Och om Covid-19 är uppsåtligt skapat så.....är det kanske gammal ost som luktar.
" Hela Europa har drabbats hårt av fågelinfluensa den här vintern. Men Sverige sticker ut som ett av de länder som drabbats allra värst med utbrott på totalt 24 anläggningar. Sveriges största äggproducent, som ligger i Mönsterås, avlivade 2 miljoner höns efter ett utbrott i vintras och sammanlagt har 2,4 miljoner djur tvingats avlivas efter beslut av jordbruksverket.
”Läget är allvarligt, årets alla utbrott av fågelinfluensan är sammantaget det största vi sett någonsin”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär och näringslivschef på jordbruksverket.
Det är inte ovanligt att fågelinfluensan, som sprids genom vilda fåglar, letar sig in på anläggningar som producerar ägg och kycklingkött. Båda de här industrierna har drabbats i år då influensan både slagit till mot anläggningar med värphöns, som producerar ägg, och mot så kallade föräldrardjurflockar, vars roll är att lägga ägg för kläckning av kycklingar.
”För kycklingindustrin träffar influensan högt upp i värdekedjan och gör att produktionsbortfallet kommer pågå en längre tid”, säger Håkan Henrikson.
Fågelinfluensan har även fått flera marknader i Asien att förbjuda import av svenskt fågelkött.
Börsnoterade Scandi Standard SCST -1,21% , som med varumärket Kronfågel är Nordens största producent av kyckling, uppskattade att fågelinfluensan kostade bolaget 18 miljoner kronor det första kvartalet.
Tvåa på marknaden är Guldfågeln, som ingår i familjeägda Blentagruppen. Här ingår även ett kycklingkläckeri, Blenta AB, som är en viktig leverantör av kyckling till Guldfågelns 40-tal kontrakterade uppfödare.
”Trots våra strikta rutiner har vi fått in smitta i vår kläckäggsproduktion och har avlivat djur för att hindra fortsatt smittspridning. Det gör att vi har tappat volymer under våren och sannolikt kommer fortsätta göra det fram till sommaren”, säger Peter Andersson som är vd för Blentagruppen. Enligt honom har bolaget även sett en minskning av exporten till flera asiatiska marknader.
”Men trots fågelinfluensan växte vi över 12 procent det första kvartalet. Det finns en tydlig trend att svensken äter mer kyckling under pandemin och då helst svensk kyckling. Dessutom är vår inriktning på ätklar kyckling lyckad eftersom den delen av marknaden växer snabbast nu.”
Hur fågelinfluensan kommer att slå på kycklingpriset i butik är inte helt klart, menar branschbedömare. Priset på kyckling har visserligen stigit i år men enligt Peter Andersson är förklaringen stigande globala priser på foder, mer än fågelinfluensan.
Det senaste svenska utbrottet av influensan konstaterades på en värphönsanläggning i Eslöv i slutet av april. Samtliga 18.000 höns tvingades avlivas. Efter det har inga fler fall upptäckts och frågan är om det är över nu. Normalt klingar fågelinfluensan alltså av under våren när det blir varmare väder.
”Vi arbetar med en fortsatt hög beredskap och räknar med en stor risk för att fågelinfluensan kan komma tillbaka i höst”, säger Peter Andersson."
di.se
Årets utbrott av fågelinfluensa det värsta – kycklingleverantören varnar för hösten