Ericsson Om Kinesisk Marknadsandelsrisk II

2021-05-24
Vi tar det igen 😉
Jag ser ingen framför mig sade Börje i brygga, men föga anade många - dock inte alla - att Börje var så vig att han kunde ägna sig åt okulärbesiktning av den egna stolgången, Voila!
Den Djupa Staten i USA kan därmed anses vara under kontroll när detta sker gällande Kina och Lukashenko och Ukraina plötsligt blir viktigare frågor för EU - mötet. Den gemensamma nämnaren anyone...
"Risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i kinesiska telekomupphandlingar jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel.
Det uppger den svenska telekomjätten i ett pressmeddelande, två veckor efter att statskontrollerad Kinamedia skrivit om en ”sista chans” för Ericsson i landet.
Ericsson ERIC B -1,06% bedömer att risken har ökat för att bolaget kommer att få en betydande lägre marknadsandel i anbudsförfaranden i Kina jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel.
Det framgår av Ericssons uppdatering av riskfaktorer i prospektet till bolagets företagsobligation i euro.
Som tidigare kommunicerats av Ericsson i bokslutskommunikén 2020 och i årsredovisningen 2020 finns det en risk att Post- och Telestyrelsens (PTS) beslut att exkludera kinesiska leverantörers produkter från den svenska 5G-auktionen kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen.
Risken har inkluderats i riskfaktorerna i prospektet för Ericssons obligationslåneprogram och uppdateringen görs i samband med bolagets föreslagna emission under obligationslåneprogrammet.
Förändringen jämfört med riskfaktorn i bokslutskommunikén är följande lydelse:
”Även om Ericsson är inbjuden till olika pågående anbudsförfaranden i Kina finns osäkerhet kring det slutliga utfallet och det är bolagets nuvarande bedömning att risken har ökat att Ericsson kommer att få en betydande lägre marknadsandel i dessa anbudsförfaranden jämfört med bolagets nuvarande marknadsandel.”
På Di:s fråga om vad som föranlett den nya bedömningen svarar en presstalesperson att det ”är en kombination av olika faktorer, såsom den senaste mediarapporteringen i kinesisk nyhetsmedia, som har lett till den här bedömningen och att vi uppdaterar riskfaktorerna.”
Den 10 maj skrev den kinesiska statskontrollerade nyhetssajten Global Times att ”det är dags för Sverige att ompröva om man ska välja sitt eget företags intresse framför orealistiska politiska mål”. Uttalandet tillskrevs en anonym branschexpert.
Sverige uppgavs vidare stå inför en ”sista chans” vad gäller Ericssons position på den kinesiska 5G-marknaden i artikeln, som Di återgav.
Artikelns huvudtema var att Sverige nu har en sista chans att rätta till det påstådda missgreppet att bannlysa Huawei som leverantör till 5g-operatörer.
”Analytiker har sagt att Sverige plumpt uteslöt kinesiska telekombolag, vilket allvarligt kränkte rättsstatens anda och marknadens principer”, hette det i Global Times.
Ericsson har inget värsta- eller bästa-scenario vad gäller dess kinesiska marknadsandel, enligt vad bolaget meddelar Di på måndagen.
”Vi spekulerar inte i framtida marknadsandelar. Den kinesiska marknaden är viktig för oss och vi har i nuläget mer än 10 procent marknadsandel för 5G i Kina. Kina är Ericssons näst största marknad efter USA”, skriver presstalespersonen och hänvisar till sidan 33 i bokslutsrapporten för 2020 för ytterligare information.
Marknaden reagerade något negativt på måndagsbeskedet. Ericsson-aktien var ned cirka 0,9 procent på en stigande börs vid klockan 9.30, vilket var sämst i OMXS30 som samtidigt var upp 0,2 procent.
En starkare negativ rörelse än så kom dagen efter Global Times-publiceringen: den 11 maj stängde Ericsson på minus 3,7 procent. Då föll emellertid hela börsen kraftigt, och storbolagsindexet sjönk 3,2 procent."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram