i Klarnas stora varumärkesprojekt.
Att köpa saker på avbetalning, alltså sånt som man egentligen inte har råd med just nu, har av många traditionellt ansetts lite ofint.
Klarna bygger sitt varumärke tvärtom. Frihet. Flexibilitet. Enkelhet. Utmaningen är att få ”köp-nu-betala-senare” att framstå som något eftersträvansvärt. Något härligt och livsbejakande.
I företagets senaste årsredovisning framgår att 67 procent av kunderna väljer Klarna just för att slippa betala på en gång. Nätbutikerna kan i sin tur öka sin försäljning, eftersom friktionen i köpögonblicket försvinner.
Beteendet har gjort avtryck på videoappen Tiktok. Där är hashtaggen #Klarna något av en egen genre. Tiktok-profilerna gör träffsäkert samtidssatir av ”köp-nu-betala-senare”-samhället och dess symbios med glättiga influencers vars jobb är att skapa ha-begär.
En profil som Asap Rocky kan sannolikt göra skillnad i hur Klarna, och deras produkter, uppfattas. Speciellt hos den yngre genrationen i USA, där bolaget nu investerar tungt för att växa.
Men Asap Rocky ska också användas för att nå ett annat stort strategiskt mål.
I alla år har Klarna legat sist i köpprocessen, vid kassan. Bolagets marknadsdirektör David Sandström vill nu göra dess app till själva startpunkten för människors shopping.
”Ska du köpa något från Amazon går du in där. Men ska du handla från något annat ställe är vårt mål att du öppnar Klarna-appen”, sade han nyligen till SvD.
David Sandström är också arkitekten bakom både Asap Rocky-samarbetet och det liknande upplägget med Snoop Dogg 2019.
Han vet att det behövs dragplåster för att driva app-nedladdningar i USA. Helst något stort, men också något som gör Klarna mer intressant än konkurrenterna.
Precis som Instagram behöver sitt aldrig sinande flöde av influencers måste Klarnas app fyllas med innehåll.
Konkret kommer vi nu få se Asap Rocky guida användarna när de ska lämna pandemibubblan och börja leva igen. Svaret är – naturligtvis – shopping. Nu under parollen ”drop your lockdown look”.
Inom kort väntas bolaget också tillkännage en investering från japanska Softbank. Värderingen ska enligt SvD:s källor landa på minst 45 miljarder dollar.
Den siffran, rekord för ett svenskt startupbolag, förutsätter nästan att Klarna ska lyckas med sitt ambitiösa mål om att bli en global shopping-app.
Aktieägarna skulle därför nog inte protestera om Asap Rocky får sina aktier gratis. Han är där för att göra en del av jobbet.
svd.se
Asap Rocky blir en pjäs i Klarna | SvD
KOMMENTAR. Han skakade galler i en cell på Kronobergshäktet.