Nu måste faktiskt fler klara av att tolka vad som egentligen sägs och varför det uttrycks som det gör i opinionsbildningssyfte...
En shaman och Estradör enligt egen utsago...
" På onsdagen var det dags för Riksbanken att presentera sin senaste stabilitetsrapport. Enligt Riksbanken har det svenska finansiella systemet klarat sig relativt väl genom pandemin med en upprätthållen kreditförsörjning samt finansieringsmarknader som nu fungerar tillfredsställande.
”Men riskerna för den finansiella stabiliteten är fortsatt förhöjda. Det är viktigt att den samlade ekonomiska politiken fortsatt stödjer den ekonomiska återhämtningen, samtidigt som den tar hänsyn till sårbarheter på längre sikt”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Riksbanken konstaterar samtidigt att skuldsättningen har ökat samtidigt som tillgångspriserna har stigit kraftigt i flera länder.
”I Sverige har exempelvis bostadspriserna stigit kraftigt, vilket troligen hänger samman med pandemins ovanliga ekonomiska effekter. Många hushålls vilja att lägga pengar på bostaden har ökat under pandemin samtidigt som den ökade arbetslösheten framför allt syns bland visstidsanställda som normalt har en svag ställning på bostadsmarknaden”, heter det.
Enligt Riksbanken förutsätter den ekonomiska återhämtningen att både penning- och finanspolitiken förblir expansiva. Samtidigt behöver den samlade ekonomiska politiken ta hänsyn till sårbarheter på längre sikt vilket enligt Riksbanken bäst låter sig göras med riktade strukturella åtgärder.
”Riskerna med hushållens höga skuldsättning och den snabba prisuppgången på bostadsmarknaden gör det angeläget att Finansinspektionen låter det tillfälliga undantaget från amorteringskraven löpa ut i augusti så som planerat. Om ekonomin utvecklas som förväntat är det även önskvärt att FI aviserar att värdet på den kontracykliska kapitalbufferten ska höjas, inte minst eftersom höjningarna implementeras med tolv månaders fördröjning”, skriver Riksbanken.
I rapporten skriver Riksbanken att de disponibla inkomsterna utvecklats svagt medan bolåneräntorna endast har sjunkit marginellt under pandemin. Därmed är det enligt Riksbanken svårt att förklara boprisrallyt endast utifrån dessa variabler.
”Eftersom bolåneräntorna inte har ändrats så mycket är det svårt att dra slutsatsen att Riksbankens penningpolitik har varit en avgörande faktor bakom den kraftiga prisuppgången under pandemin. De viktigaste förklaringarna hänger istället troligen samman med pandemins ovanliga ekonomiska effekter”, skriver Riksbanken. "
di.se
Riksbanken: Angeläget att amorteringsundantaget får löpa ut