Investors Synliggörande

2021-05-19
Tänk att dett nu görs så synligt...
Efter att ha rusat 46 procent sedan förra årsskiftet nådde familjen Wallenbergs maktbolag Investor på tisdagen ett nytt all time high på kursen 740 kronor. Men redan på onsdagen var kursnoteringen ett minne blott då bolaget delar upp aktien i fyra delar och därmed sänker tröskeln för att småsparare att köpa aktien, som med sina mer än 375.000 aktieägare redan är en av de mest populära på Stockholmsbörsen.
Oavsett tidsperiod har Investor varit en utmärkt investering för sina många aktieägare. På tio år uppgår Investors totalavkastning till 561 procent – 2,4 gånger mer än Stockholmsbörsen.
Förutom den noterade portföljen med verkstadsstjärnan Atlas Copco i spetsen består Investor av de nio onoterade bolagen i Patricia Industries som utgör nästan en fjärdedel av substansvärdet.
”Det är glädjande att vi under en så lång period har överpresterat mot börsen. En viktig faktor är en attraktiv portfölj med väldigt starka bolag med starka marknadspositioner, flexibla affärsmodeller och inte minst väldigt skickliga personer i styrelserna och ledningarna som kör de här bolagen”, säger Johan Forssell.
Investor har fostrat många framgångsrika företagsledare, till exempel Atlas Copcos förre vd Ronnie Leten, som nu är ordförande i telekombolaget Ericsson ERIC B +0,02% och gruvutrustningsbolaget Epiroc.
Hur står sig sfären kompetensmässigt i dag?
”Att ha rätt person på rätt plats är avgörande och ingenting man kan säga att man är tillräckligt bra på. Vi jobbar hela tiden med vårt nätverk och se till att bolagen skapar strukturer som möjliggör att duktiga individer får ett eget ansvarsområde med klara målsättningar och incitament kopplat till det”, säger Johan Forssell
Investors starka kassaflöden och balansräkning är också en viktig faktor till framgången, enligt vd:n. Bolagets nettoskuldsättning uppgick vid utgången av det första kvartalet till 3,4 procent, under målsättningen på 5-10 procent över en konjunkturcykel. Det möjliggör investeringar, en stigande utdelning men gör också bolaget redo att agera i skakigare tider. Den största risken för på medellång sikt är att inflationen och räntorna stiger snabbare än väntat vilket skulle leda till en multipelkontraktion, enligt Investor-vd:n.
”Förr eller senare kommer det en sättning och vårt fokus på Investor är inte att gissa när utan att vara förberedda när det händer – och det är vi. Vi har en stark balansräkning och en kassa på 20 miljarder. Smäller det till uppstår det möjligheter och de ska vi utnyttja”, säger han.
De innehav som presterat sämst de senaste tio åren är telekombolaget Ericsson och finska verkstadsbolaget Wärtsilä. På senare tid är det istället läkemedelsbolaget Sobi som tyngt portföljen mest.
”Vi har 23-24 stora bolag i portfölj och det kommer alltid att vara något som har det kämpigt. Tittar man på utvecklingen i Ericsson och även ABB ABB -3,05% så har vi börjat se en positiv effekt. Nu lägger vi mycket kraft via styrelserna i Wärtsilä och Sobi. Mycket händer också, Wärtsiliä har med ny vd satt en ny struktur och i Sobi breddar man produktportföljen”, säger Johan Forssell.
Största utmaningen framåt är att se till att bolagen hänger med i klimat- och teknikomställningen, enligt Johan Forssell
”Det är jätteviktigt att våra bolag investerar och investerar mer för att se till att de långsiktigt kommer ut som klara ettor inom sina branscher. Sedan måste vi naturligtvis utnyttja de lägen som dyker upp”, säger han.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram