Amerikas försvarsdepartement har avvisat förslag om att Serbien, en nation som Washington anser vara en partner, är skyldig till broderskap med 'fienden' efter att ha arrangerat en serie militära övningar tillsammans med ryska styrkor.
Inför journalister vid en pressmöte på onsdagen, tillfrågades Pentagons presssekreterare John F. Kirby om övningarna, där ryska elittrupper sågs träna med sina motsvarigheter i Balkan. Krigsspelen sammanföll med kolossala amerikanska arméledda övningar, kallade Defender-Europe 2021, som hölls över hela kontinenten.
En reporter påpekade att Serbien är medlem i Natos program för partnerskap för fred, utformat för att stärka de bilaterala förbindelserna mellan blocket och andra europeiska länder. När han beskrev Nato som ”en organisation som bildats för att i huvudsak bekämpa Ryssland” ifrågasatte han om beslutet innebar att ”träna med fienden.
Kirby svarade snabbt att "ingen har märkt Ryssland som fiende ... det är inte frasen som vi skulle använda för att hänvisa till Ryssland."
Istället sade försvarstalesmannen: "Jag skulle låta dessa två suveräna nationer själva sköta sina övningar och bilaterala förhållande" och insisterade på att det var en fråga bara för dem.
År 2019 sa Frankrikes president Emmanuel Macron att spänningarna med Ryssland inte längre var västens största säkerhetshot och frågade ”vem är Natos fiende? Ryssland är inte längre en fiende. Det är fortfarande ett hot men är också en partner inom vissa områden. ”
"Vår fiende idag," avslutade han, är "internationell terrorism, särskilt islamistisk terrorism."
rt.com
Pentagon rejects claim Washington sees Russia as 'the enemy,' says Moscow's recent military exercises with Serbia are not an issue
America’s Department of Defense has rejected suggestions that Serbia, a nation Washington considers to be a partner, is guilty of fraternizing with ‘the enemy’ after staging a series of military drills alongside Russian forces.
Den franska presidenten har erkänt Frankrikes ”överväldigande ansvar” för folkmordet i Rwanda 1994, där uppskattningsvis 800 000 människor dödades inom 100 dagar, och har bett om de överlevandes förlåtelse.
President Emmanuel Macron accepterade sitt lands delaktighet i folkmordet under ett högtidligt tal på torsdagen under ett besök vid Kigali-folkmordsminnet. Han sa att Frankrike "inte var en medbrottsling" för folkmordet utan var ansvarigt.
Presidenten sa att Frankrike inte lyssnade på dem som varnade dem för den förestående massakern och stod vid folkmordsregimen. I ett efterlängtat tal sa Macron att Frankrike "för länge har varit tyst om sanningen."
Hans besök och tal presenterades som det "sista steget i normaliseringen av relationerna" mellan de två nationerna, efter mer än 25 år av spänningar som härrör från Frankrikes roll i Rwandas tragedi.
”På den här vägen är det bara de som gick igenom den natten som kan förlåta, ge oss gåvan att förlåta”, noterade presidenten.