När en verklig Investorkritiker kommer till tals

"Anders Borg imponeras av Joe Biden och uppmanar svenska politiker att satsa mer och större. Dagspolitiken ger han inte mycket för. Ex-finansministern säger att han är ointresserad av spelet.
Coronakrisens skadeverkningar på ekonomin har varit oväntat små, säger Anders Borg.
Anders Borg säger flera gånger att han inte tycker om att fotograferas. För hustrun Dominika Peczynski är det precis tvärtom.
Snart är pandemin över, spår Anders Borg. Vaccinerna biter, säger han.
.
Han låter som efterträdaren Magdalena Andersson. Recepten och lösningarna för vägen ur krisen är samma. Nästan. Den ideologiska skillnaden finns kvar.
Här är Anders Borg om ekonomin, nya karriären och en politisk comeback.
Startup-känslan är påtaglig. Ett litet loft med lågt i tak, ett fåtal arbetsplatser. Det står Regily på dörren, men namnet byts till
Checkin.com Group i samband med börsnoteringen nästa vecka.
Styrelseordförande Anders Borg väntar i konferensrummet längst in. Han har på sig slips och kritstrecksrandig kostym. Det finns redan huvtröjor och sneakers ”så det räcker” i branschen, anser han.
Anders Borg har en ny karriär och nya uppdrag, men kommer in på det världsekonomiska läget redan i svaret på första frågan.
– Jag tycker att det Joe Biden har åstadkommit på lite mer än 100 dagar är väldigt imponerande.
Anders Borg stämmer alltså in i kören: det är i USA det händer. Han ser med gillande på de stora skuldfinansierade stimulanserna som läggs fram på löpande band i landet.
– Jag tycker att Janet Yellen formulerade det rätt bra, att nu är det tid att ”go big”. Det tycker jag är rimligt, vi behöver en påtagligt mer expansiv finanspolitik.
Enligt Anders Borg är det beklagligt att Europa har gjort mindre, att stimulanspaketen är små jämfört med i USA. Särskilt Sverige har möjlighet att satsa.
– Det finns få länder som har så starka offentliga finanser. Åtminstone i år och nästa år tycker jag man kan vara betydligt mer expansiv.
Efter finanskrisen, när Anders Borg var moderat finansminister, var hans analys och medicin rejält beskare. Inflationen var en fara, nästa kris väntade kanske runt hörnet, och staten hade absolut inte möjlighet att låna till några investeringar.
– Vi fick ett decennium av låg inflation och medioker tillväxt. Det går inte att beskriva det på något annat sätt. Jag tror att vi alla som var med efter finanskrisen 2008 har funderat mycket på om inte åtstramningarna i Europa men också USA bidrog till att det blev en rätt medioker utveckling, säger Anders Borg nu.
Den lärda läxan är att stater hade kunnat låna och stimulera mer utan att inflationen och räntorna stack iväg. Och det gäller även i dag. Anders Borg pekar på att räntorna förblivit låga i USA trots de stora stimulanspaketen.
– Man ska ta tillfället i akt och investera i infrastruktur, transporter, ett starkare företagsklimat och inte minst energiomställningen. Det finns en stor risk att Riksbanken kan få uppleva ytterligare tio år med för låg inflation. Och då tror jag att det är bra om staten tar ett ansvar, säger han.
Det är för tidigt att dra några säkra slutsatser om framtiden efter 2021, anser Anders Borg. Men vi har all anledning att vara optimistiska. 20-talet kan bli allt annat än mediokert om inte ”fartbegränsningar” som inflation börjar bita när coronakrisen ebbat ut och arbetslösheten sjunker.
– Man kan mycket väl tänka sig att det är en ”goldilocks”-period vi går mot. Med bra tillväxt, höga investeringar och en bra utveckling för hushållen.
Så här långt är det mesta moderaten Anders Borg (fortfarande partimedlem) säger i linje med vad Magdalena Andersson sade till SvD nyligen. Men det finns fortfarande skillnader. Fundamentala, för att använda ett ord Anders Borg själv säger ofta under intervjun.
Magdalena Andersson ser fler arbeten i det offentliga som ett recept för en förbättrad arbetsmarknad och tillväxt. Anders Borg ser det privata näringslivet som tillväxtmotorn.
En verklig skiljelinje mellan de båda går vid kapitalskatter. Enligt Magdalena Andersson har ojämlikheten nått en nivå som är skadlig för tillväxten. Hon spår att ”vi kommer att se en våg av ökade kapitalskatter över världen”.
Anders Borg betonar i stället att vi inte vill tillbaka till 1970- och 1980-talets skattepolitik då entreprenörer lämnade Sverige. Nu stannar de, säger han och pekar på bolag som Spotify, Klarna och Izettle.
– Som tur är finns det inga möjligheter för Socialdemokraterna att driva igenom höjningar av kapitalinkomstbeskattningen så länge de ska samarbeta med Centern. Det Magdalena Andersson säger tror jag är mer riktat till det egna partiets inre liv.
Anders Borgs karriär har tagit två skarpa vändningar de senaste åren. Valnatten 2014 var slutet för tiden i politiken.
Han bytte spår. Men en sommarkväll 2017 blev slutet för flera prestigefyllda styrelseposter och rådgivaruppdrag.
”I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag [att] lämna mitt uppdrag”, skrev Anders Borg på Facebook när han avgick som vice ordförande i Kinnevik.
Till SvD säger Anders Borg vad han sagt tidigare. Att han ”alltid tänker att man ska blicka framåt.”
– Jag har fullt upp, jag har inga svårigheter att sysselsätta mig.
Anders Borg är tillbaka i Kinnevik, som rådgivare. Styrelseposten i Stena International fick han behålla och fler har tillkommit, bland annat i mediebolaget Nent.
Så vad exakt är Anders Borgs jobb i dag? Han beskriver det som att han får in pengar på sina uppdrag och sedan investerar dem i nystartade techbolag.
Han säger att han trivs och har hittat rätt. Det är ”helt enkelt väldigt kul” att jobba med entreprenörer. Han pratar om en ”fundamental optimism” i att bygga bolag, att det är kul att jobba med unga personer, att det är kul att tillsammans försöka få kakan att växa.
En stor skillnad mot politiken där partierna slåss om samma kaka – väljarnas röster – vart fjärde år.
– Det blir mycket mer konfrontation i politiken. Somliga tycker att det är en livsluft, jag har aldrig riktigt uppskattat det där. Det är roligare att samarbeta och bygga något tillsammans, att slippa fundera på vem som ska vinna och vem som ska förlora, säger Anders Borg.
Vad saknar du mest med politiken?
– Jag var väl ganska trött på finansiella kriser, åtstramningar och omstruktureringar – jag upplevde både 90-talskrisen och finanskrisen 2008. Jag gjorde 17 år i offentlig tjänst. Det var intressant, det kändes viktigt. Men jag kan inte säga att jag saknar politiken så väldigt mycket. Nej, jag kan inte se att jag skulle ha något fundamentalt skäl att gå tillbaka.
Visst går det att diskutera covidstrategin fram och tillbaka. Och visst finns det ”mycket som ska debatteras om brottslighet, invandring och sådant”. Men i grund och botten är Sverige i dag ett väldigt välfungerande land, säger Anders Borg.
Utanförskapet som de nya Moderaterna identifierade är enligt Borg löst. Skatterna kan sänkas lite men är ungefär där de ska vara. Och då finns det helt enkelt inget stort kvar att göra.
– Sverige har en bra underliggande tillväxt, en välutbildad arbetskraft, högt förtroende i marknaden, bra utbildningsinstitutioner, bra forskning. Och våra bolag är i oerhört bra skick om man jämför med andra länder. Oavsett om du talar om Atlas Copco, Sandvik, Volvo eller Scania.
Under hans och parhästen Fredrik Reinfeldts tid var också det parlamentariska läget annorlunda. Moderaterna hade stängt dörren till Sverigedemokraterna. Med Ulf Kristerssons vid rodret har partiet valt en annan väg.
Anders Borg konstaterar att det politiska läget har blivit mycket mer komplicerat.
– I dag blir det väldigt mycket diskussioner om vem som ska samarbeta med vem. Jag är intresserad av sakpolitik, det här politiska spelet har aldrig varit något som ligger mig så varmt om hjärtat.
Anders Borg säger sig föredra näringslivet. Där kan man ”låta siffrorna styra” i större utsträckning.
På torsdag är det marknaden, inte Anders Borg, som styr över siffrorna.
Börsnoteringen för
Checkin.com är Anders Borgs första där han är direkt inblandad. Är han nervös? Nej, är svaret.
Anders Borg säger att bolaget, som startades så sent som 2017, redan har en lönsam grundaffär. Och han ser inte heller att det sker en börskrasch i närtid.
– Vi har ett väldigt starkt börsklimat, väldigt starkt i Sverige. Börserna är högt värderade, så blir det ofta när man kommer tillbaka från en sådan här rejäl sättning. Men bolagen levererar. Nu ska de växa ikapp värderingarna. Det är främst i USA som värderingarna har dragit iväg, säger Anders Borg.